Kerstwens: laat iets fantastisch met je gebeuren

Je hele leven ben je bezig met jezelf te onderhouden. Je moet zorgen voor brood op de plank. Je moet presteren. Hierdoor dompel je onder in je beslommeringen komt er bijna niet meer uit.

herfstDoor alleen maar met presteren bezig te zijn vergeet je dat je mens bent. Je zit in een stramien van opstaan, werken, ’s avonds uitrusten voor de tv/internet en slapen, opstaan enzovoort. Totdat je vakantie krijgt of stopt met werken. Je kan in verwarring raken omdat je je stramien (even) kwijt bent.

Pas wanneer je teruggeworpen wordt op jezelf en hierin blijft stil staan, gebeurt er iets fantastisch met je. Stil staan betekent niet je tijd gaan besteden aan andere prestaties of nuttige bezigheden, want dan kom je opnieuw niet bij jezelf en wat belangrijker is: ook niet bij je hart.

Nee, je gaat naar binnen en kijkt rond bij jezelf. Wie ben je en wat wil je nu eigenlijk. De verwarring en chaos zijn compleet. Je zoekt ook dan houvast, je wilt bevestiging en zeker weten dat je wel nuttig bezig bent! Want dat is ons geleerd: nuttig bezig zijn en presteren.

Je struikelt over allerlei gedachten. Probeer alles te relativeren en zie in dat alles niets is. Voor de rest moet je daar ook geen woorden aan wijden. Klaar. Stop met denken. Zorg dat je eten en drinken hebt en een dak boven je hoofd en probeer daarna uitsluitend je hart te volgen en laat al die bezwarende obstakels van gedachten los.

wolk450Opeens ga je dan iets voelen. Je zweeft. Je wordt een Wolkenwandelaar, die iedere keer dat je je allerlei dingen gaat afvragen en gaat denken weer naar beneden valt.

Het is tijdens deze momenten van voelen, van je hart wagenwijd openzetten dat je iets begint waar te nemen dat om het op zijn Boeddha’s te zeggen Alles is of Niets. Je kunt het niet bevatten. Je kunt het enkel bespeuren, nog amper voelen. Je gaat komen bij de liefde die in je hart zit.

 

Het is de liefde die in ieders hart ligt. Zelfs de grootste schurk, moordenaar en sadist heeft dit in zijn hart. Maar het verhaal wordt nog veel mooier.

De liefde hebben wij niet en zullen we ook nooit in ons bezit krijgen. Hij of zij is niet te koop. Het is geen handelswaar. De liefde is in ons en we kunnen het alleen maar voelen door ons er voor open te stellen.

Want hoe bizar het misschien ook mag klinken, hoe tegenstrijdig wanneer je kijkt naar de verschrikkelijke daden van de mens. De afbraak van alles wat schoon en mooi is.

Want IEDER MENS IS LIEFDE.

Deze liefdeskennis is de basis voor de vreedzaamheid en het fundament van de hemel op onze aarde.

Dit gevoel wens ik je 365 kerstdagen per jaar toe!

Rob Vellekoop

9 Comments

 1. ” ZONDER DE LIEFDE “. . . IS ALLES . . . MINDER DAN NIETS ! . . . EN ” LIEFDE ” VOEL IK GRAAG ECHT ! . . .

 2. quote van Toon HermanS (de s bleef hangen) …. vredige kerst aan allen gewenst.

 3. Omdat er liefde is
  bestaat er geen voorbij
  In alle eeuwigheid ben jij

  “Toon Herman”

 4. Beste Rob,
  Jij ook weer mooie Lichtdagen gewenst. Gedicht voor de Kerstdagen en 2016. En natuurlijk geldig tot in onmetelijke tijden. Ook voor de andere mensen natuurlijk.
  Altijd weer een apart idee dat als je naar de sterren kijkt je eigenlijk terug aan het kijken bent en tegelijk vooruitgaat.

  Sterrenvrouw

  Het begin, zo helder

  In de verte
  boven een frisse avondbries
  reist ze langs planeten

  Ik kijk omhoog….

  (De Kleine Salamander, 2014)

 5. KERST-GROETEN VAN GEER : HOME ALONE , SO BE AWARE , HOME-WRACKERS AND GO-GETTERS ! . . .
  * * * LEVEN VOOR INSPIRATIE * * *

 6. Beste Rob,

  Dank!

  Prachtig verwoord. Ik herken het helemaal en ben gelukkig dat er meer mensen zijn die dit herkennen en zijn.

 7. Wat je zegt, ‘liefde is niet te koop en elk mens kan het beschikbaar maken’. Gelukkig maar. ‘k Wens je een Goeie Kerst met nog meer vrede, vrede voor ons allen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.