Rijksmuseum wereldwijd bekritiseerd voor politieke correctheid

Wereldwijd heeft het veel stof doen opwaaien dat het Rijksmuseum bijna een miljoen kunstobjecten gaat checken op het gebruik van zogenaamde ‘koloniale termen’.

Veel van de gebruikte termen stammen uit de 17e en 18e eeuw toen Nederland een internationale handelsmacht en slavennatie was. Het Rijksmuseum is begonnen met het verwijderen van raciaal aanstootgevende woorden. Denk aan neger, hottentot, eskimo, blank. Woorden als bosjesman, bosneger, nikker, kaffer, moor zijn al aangepast.

Dit is de eerste keer dat een Europees museum zo grondig de gebruikte taal corrigeert.

Critici geven aan dat dit in feite het vervalsen van de geschiedenis is. In de periode waaruit de werken stammen werd door de toenmalige Hollanders op deze manier tegen de medemens aangekeken. Dat is eerder reden tot schaamte dan tot censuur.

The Telegraph….Dutch gallery removes racist artwork titles
The Guardian…Should we censor art and books to fit our times?
Examiner….Amsterdam Rijksmuseum drops ‘neger’ from art work discriptions
Daily Mail….Dutch gallery under fire after removing offensive terms from its artworks’ titles and descriptions in case they cause offence
Morning Mail….’tis the season for irksome revisionists
NY Times… Rijksmuseum Removing Racially Charged Terms From Artworks’ Titles and Descriptions
The National….Changing art names is tricky
Art Forum….Amsterdam’s Rijksmuseum Removes “Racially Charged” Language
RT…Iconic Dutch museum removes ‘racist, offensive’ artwork titles
CNN...Dutch museum renaming art for cultural sensitivity
Mirror…Paintings with ‘offensive’ and ‘racist’ titles to be renamed by top museum

Rob Vellekoop, 21 december 2015

4 Comments

 1. Nou het verbaast me niks, zelfs de Arabieren en doen nog meer dan de Europeanen er\aan mee!
  Een van de redenen, dat deze culturen elkaar tegen de haren inblijven strijken?

 2. Quote// Dat is eerder reden tot schaamte dan tot censuur.//

  Wat een onzin ik voel geen schaamte waarvoor zou ik of iemand zich moeten schamen?
  En censuur is net zo’n onzin, waarom zou je iets censureren?

 3. Greenwashing, whitewashing… Forget the past. Make money, only money for the future.

  De mensen die het straks nog allemaal doorhebben krijgen straks ook een soort vluchtelingen status a la Denemarken. We lossen discriminatie en uitsluiting op door woorden te herschrijven zonder mensen en kwetsbaren er werkelijk bij te betrekken. Zoveel is er dus niet veranderd tijdens het vooruitgangsdenken( Lieve gut dat is 300 jaar lang geweest).

  Gaat de geschiedenis zich herhalen zonder dat daar echt iets van is geleerd of gaan we straks echt de zwarte sinterklaas zonder baard( ze komen er gelukkig al steeds meer) omarmen. Iets wat bovendien zelfs geschiedkundig (Sinterklaas was een Moor) nog meer juist is ook.

  Ja , zo’n museum moet natuurlijk wel subsidie blijven krijgen om direct of indirect absurde bedragen voor schilderijen te kunnen uitgeven. Dat gaat natuurlijk weer ten koste van geld voor de straatkunstenaars en andere kunstvrijbuiters zonder status.

  Laat ze maar die ‘Rijksmuseum jongens’ . In 2016 komt er steeds meer op straat te liggen. Daar kunnen mensen dan kennis van nemen en zeggen: Shit, ik ben mijn hele leven voorgelogen. Laten we plezier gaan maken, Dat kan zonder regie en sturing van ‘buiten(hof) af.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.