Spaanse bevolking verliest verkiezingen

Zowel in het Spaanse congres (tweede kamer) als in de senaat blijft de conservatieve PP de grootste partij na de algemene verkiezingen van 20 december. Met het doorvoeren van draconische bezuinigingen en een ernstige inperking van de burgerrechten verliest de regerende PP weliswaar de absolute meerderheid in de tweede kamer, maar houdt nog altijd 123 zetels van de 350. Meer dan 7 miljoen Spanjaarden stemmen op deze partij.

Huidig minister-president Rajoy van de PP verliest 3,7 miljoen stemmen (63 zetels). Hij gaat proberen opnieuw een regering te vormen. Het socialistische PSOE verliest 20 zetels. De beide nieuwkomers de anti-bezuinigingspartij Podemos krijgt 3,1 miljoen kiezers achter zich, goed voor 42 zetels. Aangezien Podemos lijstverbindingen is aangegaan met regionale partijen is het totaal 69. (12 zetels Catalonian En Comú Podem, 6 zetels Galician En Marea en 9 van de Compromís-Podemos-És el moment coalitie in Valencia). Het centrum-rechtse Ciudadanos wint 40 zetels in de tweede kamer. In de senaat behaalt de PP 124 van de 208 beschikbare zetels, hier blijven zij de machtigste partij (Bron) en kunnen daardoor mogelijke coalities die zij niet steunen het leven zuur maken.

PARTIDO POPULAR (PP)…123 zetels
PARTIDO SOCIALISTA OBRERO ESPAÑOL (PSOE)…90 zetels
PODEMOS…69 zetels (42 plus 27 regionale)
CIUDADANOS-PARTIDO DE LA CIUDADANÍA…40 zetels

Zondag konden meer dan 34 miljoen Spanjaarden hun stem uitbrengen, de opkomst was 72%.

In Spanje blijft de overwinning van een anti-bezuinigingspartij zoals die van Syriza in Griekenland uit. Blijkbaar dreunt de klap die Syriza de Grieken heeft uitgedeeld door bakzeil te halen richting de EU nog steeds door, ook in Spanje. Ook de Spanjaarden lijken minder geloof te hechten in hun democratie, waar 28% thuis bleef door niet te stemmen. Rajoy heeft nog 53 zetels nodig om een regering te kunnen vormen. Hierdoor kan hij in ieder geval niet meer zijn volledige programma doorvoeren en zal concessies aan een coalitiegenoot moeten doen. De vraag is of de Spaanse bevolking hiermee iets is geholpen. Ook hier lijkt de bevolking geteisterd door bezuinigingen niet meer te geloven in een politieke partij die hen uit de economische afgrond kan trekken. De mensen die thuis bleven hadden met hun stem een politieke aardverschuiving kunnen bewerkstelligen.

Rob Vellekoop, 21 december 2015

steundlmabonn

 

4 Comments

  1. dat draait uit op een coalitie parlement, net als dat NEP-parlement in Ned

  2. Ik begrijp dat gepiep nooit zo goed.
    Als iemand aan een spelletje meedoet, dan ga je neem ik aan akkoord met de spelregels. Dan moet je achteraf niet jammeren als je verloren heb of als het niet helemaal geworden is zoals jij gehoopt had.
    Als iemand gaat stemmen is de uitslag wat de uitslag is. Dan mag je niet klagen.

    Of mensen iets verwijten die, om wat voor reden dan ook niet mee wilden doen, aan jullie, of in dit geval hullie,spelletje.

  3. 2016 Jaar van de openbaringen?

    Niet stemmen kan ook een stem op de Aarde betekenen. Niet-stemmers hebben mogelijk weinig vertrouwen in de bestaande werking van de democratie. Blijkbaar heeft de angst het van werkelijke vernieuwing gewonnen.

    Stel je voor er zijn verkiezingen in Nederland en niemand gaat nog stemmen. Dat wil dan niet zeggen dat iedereen tegen democratie is maar wel tegen de werking van de huidige democratie en functioneren van parlementariërs. Of eigenlijk tegen de macht van banken en multinationals.

    Maar goed het hersenspoelen van de bevolking door weinig zelf reflecterende regeringen, multinationals, mediagiganten, wetenschappers en wat daar allemaal bijhoort zal nog wel even doorgaan.

    Aan pioniers en vrijdenkers de uitdaging om van 2016 het Jaar van de Openbaringen te maken. En ook nieuwe kleinschalige initiatieven en alternatieven op het gebied van geheel anders ondernemen, anders werken, anders te leven te lanceren en het tegelijk op te nemen tegen de bemoeizucht van en uitzuiging door het groot kapitaal.
    Er is altijd hoop. Geef angst en haat gewoon geen stem!

  4. Ik heb me niet verdiept in Spanje, maar als ik de zetelverdeling zie, zou de PP uit de regering gehouden kunnen worden door een verbond tussen de Socialistische Partij en Podemos. Tenzij de PP toestemming krijgt om een minderheids regering te vormen. Het probleem is echter dat de PSOE geen socialistische partij is maar een sociaal democratische partij (niet te verwarren met de oorspronkelijke sociaal democratische partijen). Ik vraag me nog steeds af wat Socialistische dogma’s zijn. Ben heel benieuwd naar het antwoord.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.