Podemos, Spaans voor ‘we can’, is een linkse partij van nog geen twee jaar oud die tijdens de verkiezingen van zondag 20 december een aardverschuiving in Spanje kan veroorzaken.
Zoals de leider Pablo Iglesias het zegt is Podemos er voor om:
“We moeten de openbare voorzieningen beschermen, we moeten de gezondheidszorg beschermen, onderwijs. We moeten voorkomen dat mensen die werkloos zijn geen hulp krijgen, we moeten een project voor de toekomst scheppen. Dat is wat iedereen wil.”
De werkloosheid staat op meer dan 20% van de beroepsbevolking. Bijna de helft van de jongeren hebben geen baan, alleen in Griekenland is de situatie slechter. Onder druk van de Troika (IMF, Europese Commissie en ECB) heeft de conservatieve Spaanse regering een aantal zogenaamde hervormingen van de arbeidsmarkt doorgevoerd.
Zo moest de arbeidsmarkt gedereguleerd worden, minder strikte regels zodat werkgevers meer flexibiliteit zouden krijgen waardoor werkgelegenheid zou aantrekken. Daarom heeft de conservatieve regering van Rajoy er voor gezorgd dat werknemers gemakkelijker kunnen worden ontslagen. Een ander gevolg van de hervormingen is dat de werkcondities in hoog tempo zijn verslechterd. Meer dan 90% van de nieuwe arbeidsovereenkomsten zijn voor bepaalde tijd. Daarnaast is de periode van werkloosheid verlengd in plaats van verkort. Tot slot lijkt de geheime doelstelling van de hervormingen te zijn geslaagd: in twee jaar tijd werden de lonen 10% lager.
“Wat we in Spanje zien is een droom voor conservatieve krachten (grote werkgevers en banken) die Spanje beheersen. Ze bereiken wat ze altijd gewild hebben: een verlaging van de lonen, een angstige arbeidsbevolking, zwakke vakbonden en een ontmanteling van de welvaartsstaat. En zij doen dit met het excuus dat er geen alternatief is. Ze zeggen zelfs dat ze niet van hervormingen houden, maar dat ze dit verplicht zijn te doen omdat de EU hen hiertoe dwingt. Het is dan ook niet verrassend dat de populariteit van Europa snel afneemt. Twee en tachtig procent van de Spanjaarden zien Europa dan ook niet meer zitten.”
Begin 2014 werd Podemos opgericht. Zij behaalden vijf zetels in het Europese parlement vier maanden later. Vervolgens zorgden anti-bezuinigingsbewegingen er voor dat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van mei tal van burgemeesters werden gekozen die veranderingen wilden. Dat wat opvalt aan Podemos verkiezingsrally is een afwijzing van de stijl van linkse bewegingen: geen rode vlaggen, geen gepeperde speeches met socialistische dogma’s. Toch hebben de ontwikkelingen van het Griekse Syriza die uiteindelijk uitliep op een grote teleurstelling voor tal van Griekse kiezers ook zijn weerslag op Podemos. De capitulatie van Syriza voor Europa heeft geen goed gedaan aan het vertrouwen in Podemos.
Zelfs al wint Podemos slechts 10% van de stemmen aanstaande zondag, dan is dat een doorbraak voor een partij die pas recent is opgericht en biedt het hoop voor miljoenen Spanjaarden op een beter leven.
“Toch heeft syriza weerslag op podemos”
Ik ben blij dat je het even aanhaalt.
Hoef ik dat niet meer te doen.
Wat een volksverraders zijn dat geworden!
En wat verwacht je na Obama YES WE CAN, nu van Podemos WE CAN..?
Ik in ieder geval diezelfde teleurstelling voor het volk.
Ik wilde bijna zeggen: Dat is een goed artikel, tot ik weer zo’n rare zin zag staan. Wat zijn ”socialistische dogma’s”? Waar en door wie worden die dan toegepast?
Toch een bewijs van mind control?