Voedselcollectieven zijn springlevend

Steeds meer mensen zien het voordeel van het gezamenlijk inkopen van groente en fruit via een Voedselcollectief of Voko. Zij bestellen gezamenlijk (biologische/vegetarische/veganistische) direct bij de groothandel of de boer om de prijzen laag te houden en vooral er voor te zorgen dat er toezicht mogelijk is op de gekochte producten. Die het liefst van de biologische teelt zijn. Daarmee wordt meteen de lokale landbouw gesteund.

Een voorbeeld is Voedselkollektief Amersfoort die wil de lokale, biologische landbouw stimuleren en boer en buur dichter bij elkaar brengen. Zij betrekken hun groenten, fruit en zuivel rechtstreeks bij regionale telers binnen een straal van 25 kilometer rondom Amersfoort. Het collectief telt ongeveer 400 leden en houdt aan het eind van het jaar zelfs geld over om in het nieuwe jaar meer korting aan de leden te kunnen geven! Zij organiseren een streekmarkt en een kerstmarkt in de maand december. Eens in de week op zondag krijgen de deelnemers een bestellijst waarop zij hun producten kunnen aankruisen die op donderdagavond of vrijdagmorgen moeten worden afgehaald en betaald.

Natuurlijk is niet ieder initiatief even succesvol. Blijkbaar heeft Amersfoort een geslaagde formule. Zo zijn er veel meer voedselinitiatieven in ons land. Hieronder staan er een aantal als mogelijke bronnen van inspiratie.

almerevokoAlmere, Voedselkollektief
Koopt biologische producten in bij boeren uit Flevoland en distribueert deze voor een eerlijke prijs aan consumenten. Lokale, biologische producten verkopen met een eerlijke prijs voor de boer én de consument.
VokoLogo1Amersfoort, Voedselkollektief
Voedselkollektief Amersfoort wil de lokale, biologische landbouw en voedselsoevereiniteit stimuleren. We betrekken groenten, fruit en zuivel rechtstreeks bij regionale telers binnen 25 km rond Amersfoort.

Amsterdam, Voedselkoöperatie Voedlink
Deze voedselgroep wil op alle fronten het belang van zuiver, eerlijk, biologisch, gentechvrij, lokaal en fairtrade voedsel duiden en toegankelijk maken voor iedereen. Gezamenlijk wordt onderzocht waar van zo dichtbij mogelijk producten ingekocht kunnen worden, zowel verswaren als droogproducten.

vokomokumAmsterdam, Vokomokum
Een biologische en vegetarische voedsel kooperatie. Goede kwaliteit biologische en vegetarische voedsel voor bijna groothandelsprijzen. Een nieuw sociaal netwerk van mensen met verschillende achtergronden en uiteenlopende vaardigheden.

voko_bredaBreda, Voko
Rechtstreeks inkopen bij de groothandel en in de nabije toekomst ook bij lokale groentetelers en boeren én omdat alle deelnemers een bijdrage leveren zullen de prijzen gemiddeld 20% onder de winkelprijs liggen en wanneer we samen grootverpakkingen bestellen, zal het voordeel nog groter zijn.

vokodhDen Haag, Voko
Om de VoKo Den Haag op te zetten zijn we begonnen met het bestellen van (zoveel mogelijk lokale / Nederlandse) produkten bij biologische groothandel De Nieuwe Band. Het is de bedoeling dat de Voko een plek wordt waar ieder zijn of haar zelfgemaakte, duurzame, biologische producten kan aanbieden.

eindhovenvokoEindhoven, Voedselcollectief
Voor een keuze uit een aanbod van verse, pure en regionale seizoenproducten voor  Eindhoven en omliggende gemeenten.

 

versvokogrGroningen, VersVoko
Samen voedsel inkopen ergens in de buurt.

 

vokomaastrMaastricht, Voko

voko04klein-370x186Nijmegen, Voko
Gezamenlijk koopt een groep mensen biologische producten in. Op deze manier blijft biologisch voedsel betaalbaar. Iedereen kan lid worden van de Voko. Alleen mensen die lid zijn, kunnen voedsel kopen bij de Voko.

vokologoRotterdam, Voko

 

vokoutrechtUtrecht, VOKO
Doel als collectief is natuurlijk en lokaal geproduceerd voedsel beschikbaar maken tegen een eerlijke prijs. Transparantie creëren in de voedselketen en een groene, Utrechtse gemeenschap creëren met hechte banden tussen boer en consument.

Meer ‘sharing’ initiatieven Sharenetwork.nl

Rob Vellekoop, 7 december 2015

steundlmabonn

3 Comments

  1. Werkt prima. Er zijn steeds meer mogelijkheden. Ook kun je vaak als collectief/stichting voor inkoopsprijzen ex btw bij de groothandel gezond onbespoten voedsel van biologisch of biologischdynamische kwaliteit bestellen. En natuurlijk de super kleine (boerderij) winkeltjes in de buurt of aan de weg. Die verkopen vaak alleen wat er op dat moment pas is geoogst. Snap je ook beter dat veel voedsel op ieder moment niet vanzelfsprekend is. Verder kan je altijd met veel korting gezonde producten krijgen die bijna ‘over datum’ zijn maar nog vaak heel lang goed eetbaar zijn. En dan nog hier en daar over een hek klimmen om alles wat massaal weggegooid wordt vanwege ‘over datum’ uit de containers of kratten te halen. Doe je nog iets positiefs met iets dat eigenlijk best triest is. En met geluk nog uit eigen tuin als je die hebt. Door veel producten uit je eigen omgeving te halen krijg je veel meer besef van wat voedsel eigenlijk is. Als ik wat verkoop of weggeef laat ik de mensen altijd even zien waar het vandaan komt en wat er alllemaal nodig is. Verder scheelt het heel veel vervoers- en opslagkosten. Voor de meeste producten geldt dat ze onbespoten zijn en er vaak ook geen kunstmest is gebruikt.
    Besef van 1- Aarde is een goede zaak.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.