Tubbergen ruïneert gezin en speelt mooi weer voor camera

Vijf jaar lang weigerde de gemeente Tubbergen het gezin van Ben een hoogst noodzakelijke uitkering te betalen tot 2011. Daarna kon het wel en zat de familie met een torenhoge schuld opgezadeld die met een uitkering nooit meer af te lossen valt. Ben spreekt de gemeente hier op aan en de gemeente betuigt empathie voor de camera. Wanneer de camera’s echter niet meer draaien, slaat de meewerkende stemming om.

De familie is in de schulden geraakt toen Ben door een oogaandoening niet meer kon werken. toen er geen geld meer was in 2006 vroeg hij een uitkering aan. De gemeente wilde eerst de boekhouding inzien van Ben. Hij had echter geen geld meer om een boekhouder te kunnen betalen. De gemeente weigerde hem vervolgens een voorschot te geven, zodat hij niet aan die administratieve eisen kon voldoen. De ambtenaar zei volgens Ben: ”Heb jij geen geld meer om je boekhouding op orde te brengen dan krijg je van ons ook geen geld om van te leven.” “En vervolgens loop je bij iedereen daarboven tegen een betonnen muur omdat het indekken van het systeem en elkaar, zwaarder weegt dan het welzijn van hun burgers die met echt zinvol en hard werken het geld voor hun luxe baan moeten verdienen.”

Op deze manier kreeg het gezin vijf jaar lang geen uitkering en kon evenmin aankloppen bij een voedselbank. Bij een voedselbank word je pas toegelaten nadat je aangetoond hebt dat je per dag een minimaal bedrag (van enkele euro’s) te besteden hebt en een uitkering krijgt. Blijf je onder dit bedrag dan word je klant, kom je daarboven, al is het maar tien cent, dan kom je niet aanmerking. Toen heeft het gezin met schoolgaande kinderen echt honger geleden. Deze periode konden zij alleen overleven door zich in de schulden te steken. Na vijf jaar zwart zaad kreeg Ben alsnog een uitkering, maar het kwaad was al geschied en het gezin zit met een bijna onoplosbare schuld opgescheept. Al Bens hoop is nu gevestigd op de gemeente die de achterstallige uitkering over de 5-jaars periode alsnog zou moeten betalen om daarmee de schulden af te kunnen lossen. De gemeente wil dit niet. De wethouder heeft tijdens een bezoek aan de familie wel beloofd er naar te zullen kijken, voor het oog van de camera.


RTVOost

Enkele maanden later wordt het gezin uitgenodigd op het gemeentehuis van Tubbergen om te praten over het “onderzoek”. Ben heeft ook daar de RTVOost bij uitgenodigd. De wethouder was nu daarvan minder gecharmeerd en stuurt de hele delegatie (familie met cameraploeg) na een kop koffie naar huis. Na een paar weken mogen ze zonder cameraploeg terugkomen. De wethouder geeft dan aan dat de gemeente niet van plan is hen tegemoet te komen. De gemeente wilde wel proberen op Bens naam een lening af te sluiten voor de achterstand in de zorgverzekeringspremie.

Ben zegt over de hele gang van zaken:

Een diep en diep trieste afgang voor Nederland. En dat heel vaak omdat je wat overkomt waar je zelf totaal geen grip op hebt. Zoals ziekte, invaliditeit, werkloosheid, enzovoort. Dan heb je vervolgens alleen nog een uitkeringsinstantie nodig die je even dat laatste zetje geeft en je bent compleet kapot. Dan stort je “vaste bestaan”van hard werken en spaarzaam leven binnen de kortste tijd in elkaar. Dus heb je honger zoals ergens ver weg aan de andere kant van de wereld. Nee, hier de meeste dagen nog niet. Daar is het dus niet mee te vergelijken. Al kom je hier dan ook absoluut wel voeding te kort en een compleet plaatje lukt dan nog maar heel zelden, laat staan eten wat je lekker vindt. Maar met accepteren wat de pot schaft en dat is bij ons voornamelijk voedsel wat over de houdbaarheidsdatum is gaat nog wel. Maar de zorgen die zijn hier in dit land veruit het ergste. Waar een ander af en toe er eens lekker tussenuit kan, zit de arme tak altijd met de meeste zorgen thuis. …. dure incasso brieven op de mat….met angst en beven de post met onmogelijke financiële opdrachten open maken.”

Ben vertelt dat zij dit jaar een mooie grote kerstboom hebben gekregen en met de decoratie van voorgaande jaren hebben zij ook kerstmis thuis. Dit feest werd helemaal compleet toen Annet een haas als verkeersslachtoffer op de weg zag liggen. Die hebben ze geslacht en daardoor was er haas op het menu. Dan heeft er nog een mevrouw, net zoals vorig jaar naar aanleiding van de tv uitzending, een boodschappenmand gegeven. Annet heeft weer een voedselbank in Hengelo gevonden die soms heel royaal wordt bevoorraad. “Niet op de datum kijken dan is het ongekend lekker, want het zijn niet zelden echt luxe zuivelproducten die ze normaal nooit zouden kopen. Wij zijn daar echt heel blij mee.”

Rob Vellekoop, 28 december 2015

15 Comments

 1. WAT EEN VERDRIET – ONRECHT HERKENNEN IS EEN TAAK EN GEEN OBSTAKEL VOOR EEN ECHTE REGERING !

 2. Een eenzijdig verhaal. Jammer. De gemeente kan weinig omdat deze mensen in een koopwoning wonen met flinke overwaarde die ze niet willen verkopen. Ergens begrijpelijk omdat ze een lage maandlast hebben, maar met de overwaarde kunnen ze de schuld aflossen en een goedkope huurwoning huren. Zij krijgen dan wel een uitkering en mogelijk ook zorg/huurtoeslag. Dergelijke beschuldigingen naar de gemeente zouden beter onderbouwd moeten worden. Daarnaast vind ik het op zijn plaats om een reactie van de gemeente te vragen zonder camera’s. Natuurlijk is het een schrijnende situatie, maar de gemeente is ook aan wet- en regelgeving gebonden. Deze laat weinig ruimte voor maatwerk. Het gezin zou zelf ook concessies moeten doen in deze situatie.

 3. Ook van een gemeente kan je het winnen en dat zonder probleem.
  Ik vind dat antwoord van anoniem dan ook volledig de plank misslaan, als deze mensen werkelijk recht hebben op terug betaling van hun uitkering en de gemeente is schuld Door nalatigheid dan winnen ze dat, maar is deze familie fout ja dan wint de gemeente met vlag en wimpel.
  Een advocaat van onvermogen of een no cure no pay advocaat hoef je niet te betalen als je verliest je kan afspraken maken hoeveel procent je eigen aandeel is als je wint.

 4. Wij van stichting help anderen in hengelo zouden je graag willen helpen met voedselpakketten zodat je even een beetje bij kunt komen van alles
  Zou je mij een berichtje kunnen doen dan zorgen wij dat je vanaf morgen bij ons terecht kunt
  Xxx

 5. Ik lees nergens dat dit gezin een advocaat heeft ingeschakeld. Niet zeggen dat je geen advocaat kunt betalen want je hebt recht op een toevoeging.
  Er zijn goede advocaten die gespecialiseerd zijn in bbz en bijstandszaken.
  Zonder juridische hulp red je het niet.

  • Dat hebben ze wel. Maar een advocaat neemt het niet op tegen de gemeente, mochten ze dat wel doen en je zou verliezen, zijn deze kosten alsnog voor het gezin. De kans is ook groter dat de gemeente dit soort zaken zal winnen, aangezien zij meer poten hebben om op te staan.

   • Klopt helemaal in de meeste gevallen. Ik heb zelf al 2 zaken meegemaakt tegen de gemeente. Een voor het niet juist uitbetalen van een bijstandsuitkering en de ander voor een boete vanwege het te laat doorgeven van een verblijfsadres(20000 euro boete+terugbetaling bijstand). Die zaak van het verblijfsadres heeft de gemeente verloren , maar de rechter besliste toch dat een gedeelte van de boete betaald moest worden omdat het in de wet staat dat je op tijd dat adres moet opgeven. De verzachtende omstandigheid in deze zaak was dat de alleenstaande moeder met kind op dat ogenblik wel even wat anders aan haar hoofd had,dan een nieuw verblijfsadres opgeven. De gemeente trekt toch min of meer weer aan het langste eind.

    Voor degene die graag de stand van zaken wil weten:
    Deze zaak loopt nu al 2 jaar en de laatste actie van de gemeente in kwestie in de afgelopen maand december(net voor de kerst), is een aanmaning van 25000 euro boete. Dat zal wel inclusief rente zijn. Ze negeren zelfs de uitspraak van de rechter die de boete terug had gebracht tot 6000 euro, zonder terugbetaling van de uitkering.

    Dus deze problemen met dit gezin uit Tubbergen staan niet op zich. Ik geloof wel dat dit kan gebeuren in Nederland.

   • sorry maar vind ik grote onzin, je moet gewoon een goede advocaat nemen en niet jan en alleman advocaat. Een goede advocaat is Dhr van der Bent van Blat Advocaten in Zeist. Deze wint alleen maar bijstandszaken. Ben je het met de beslissing van een gemeente niet eens, dan is het raadzaam om een advocaat bezwaar te laten aantekenen. De meeste advocaten werken tegenwoordig via email dus afstand is het probleem niet. Vergeet niet dat gemeenten zich aan de wet moeten houden en veel ambtenaren die bij de gemeente werken hebben geen kaas gegeten van bestuursrecht en de wetten die hier bij horen. Ze zeggen maar wat en maken veel fouten. Vergeet niet dat ambtenaren GEEN advocaten zijn en ook geen bestuursrecht hebben gestudeerd. Zelf heb ik goede ervaringen met het winnen van zaken tegen gemeenten.

 6. hallo
  de gemeente tubbergen lijkt wel op de sd uit de oorlog die sprak ook mooie woorden en lieten je dan in de kou staan die wet houder daar en die hele kliek , moet eens in de spiegel kijken als ze daar het lef nog voor hebben ik zou mij als gemeente tubbergen dood schamen en er niet eens begraven willen worden laat staan wonen of op vakantie komen schaam u

  • Direct schuldsanering aanvragen. Na 3 jaar een schone lei, en met een bijstandsuitkering heb je niet eens zoveel minder geld.

   • Er worstelen geen tienduizenden gezinnen met deze problematiek als het zo gemakkelijk zou zijn op te lossen zoals je het hier voorstelt!
    Bovendien betekent schuldsanering aanvragen niet per definitie dat de gemeente hier ook in meegaat.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.