Almere kort uitkering omdat man gered is

De gemeente Almere heeft een failliete man gekort op zijn uitkering omdat hij door een gezin is geholpen met voeding en onderdak, terwijl de gemeente zelf weigerde hem een uitkering te verlenen. Het gezin voorkwam dat de Almeerder dakloos zou worden. De gemeente kan dit niet geloven. Blijkbaar wordt in onze Participatieheilstaat niet meer verwacht dat mensen elkaar helpen.

Het gastgezin helpt de man in nood met een kamer, omdat hij geen geld heeft om huur te betalen en laat hem regelmatig  mee-eten. Het gezin laat gelukkig de man niet verrekken, maar Almere heeft daar problemen mee.

Voor deze gemeente is het onbegrijpelijk en onmogelijk dat mensen elkaar helpen, zij weigert te geloven dat de man inwoont bij de familie. Hij krijgt daarom aanvankelijk geen uitkering.

Sociale Zaken (SZ) legt zelfs een huisbezoek af en constateert dat de man hier niet woont omdat het watergebruik van alle inwoners samen te laag ligt!

De politie komt tot de conclusie dat de man hier wel degelijk woont en dat hij van de familie een kamer mag gebruiken.

Dit alles is voor de paranoïde gemeente Almere niet voldoende. Zij organiseren een buurtonderzoek, waarbij tegenstrijdige verklaringen door de buurtbewoners worden afgelegd.

Pas na een tweede hoorzitting kan SZ er niet meer onderuit. Tijdens de watercontrole is vergeten de meter voor het warme water te bekijken en de man ontvangt na 7 maanden alsnog bijstand.

Omdat het gezin de man echter geholpen heeft zonder enige financiële vergoeding hiervoor te vragen, vindt Almere dat er sprake is van kostendeling. Dat betekent dat de bijstandsuitkering van meneer gekort wordt en lager uit komt dan van een alleenstaande.

Almere wordt bestuurd door een coalitie van PvdA, VVD, CDA, LA en D66.
De wethouder verantwoordelijk voor Sociale Zaken is Froukje de Jonge (CDA).

Door de kwalijke gevolgen van de Participatiewet van PvdA-ers Klijnsma en Asscher hebben iedere dag mensen in nood het zwaar te verduren.

Nieuwsbron

Rob Vellekoop, 7 mei 2016

legal2people
Gratis juridisch advies voor mensen in de bijstand

 

32 Comments

 1. Als toenmalig thuisloze bijna zelfde case in gemeente de Friese Meren.
  Gevolgen voor onderdakgever haar bbz uitkering werd stopgezet zonder gedegen onderzoek en daarom haar onderneming moest stoppen achterblijft met een bbz schuld van 40.000.

  Ook CDA verantwoordelijk wethoudster mevrouw Schouwewou die mij ook nog eens o.a. oplichter durfte te noemen. Rara maar traject was stappen plan van sociaal maatschappelijk werker uit gemeente team.
  Hij begrijpt houding gemeente tot op vandaag niet.

  Mijn nieuwe gemeente begreep het wel en heeft mij veel ruimte gegeven om door te ontwikkelen. En problemen op te lossen. Het kan echt anders.

  Met de bzf in Leeuwarden die ook traject van onderdakgever stillegde, ben ik zeker nog niet klaar bzf = een criminele organisatie.

 2. Ja dat was 20 jaar geleden ook al zo, ik woonde bij een gezin in omdat ik op straat stond, had geen werk, dus geen verzekering, terwijl ik chronisch ziek was en medicjinen nodig had. De gemeente vond een uitkering niet nodig, want ik had een dak boven mijn hoofd en moest maar gaan werken, helaas had ik geen werk. Wel moest ik de mensen waar ik verbleef maandelijks kostgeld betalen, maar waarvan? Uiteindleijk ben ik wel op straat gezet :S

 3. Ze proberen altijd de mensen het zuur te maken…Ik kan mijn ogen niet geloven wat ik nu weer lees

 4. Deze man is tijdelijk logies aangeboden. Dus is hij niet echt inwonend. Dan zou er toch geen sprake moeten zijn van een korting op de uitkering?

 5. Ik reageer niet zo vaak omdat het meestal een hoop vuil spuiterij is in reacties maar hiervan hoop ik dat het gelezen wordt, door sociale zaken wel te verstaan want aan hen is dit gericht. Beste sociale zaken (Almere of waar dan ook in Nederland), wij begrijpen dat jullie maar één potje hebben en dat jullie daar veel van moeten. Ook snappen wij dat er mensen bestaan die misbruik maken van dat potje. Maar een onderzoek instellen (belastinggeld) omdat er iemand inwonend is en jullie persé het tegendeel willen bewijzen? Als jullie het geld van het onderzoek aan deze mijnheer hadden uitgekeerd (of misschien nog beter, aan de familie die hem opvangt) dan waren jullie goedkoper uit geweest en hadden jullie laten zien dat er WEL mensen bij sociale zaken werken. (ik heb mijn werkeloze, met schulden, volwassen zoon in huis genomen omdat hij op straat stond en ook hij kreeg wel 269 euro per maand!) en dat houdt dus in dat alle kosten op MIJN schouders terecht kwamen. Ik had hem beter op straat kunnen laten zitten…..

 6. Ondertussen mag het volk binnenkort de schadevergoeding betalen voor de eerste kleine 600 slachtoffers van de participatiewetgeving die een grote kans hebben op kanker door het schuren van treinen die geverfd waren met chroom-6 houdende verf.

  • Overigens, Nico, zit Chroom-6 nog steeds in het geïmpregneerde tuinhout, dat nog dagelijks in heel Nederland verkocht wordt!

 7. Ook dit kan in Almere hoop dat ze er trots op zijn je kan je beter laten overspuiten en in een bootje gaan zitten!

 8. Almere wordt bestuurd door een coalitie van PvdA, VVD, CDA, LA en D66.
  De wethouder verantwoordelijk voor Sociale Zaken is Froukje de Jonge (CDA).???????????????

  Wordt Almere wel bestuurd of ligt het aan het humeur van de ambtenaar en gaat het met gunsten en gaven of de inwoners wel of niets krijgen?

 9. Misschien krijgen ze er een bonus voor !
  Vertrouw tegen woordig niemand meer doe ook maar wat!met de politiek te maken heeft laat staan ambtenaren.

 10. En dan te bedenken dat het uitvoerende ambtenaren zijn die gewoon meehelpen de touwtjes nog strakker aanhalen zonder daarbij direct zelf voordelen te hebben. Ze krijgen dan wel een ‘pluimpje’ bij zoveel gecommitteerd gedrag. Ik vraag mij de laatste tijd af hoeveel van dit soort onmensen er eigenlijk persoonlijk worden aangesproken op zoveel onmenselijk gedrag en of dat wel strookt met hun morele opvattingen die ze kennelijk niet hebben?
  http://www.volkskrant.nl/politiek/burger-wordt-straks-doorgelicht-zoals-profiel-van-crimineel-wordt-opgesteld~a3759563/

 11. Tunnelvisie is m.i. een bekende besmettelijke ziekte bij ambtenaren want volgens mij komt dit wereldvreemde gedrag in meer gemeentes voor

 12. LAY DOWN YOUR LIFE !!! In mijn geval hebben de rechters geen recht gehandhaafd. Gedwongen verkoop met alle bijkomende verliezen behoort ook tot de rekening …. Maar laten wij ons hoofd koel houden en op een wijze manier aan het werk te gaan.

 13. (Kop boven) dit artikel klopt niet. Gemeenten zijn sinds de invoering vd participatiewet verplicht de kostendelersnorm (verlaging van de bijstandsuitkering) toe te passen wanneer de uitkeringsgerechtigde met meerdere mensen op een adres woont. Dat is hier gebeurd want deze man was ingeschreven op een adres waar meerdere mensen, in dit geval familieleden, wonen. Dat is simpelweg hoe de nieuwe wet werkt en die voert de gemeente hier uit. Ik vind de kostendelersnorm, in de volksmond ook wel boete op solidariteit genoemd, ook een asociale maatregel maar maak daar in je stuk dan een punt van. Kritiek op de kostendelersnorm als zodanig (en de idiote manier waarop de gemeente met deze meneer is omgegaan qua procedures etc). Met dit soort ongefundeerde stemmingmakerij komen we niet verder.

  • Dat bepaal ik zelf wel mijnheer Sam. Je wordt gestraft wanneer je hulp krijgt die buiten de door Rutte aangegeven paden loopt. Daarover maak ik zoveel stemming als ik wil.

  • Sam, je hebt helemaal gelijk! Op grond van artikel 19a en artikel 22a Participatiewet kán er geen andere norm worden toegepast dan de kostendelersnorm als er geen sprake is van commerciële relatie (dwz een geldige huurovereenkomst en een commerciële prijs, waarbij dit niet kan zijn met een bloedverwant in de eerste of tweede graad).
   Betreffende ambtenaar heeft in mijn optiek (met enkel kennis van de feiten die in dit artikel worden geschetst) de juiste norm toegepast. Dit is niet korten van de uitkering, maar gewoon de wet toepassen zoals het hoort.

 14. tja je wordt helaas nog steeds gestraft in dit land als je iemand helpt .we blijven maar miljoenen uitgeven aan vluchtelingen die overgens ook recht hebben op hulp maar eigen inwoners (ouderen hulpbehoevenden zieken ) ho maar zoek het maar uit

 15. Doen mijn kinderen ook. Na het sporten en voetballen douchen bij de vereniging. 3 X per week.

 16. Ik was j.l. donderdag in Amsterdam in het kader van bevrijdingsdag. En heb daar de docu ‘het vergeten getto’ gezien. (aanrader, ga kijken, EYE theater). Dit betreft een woonwijk waar Joodse Amsterdammers werden ondergebracht gedurende W.O. II Mensen die uit hun huizen werden gehaald, werden bedreigd, gediscrimineerd en vervolgd. Wat deed de gemeente Amsterdam toen deze Joodse families verplicht moesten verhuizen? Zij verhoogde de huren van de woonwijk, want deze Joodse mede Amsterdammers zouden dat wel op moeten kunnen brengen. Ik stel voor dat de representatieve vertegenwoordiging van de gemeente Almere eens gaat kijken naar deze docu en dan daarna met elkaar om tafel gaat welke lessen er uit het verleden zijn te leren als het gaat om über ambtenarij.

 17. Zoveel drukte om niks. Het is altijd al zo geweest dat de uitkering word gekort als je inwonend bent.

  • Ja, en is dat dan gerechtvaardigd? Moeten we dat dan maar gewoon zo laten omdat ‘het altijd al zo geweest is’?

 18. De regeltjes zijn weer eens belangrijker dan de mens. Dat gezin kon geen vergoeding vragen, want die man had geen uitkering, dus hoe moest hij dan überhaupt die vergoeding betalen? Dit slaat dus echt helemaal nergens op.

 19. Hoi, Rob Vellekoop ik wil je bij deze een compliment geven voor het feit dat jij een van de weinige bent die over deze wantoestanden in Nederland een bericht durft te schrijven. Jouw site geeft de realiteit van het leven weer. Niet die onzin berichten van ufo’s ,aliens, en planet x. ( gecontroleerde angstmodus journalisten)

 20. 7 MAANDEN BIJSTAND MET TERUG-WERKENDE KRACHT BEHOORT DE GEDUPEERDE-RECHT-HEBBENDE TE ONTVANGEN , WAARMEE HIJ DAN DE ONKOSTEN AAN ZIJN FAMILIE KAN TERUG-SCHENKEN , WANT HIJ IS BESTOLEN VAN ZIJN INKOMEN !

 21. Mevr. froukje is een heel gelukkig mens, alleen al omdat ik daar niet woon……….
  FIGHT FOR YOUR RIGHTS !!!

1 Trackback / Pingback

 1. SCP: 600.000 armoedzaaiers in welvarend NL. – Spiegele

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.