De zorg is wel degelijk betaalbaar: overschot van 70 miljard

De Omkering organiseert een actie om 70 miljard aan te veel betaalde AWBZ-premie terug te vragen. Onze zorg blijkt wel degelijk betaalbaar, want jaar na jaar is er te veel premie AWBZ geïnd, dus leek het duurder dan het in werkelijkheid was.

Met name Minister Schippers heeft jaar na jaar betoogd dat onze zorg onbetaalbaar is geworden. Vreemd dat ze dit overschot op de AWBZ rekening steeds buiten beschouwing heeft gelaten.

Volgens diverse onderzoeken is aangetoond, dat in de periode 2001 tot en met 2013 een bedrag van 70 miljard euro niet is besteed aan de AWBZ, terwijl dit wel is toegezegd door de overheid. Met als gevolg dat onze zorg nu onbetaalbaar LIJKT te zijn geworden. Met behulp van standaardbrieven kan een claim van € 5.400,- worden ingediend bij de Belastingdienst. Ruim 25.000 mensen hebben inmiddels gehoor gegeven aan deze oproep. Via de werkgroep van Omkering kan je steun bij het invullen krijgen van de claim.

De stelling dat € 70 miljard niet is besteed aan de Zorg is inmiddels aangetoond door diverse instanties in Nederland waaronder Henk van Gerven, SP-Kamerlid en oud-huisarts. Het bedrag is afkomstig door inhouding van de AWBZ premie op de lonen van alle Nederlandse belastingbetalers. Vanaf 2001 tot en met 2013 is er jaarlijks een overschot geweest. Er is meer AWBZ premie ingehouden dan daadwerkelijk besteed. Op deze manier werd bijvoorbeeld in 2013 een bedrag van 6 miljard overgehouden, dus te veel ingehouden bij de belastingbetalers.

De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) was in Nederland een verplichte, collectieve ziektekostenverzekering voor niet individueel verzekerbare ziektenkostenrisico’s. De AWBZ was één van de zogenoemde verplichte volksverzekeringen. De wet is vervallen per 1 januari 2015.

Rob Vellekoop, 29 februari 2016

steundlm336x140

 

11 Comments

 1. De inkomsten en uitgaven van de rijksoverheid zijn toch al pure fantasie. Een fictief sprookjesverhaal met een fictieve begroting die ze zelfs in het spel monopolie nog niet op tafel weten te leggen. De overheid gaat dan “goede dingen doen” met het geld dat ze van ons af hebben geperst. Ze gaan zich dan inzetten “voor de kwaliteit van de samenleving”. Dat de overheid nog eens miljarden aan het verspillen is – bijvoorbeeld aan falende ICT (Hallo, Jeanine!) is iets waar je elke regering mee naar huis kunt sturen – mits geen fascistische politiestaat. Een georganiseerde diefstal of roof is er niets bij. Mooie zaak voor Opsporing Verzocht: wie roofde miljarden uit de kans van de rijksoverheid en wie dupeerde de burgers daar mee? “Wat weten wij over de daders?”

 2. Nog steeds zijn er mensen die denken dat het zinnig is om de route te bewandelen die door de meesters is uitgestippeld. Dat is een doodlopende weg en om de meesters op de knieen te krijgen zal men echt een andere weg moeten inslaan die dus helemaal niet gebasseerd is op welke vorm van erkenning van het rechtsysteem dan ook. Het rechtsysteem is gemaakt om de meesters te bescheremn, niet het klootjesvolk. Tussen 2 haakjes, iemand nog wat gehoord van Mitch of hebben de meesters dat al met succes doen verdwijnen in de doofpot?

 3. In plaats van dat het de staat iets kost, gaat het juist de cliënt wat kosten!
  Staat maakt duidelijk winst?
  Lichte vorm van Staatsoplichting?

 4. Ik wil geen lid ergens van worden, waarom staat de brief er niet in zijn geheel op deze site???

 5. De eerlijk teveel gestolen AWBZ premie krijg je niet terug. Ik heb reeds een brief gestuurd naar deze boeven en ik kreeg een brief retour dat ik eerder in beroep had moeten gaan tegen deze diefstal. Ze zeggen dat de aanslagen vast staan en formele rechtskracht hebben. Volgens de rechtspraak op dit gebied zijn de aanslagen dan zowel wat betreft hun wijze van totstandkoming als wat betreft de hoogte van de heffing rechtmatig. Dus rechtmatige diefstal namens de staat der NeeDDRlanden! Er staan dan meteen ook nog wat dreigementen in de brief voor als je toch zou gaan besluiten bepaalde aanslgen niet te gaan betalen! DWANGINVORDERING!!! Een zekeren Mw.mr.P.H. Jacobs, Cluster Bedrijf/ Juridische zaken. Dit is het voorbeeld van eerlijke diefstal!

  • Weten dat je belazerd wordt door De graaicultuur in Den Haag is al zolang bekend, echter niemand durft uit angst voor baanverlies en dreigementen iets te onder nemen om daar massaal tegen te protesteren ! Kunnen wij niet massaal weigeren om premie te betalen? En stemmen op de SP want de PVV hebben dezelfde streken als de VVD zijn nl. Ook liberalen! Lees: de rijken worden steeds rijker en de armen steeds armer! En vergeet niet dat als het klootjesvolk niet werkt de rijken niet rijker worden! Over de rug van het klootjesvolk!

  • En als moord legaal is, is het nog steeds fout. Als verkrachting legaal word gemaakt via een bizarre wet, dan is het nog steeds fout.

   Zo is dat met diefstal en oplichting ook zo.

   Met andere woorden, deze wetten hebben geen waarde. Ze zijn niet toelaatbaar. Verzet je maar eens goed tegen dit soort fascistenwetten.

 6. Tja, en dan wel in 2016 op grond van de vervanger van de AWBZ de Wiz de eigenbijdrage van Wajongers met en beperking verdubbelen met een bedrag van maar liefst €250,00. Dat hakt erin als jet maar €670, — per maand krijgt en nu dus iets van €420,-.
  Hoezo de overheid is er voor de meest kwetsbaren?
  Hufterigheid ten top. Een fatsoenlijker woord zou ik niet kunnen bedenken.

  Dit moest er even uit. Ben alweer rustig.

  • Ik vond het de meest natuurlijke reactie ever van jou. DANK JE.
   Ik deel je volledig mening in deze.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.