Omdat het moet

Hier volgt het artikel van Sylvia Witte. Ik heb hier aan niets toe te voegen, ik kan alleen maar zuchten en verdrietig zijn dat we als mensen zo diep zijn gezonken wanneer we vluchtelingen op deze manier behandelen. Vluchtelingen zijn onze medemensen, onze kinderen, onze vrouwen, onze mannen.

omdat het moet..

Laatst stond mijn dochter van zeven aan de deur te jengelen. Ze wilde naar binnen, want ze had het koud zei ze. Nou mooi niet zei ik haar, blijf maar lekker buiten, daar is niets mis mee. Mijn buren denken er trouwens net zo over.  Niet veel later zei ze dat ze honger had. Ja doei, zei ik. Als je haar de kans geeft vreet ze heel je koelkast leeg, dus gaf ik haar niets. Mijn buurvrouw gaf haar ook niets. Toen was het nacht en wilde ze graag naar binnen- en in een bed slapen!  Tjongejonge, wat een wensen. En ja hoor, toen begon het gedrein. Over bang zijn voor dit en bang zijn voor dat. Al snel wilde ze daarna huilend en in paniek weten wat ze verkeerd had gedaan.  Ik heb daar voor de verandering maar eens geen antwoord op gegeven en een extra dik slot op mijn deur gezet.  Ze moet zich verdorie maar eens aanpassen, het zijn mijn huisregels! Het is mijn huis! Ik bepaal wie hier binnen komt en niet zij!  Niet veel later werd ze ziek en vroeg ze om medicijnen. Nou, nee dus.  Pleur op!  slaap buiten!  eet lekker niets! zoek het zelf maar uit!

(….)

Natuurlijk is dit niet echt!  Maar voel je vooral niet getroost of opgelucht, want een groot deel van Nederland denkt er namelijk wel zo over als het om andermans kinderen gaat. Syrische kinderen. Vluchtelingenkinderen. Ze staan voor onze deur en helemaal NIEMAND!!! ik herhaal NIEMAND! doet open!  Ook de buren niet!  Ze hebben honger!  Zijn bang!  moe!  hebben kapotte voetzooltjes! en in doodsnood!

Keer op keer vraag ik me af, wie ons in vredesnaam zo heeft opgevoed?  Welke belachelijke normen en  waarden hebben ons in de loop der jaren tot op het bot ontmenselijkt?  Want zijn we nou helemaal van de pot gerukt!  een stelletje lamstralen zijn we! Doe die klote poort open en help! Kinderen, ouders, grootouders en ja, ook die mannen! Geef eten! Breng tenten, dekens of biedt onderdak! Waar in VREDESNAAM wachten we nog op? Op Rutte? Het is winter RANDDEBIELEN! Het zijn kinderen!!! oorlogskinderen! Weet je nog ´Warchild´ enzo?  Bladibla.. ´We are the world´.  Huiliehuilie..  ´Imagine´ .

Tja en dan wordt het maar een tijdje stervensdruk!  Sterke schouders dragen nou eenmaal de zwaarste lasten en dat heb ik niet eens zelf verzonnen. Kondig desnoods een noodverordening af, het is oorlog verdomme en wij zijn in vrede! Claim alle leegstaande boven- en zolderkamers!  Onteigen schuren, leegstaande loodsen, kantoorgebouwen, garageboxen, vakantiebungalows en richt Paleis Soestdijk in als noodlocatie! Who cares! Het Binnenhof? voor mijn part! Gebruik alle gelden van de staatsloterij, de vriendenloterij, de lotto, bingo en God mag weten welke nog meer. Kerkcollectes, ontwikkelingsgelden! Waar zijn al die christenen als je ze nodig hebt?  en God ja,  wat zal Hij ziek van ellende vanaf een donderwolk naar zijn volgevreten mislukte volgelingen kijken. Ik weet niet wat ik erger vind, de dreiging van de islam of het falen van het christendom? Is dit waar welvaart, geluk en voorspoed ons brengt?  Is dit de identiteit waar we zo trots op moeten zijn?  Is dit het fantastische oranje gevoel? van buitensluiten en complete gezinnen laten sterven in ruil voor ons rood-wit-blauw geluk?

W-A-L-G-E-L-I-J-K!

Ik wil daarom geen sentimenteel woord meer horen op 4, 5 en ook niet op 6 mei. Geen één minuut stilte meer, maar twee minuten oorverdovend protestkabaal. Anne Frank kan ook de pot op! Dat is verleden tijd.  Het is 2016 en we hebben nu Ayan Kurbani, die al onze tekortkomingen symboliseert.

Ik hoop dan ook dat iedereen die dit leest, zich achter de oren krabt.  Ik hoop dat iedereen even niet links, of rechts wil zijn. Niet wit of zwart wil zijn. Niet rijk of arm wil zijn. Niet slim, religieus of atheïst wil zijn. Laten we voor één keer in ons gezamenlijke leven menselijk zijn en dit gezamenlijk doen. Handen ineen!  En stop in vredesnaam eens even de asshole uit te hangen of de betweter. Laten we als klein land weer iets heel stoers gaan doen. Iets waar de hele wereld nog eeuwen over kan napraten.  Iets wat niemand ooit voor mogelijk hield. Tegen alle verwachtingen in. Om nadien trots over te kunnen vertellen.

Over naastenliefde. Filantropie. Barmhartigheid desnoods. Uit naam én respect voor het mensenleven. Ook voor de allerkleinste.

Gewoon, omdat het moet!

2 Comments

 1. En dan nog wat;

  De grootste angst van de poppenspelers is dat alle poppen, van het rode, gele, zwarte en blanke ras, van elke geloofsovertuiging, de handen ineen slaan en ze van hun stoelen gaan schoppen.
  Vandaar dat er constant verdeeldheid en angst wordt gezaaid om dat juist te voorkomen.
  Elk wezen heeft het volste recht te leven zoals het verkiest, laat echter je naasten hierbij met rust.

  Conclusie; get together, het is de enige weg om uit de huidige val te ontsnappen.
  Wat je wilt dat jou geschiedt, doet dat een ander.
  Verbeter de wereld, begin bij………..

  Jos.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.

Welkom bij De Lange Mars. Op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming worden cookies als persoonsgegevens beschouwd. Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kan je vinden in ons privacystatement. Je wordt verzocht om kenbaar te maken dat je met het gebruik van cookies instemt. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "voor de beste surfervaring. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Dat is goed" hieronder dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten