Wat het boek ‘1984’ zegt over Big Brother in 2016

Het boek ‘1984’ van George Orwell over de staat die geregeerd wordt door ‘Big Brother’ blijft interessant als waarschuwing tegen elk totalitair systeem. Ook dat van de EU, waarvan wij deel uitmaken, en steeds meer dictatoriale trekken gaat vertonen.

Orwells uitspraken zijn meer dan een halve eeuw oud, maar bieden nog steeds een diep begrip van zijn toekomst en onze hedendaagse werkelijkheid. Hij analyseert ook de onbewuste en de bewuste mens, en relativeert de laatste groep.

Enkele veelzeggende citaten uit zijn boek ‘1984’.

“Oorlog is vrede. Vrijheid is slavernij. Onwetendheid is kracht”.
Orwells maatschappij wordt geregeerd door leugens en geweld. Leugens die eindeloos werden herhaald totdat iedereen ze gelooft. Vertaald naar onze tijd: Privacyschending is veiligheid. Oorlog met Rusland betekent vrede.

“Voor zij bewust worden, zullen zij nooit in opstand komen en pas nadat zij in opstand zijn gekomen, kunnen zij bewust worden.” Dit schrijft de hoofdpersoon over de proles (die 85% van de bevolking uit maken):”…Zwaar lichamelijk werk, de zorg voor vrouw en kinderen, kleinzielige ruzies met buren, films, voetbal, bier en bovenal gokken maakten heel de horizon van hun geesten uit. Het was niet moeilijk hen in toom te houden.” Voeg daar het creëren van armoede aan toe en alle instrumenten om mensen gedwee in de pas te laten meelopen is compleet.

“De proles, die gewoonlijk apathisch stonden tegenover de oorlog, werden opgezweept tot een van hun periodieke aanvallen van verwoede vaderlandsliefde. Als om in overeenstemming te blijven met de algemene stemming, hadden de raketbommen groter aantal mensen gedood….een viel op een volle bioscoop…begroef verscheidene honderden slachtoffers onder het puin.” Dit zweepte de haat op. Dit is vergelijkbaar met effect van terreuraanslagen, die de haat tegen moslims opdrijven.

Tot slot een schokkende conclusie van Orwell:
“Zij konden er toe worden gebracht om de schandelijkste verkrachting van de werkelijkheid te aanvaarden..omdat zij niet voldoende belangstelden in het openbare gebeuren om op te merken wat er gaande was….Zij slikten alles en wat zij slikten deed het geen kwaad, omdat het geen sporen achterliet, net zoals een graankorrel onverteerd het lichaam van een vogel weer verlaat.”

Met andere woorden: wat levert het mensen op die zich meer bewust zijn van hun alledaagse werkelijkheid, dan mensen die onbewuster zijn?

In 1984 heeft een politiek systeem, belichaamd in Big Brother, greep op (een deel van) de wereld gekregen. De Partij beheerst de ziel van de mens. Ook het mechanisme van haat en liefde probeert het in zijn greep te krijgen. Een ambtenaar die werkt bij het Ministerie van Waarheid zal met overtuiging zijn menselijke gevoelens verloochenen. Eerst wordt hij echter verliefd en daarmee is zijn lot bezegeld. George Orwell schreef het boek ‘1984’ in 1948 met een vooruitziende blik waarover hij alom geprezen wordt. De situatie die hij beschrijft heeft overeenkomsten met onze huidige tijd ver na 1984.

1984
pagina’s 312
Orwell, George
9789029587099
Prijs 15,–

Verkrijgbaar bij Academy of Happiness.

Zie ook DLM Boekentips

Rob Vellekoop, 21 juni 2016

9 Comments

 1. We kunnen het al zien aan het meerdere enthousiasme op de beurzen en de daling van de goudprijs: Engeland blijft in de EU en de Fransen moeten nu eerst even uitblazen van de felle gevechten. De Engelse belastingbetaler wil de gokverslaafde rijke werkelozen (de institutionele beleggers: bankiers) dus financieel blijven ondersteunen met bakken aan gemeenschapsgeld. Niet dat de polls over een “Brexit” er verder ook maar iets toe doen want het gaat -ook hier- om een niet-bindend referendum.

  Als een volk iets niet wil of nèt iets te slim begint te worden dan is dat nooit een punt geweest voor de elite: ze maken met hun media gewoon een ander volk. Inschikkelijker en dommer.

  Maar hoe inschikkelijk en dom kan een volk eigenlijk worden?

  Onze financiële souvereiniteit ligt tegenwoordig in Brussel (ESM-verdrag).
  Eurogendfor ziet er op toe dat we straks tijdens het kreperen de wet niet overtreden.
  De doodstraf is terug van weggeweest (Verdrag van Lissabon).
  Onze vakbondsleiders praten alleen nog maar met de minister van economische zaken.
  Onze politici vertegenwoordigen het bankenmonopolie.

  En dan hebben we nog ons justitieapparaat. Rot is tot op het bot: mèèr dan de helft van alle misdaad in ons land bestaat uit het misbruik maken van bevoegdheden. Daarmee is de Nederlandse overheid een grotere bedreiging voor onze samenleving dan alle door burgers gepleegde misdaden bij elkaar. Minister van justitie Van der Steur weet dit als geen ander maar hij zwijgt. Al was het alleen al omdat bij deze zorgvuldig verzwegen vorm van georganiseerde misdaad vooral het gemeenschapsgeld met bakken de lucht in gaat. We hebben een minister van Justitie die vindt dat misdaad moet blijven lonen.

  Slap hangen de manen van de Nederlandse leeuw naar beneden. Wàt een volk!

  • De zogenaamde eerste tekenen, dat de ‘remain’ zou winnen is puur gedaan om de beleggers op de beurs om de tuin te leiden, zie je wel beleggen en winst maken alleen maar weggelegd is voor degenen die aan de touwtjes trekt?
   De beurs is in feite een gokpaleis?Puur om idioten te trekken?

 2. VOLGENS HET OM-‘VER’-DENKEN ZIJN AL DIE LASTIGE PROBLEMEN JUIST EIGENLIJK PRECIES DE BEDOELING EN ZIJ SMEKEN OM DE AANDACHT-BETER-MAKENDE EN VRIJ-OP-LOS-BA-RE MOGELIJKHEDEN . . . !

 3. Sterk boek!
  Opvallend is ook het gedrag van de kinderen tov hun ouders.
  Een vader wordt door zijn kind aangegeven en wat vader erover vertelt is… ‘ik ben er trots op…’…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.