Hongaarse journalist vervolgd voor reportage over vluchtelingen

De Hongaarse journalist Gergely Nyilas moet voor de rechter verschijnen omdat hij voor het online magazine index.hu een undercover reportage heeft gemaakt over een vluchtelingenkamp in augustus van dit jaar.

De journalist kwam de Hongaarse grens over samen met een groep vluchtelingen. Toen hij gearresteerd werd meldde hij de grenspolitie dat hij uit Kyrgyzstan. Vermomd rapporteerde Nyilas over zijn behandeling door de grenspolitie, de omstandigheden in het Röszke kamp, een bus rit en zijn ervaring bij het politiebureau van Győr.
Uiteindelijk gaf hij toe Hongaars te zijn waarop de politie hem liet gaan.

Op basis van politie onderzoek is Nyilas eerst beschuldigd van liegen tegen justitie en het gebruiken van nep-documenten. De aanklacht is ingetrokken maar de aanklager heeft nog steeds een officiële reprimande lopen tegen de journalist. Hiertegen heeft de journalist een klacht ingediend die de aanklager heeft afgewezen, waardoor nu beide partijen naar de rechter stappen.

De journalist vindt dat gebaseerd op Hongaarse mediawetten het voor hem is toegestaan om kleine overtredingen te begaan met het doel informatie te verzamelen in het openbaar belang. Hij geeft aan dat hij geen officiële toestemming kon krijgen om te reizen met vluchtelingen door Hongarije en hierover te rapporteren.

Nyilas claimt dat hij nooit enig officieel document heeft getekend en dat hem gevraagd was door een tolk om een handtekening in Cyrillisch schrift te zetten. Nyilas zegt dat dit papier geen officieel document is, maar werd gebruikt door de autoriteiten voor een vluchtelingendatabase. Hij claimt ook dat de reprimande van de aanklager hem zijn werk als journalist in de toekomst kan bemoeilijken.

Volgens de autoriteiten voorzien de artikelen van Nyilas niet in informatie in het belang van het publiek en geven zij slechts de subjectieve mening van de journalist weer.

2 Comments

  1. Aan de ‘de lange mars’: elke keer als ik inlog op deze site, maakt mijn laptop behoorlijke tegenwerking, en dat alleen op Uw site en niet die van NMS?
    Dit toch niet ivm met cookies, want door capaciteit kan mijn laptop dit niet aan!?
    Hoop dat U hieraan gehoor geef, want daarom klik ik cookies niet aan!

    Met de openheid van de AZC’s in Nederland wordt ook niet datgene toegelaten, net als Hongarije!

    • Je bent de eerste van wie ik dit hoor. Het heeft natuurlijk niets met welke cookie activiteit dan ook te maken.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.