Verrassend interview met Oekraïner over referendum

Kirill is een dertiger afkomstig uit Lugansk in Oost-Oekraïne, 100 kilometer van de Russische grens. Hij praat met DLM over het Oekraïne-referendum en geeft een verrassend advies tijdens zijn bezoek aan Den Bosch. Hij is aangenaam verrast dat Nederlanders geïnteresseerd zijn in de mening van Oekraïners.

Kirill is als toerist in ons land om de Jeroen Bosch tentoonstelling te zien. Over de burgeroorlog vertelt hij dat zowel de huidige president Poroshenko als de vorige corrupt zijn. Hij vraagt zich hardop af met welk doel mensen hun leven gegeven hebben tijdens de revolutie. Beide presidenten waren corrupt. De vorige president was pro-Rusland en de huidige is pro-VS. Hij ziet geen uitweg in de toekomst.

Wij weten, zegt hij, dat de Amerikanen enkele jaren geleden de huidige premier Jatsenjoek hebben klaargestoomd. Ook hij is corrupt.

Hij vertelt dat zij in het oosten in een semi-onafhankelijke staat wonen. Het gebied is pro-Russisch, daarom zijn er ook geen Oekraïense militairen. Vroeger was 90% van de export bestemd voor Rusland. Handel met Rusland is verboden, omdat dit voornamelijk uitvoer van de wapenindustrie is. Door het stilvallen van de export is veel werkloosheid ontstaan in het oosten. De mensen proberen enkel te overleven. Door de oorlog en bombardementen is erg veel beschadigd in het oosten. De nationalisten waren niet te stoppen.

De eerste wet na de revolutie was om de Russische taal te verbieden, maar dit kon worden tegengehouden doordat de voorzitter van het parlement zijn veto uitsprak. Hierdoor waren de mensen gefrustreerd, alle Oekraïners zijn tweetalig.  In Oekraïne wonen 45 miljoen mensen, nu wonen er een half miljoen minder omdat deze naar Rusland zijn gevlucht.

In het algemeen is de meerderheid voor Europa, niet voor de VS. In het oosten willen ze evenwicht, omdat Rusland ook corrupt is. Dat laatste moeten we ook toegeven, zegt hij. Oekraïne zoekt een uitweg uit deze benarde situatie, we zoeken een manier om uit deze situatie te raken.

Zijn advies aan Nederland over het referendum:

“We zijn in het oosten tegen het verdrag in deze vorm. We willen een compromis, omdat het in de huidige vorm problemen met Rusland geeft. Het verdrag zal de handel en de relaties met Rusland sterk bemoeilijken. 85% van de producten is bestemd voor de Russische markt. We geloven niet dat Europese markt open staat voor goederen uit Oekraïne. De kwaliteit is niet goed genoeg en de markt is toch op de een of andere manier beschermd. Het verdrag is niet gunstig voor de Oekraïners, maar ook niet voor Europa. De mensen hier zijn arm en hebben honger. Ze zijn enkel aan het overleven. Welk voordeel zou de Europese markt hebben aan een dergelijke bevolking als afzetmarkt?”

Oekraine is echter verdeeld. Alleen een compromis tussen de beide delen zou een oplossing kunnen brengen. De Krim hoort bij Rusland vindt Kirill, want de absolute meerderheid van de bevolking is Russisch. Er wonen daar geen Oekraïners, hoogstens tijdelijk. Hij zou het prettig vinden als Europa meer flexibel zou zijn.

Na het interview bedankt hij DLM hartelijk. Hij zegt:

“Ik weet dat Nederlanders de werkelijkheid willen kennen. Ik ben dankbaar dat jullie uitzoeken wat Oekraïners willen, dat verwachten we niet van onze Amerikaanse vrienden. Bedankt.”

Rob Vellekoop, 24 maart 2016

steunDLMnieuws336x140

11 Comments

 1. De ziekte van Juncker.

  Afgelopen week stond deze mislukkeling van de bestuurlijke elite op een foto te pronken en gaf de Oekraïense President een stevige hand en gaf aan dat hij zou ijveren zodat de mensen uit de Oekraïne vrij door Europa konden reizen. Liefst nog voor april.

  De ziekte van deze man is levensgevaarlijk voor Europa en zijn seniliteit neemt met de dag toe. Lees bijstaande link eens en u schrikt weer van zijn huichelachtige smerige politiek strategie: https://ejbron.wordpress.com/2016/03/17/eu-wil-binnenkomen-voor-oekrainers-vanaf-april-versoepelen/

  Terwijl de Nederlandse Overheid roeptoetert dat het alleen om een handelsverdrag gaat met de Oekraïne, daar laat Juncker duidelijk merken dat het heel anders gaat lopen dan de Nederlandse Overheid ons wil doen geloven.

  Nee, Juncker wil hoe dan ook dat de Oekraïne een volwaardig lid wordt, en wel zo snel mogelijk, het liefst nog vandaag. Dat houdt voor Nederland maar weer eens in dat we voor de Oekraïne weer de knip mogen trekken en net zoals de Grieken aan ons geldinfuus komen te liggen.

  Hoe lang laat Nederland zich ringeloren en voor de gek houden. Ik mag hopen dat heel Nederland dit smerige spelletje doorziet en op 6 APRIL een genadeloos en overduidelijk
  TEGEN stemt.

  Feitelijk zijn politici heel bekrompen in hun visie. Recent stond er ook een artikel in een Duits blad waarin een aantal wetenschappers hun mening niet onder stoelen of banken staken. Het merendeel van de Duitse politici was “ Saudumm”. In het Nederlands betekent dat ze zo stom zijn als een varken.

  Kijken we nu naar de heer Juncker en zijn achterlijk gebral, waarmee hij juist hele bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet, dan kun je niet anders denken dat deze heer geestelijk zwaar ziek is.

  Op 6 april kunt u een helder signaal afgeven en laten we Nederland weer voor ons nemen. Een Land, dat zijn ouderen de verpleging geeft waar ze recht op hebben. Dat het geld dat we daarvoor bij elkaar sprokkelen voor onze burgers zijn en niet voor buitenlanders die onze normen en waarden niet willen accepteren.

  Laten we de patiënt Juncker op 6 april een krachtig geneesmiddel toedienen en dat kan het beste met een stevige afkick-medicijn, met een krachtig NEE tegen uitbreiding van de EU

 2. Ik roep iedereen op om neen te stemmen om die niet gekozen salonpooiers club van Brussel te laten zien we are the People.

 3. Ik vind dat jullie goed en sterk bezig zijn Rob en Adamon, of was het Amadon? groeten

 4. Moet je het verslag bij dutch amazing, van Arnold Wellens maar eens aanhoren? Porossjenko brengt zijn miljarden onder bij de bank van Cyprus, dat kun je als leider ve land t toch niet maken?

 5. hier DOEN jullie het toch voor, voor zo’n gesprek met een betrokkene???!!!!! Bedankt, zéér verhelderend.

 6. Bedankt Kirill voor je openheid ik hoop dat er naar geluisterd wordt. Wens je het beste

  • beste Mario8282, heb je dit Kirill gevraagd? Oordelen doet oordelen, en van aannames loopt dit land over, zo vond ik…………..hartegroet

   • Is Joris Demmink een “aanname”? Waar is het €50,9 miljard verdwenen AOW fonds? Minder retoriek a.u.b. en meer in de spiegel kijken, hé!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.