Zweden wordt eerste land zonder contant geld

Zweden maakt zich op om de eerste maatschappij zonder cash en met negatieve rente te worden. De mensen verstoppen hun geld bijna letterlijk in de magnetron. De Zweedse centrale bank hanteert sinds juli een negatieve interest van 0,35%. Dat betekent dat als commerciële banken cash geld voorraden willen aanhouden bij de centrale bank zij hiervoor moeten betalen. Het is de bedoeling dat de banken op hun beurt hun klanten laten betalen voor contant geld. Dit is nog niet gebeurd.

In Zweden belt de bank de politie wanneer je te veel cash gebruikt. Zweedse banken zijn begonnen met het verwijderen van geldautomaten van het platte land. Als je iets contant moet betalen wordt dit gewantrouwd. Zo ver zijn banken al gevorderd in hun streven naar een cashloze maatschappij.

Belangrijke banken hebben zelfs geen cash geld meer en als je iets wilt betalen doe je dat met de smartphone. Volgens een onderzoek zou de hoeveelheid geld in circulatie de afgelopen jaren zelfs met 40 tot 50% gedaald zijn. Eind vorig jaar was vier op de vijf transacties zonder contanten. Ter vergelijking volgens De Nederlandsche Bank maken Nederlanders steeds meer gebruik van hun pinpas. Gemiddeld rekenden Nederlanders in 2014 iets meer dan de helft van al hun aankopen aan de kassa met contant geld af.

Zweden staat bekend om het snel invoeren van financiële innovaties. Het land installeerde de eerste geldautomaat in 1967, twee jaar voor de VS. Begin van deze eeuw begonnen vakverenigingen het afschaffen van cash te pushen om de werknemers, zoals buschauffeurs. te beschermen tegen overvallers.

sweden cash
Dalende lijn in bankbiljetten en muntgeld

Als banken hun klanten negatieve rente in rekening brengen betekent dit dat mensen geen geld meer willen bewaren onder hun matras, maar hiervan het liefst zo snel mogelijk af willen komen door het uit te geven. (In theorie zou op deze manier de economische groei gestimuleerd worden)

Het beleid van de Zweedse centrale bank door de negatieve rente in te voeren is er op gericht dat banken zo min mogelijk bereid zijn met cash geld te blijven werken, doordat contant geld kosten met zich meebrengt.

Door de ingezette trend van het verminderde gebruik van cash geld en de negatieve rente kunnen de Zweden geen kant meer op. Hun geld wordt zichtbaar via het bankwezen en daardoor ook voor de overheid, die (bijna) iedere transactie kan volgen.

Bron: o.m. Business Insider

Lees ook waarom banken af willen van het contante geld

Rob Vellekoop, 8 november 2015

11 Comments

  1. Een artikel met erg veel onjuistheden. Ja, Zweden heeft een negatieve rente voor banken, maar het doel daarvan is het verhogen van de inflatie, niet om de kontanten te verminderen. Deze negatieve rente moet ook betaald worden over de digitale tegoeden. Sterker nog, negatieve rente is eerder een reden om contanten te stimuleren: over het geld dat de bevolking in de portemonee heeft, hoeft de bank geen rente te betalen aan de centrale bank, voor het geld op zijn bankrekening wel.
    Dat de bank de politie belt wanneer je te veel contanten gebruikt is regelrechte nonsens.

    Bovendien is Zweden net bezig met het invoeren van nieuwe munten en bankbiljetten, niet iets wat je doet als je contant geld wilt afschaffen. http://www.zwedenweb.com/algemeen/betalen-en-pinnen/#fakta

    • De officiële lezing is inderdaad negatieve rente om de inflatie te verhogen. Het probleem van officiële lezingen is dat deze net zoveel waard zijn als het papier waarop ze geschreven staan, niets. Officiële lezingen zetten de burger voortdurend op het verkeerde been. De meeste artikelen van DLM laten dat zien.

  2. Zolang de bevolking een slaaf wil blijven en niet wakker wordt gaat dit nog vele malen erger worden. Sta op mensen en deel dit onder jullie vrienden, familie en kennissen dan ipv alle selfies!!!

  3. weer z,n truck om mensen bang te maken die een paar spaarcenten hebben alleen de banken hebben dan de macht en het geld dat ze weer kunnen uitdelen aan dikke bonussen Mijn visie is haal al jou geld eraf en leg het verspreid in huis het is tenslotte jou geld niet dan

  4. Vervreemding(deel…. ik ben de tel al kwijt)

    Weer een dieptepunt erbij.In hoeverre zijn we straks nog in staat autonoom te denken te handelen en te leven. Hoe vaak zullen we voor elk incident nog de straat opgaan? Er komt natuurlijk een moment dat deze systematische technocratische bevoogding tot een uitbarsting leidt. In wezen gebeurt dat al. Er komt ook een tijd dat degene die dit duidelijk en helder in beeld gaan brengen niet meer kunnen worden weggezet als complotdenkers of chaosscheppers.

    We moeten dit trechteren van menselijk leven, het onder controle houden van ‘onderdanen’ ten einde een kunstmatig leefmilieu in stand te houden dus blijvend in beeld brengen. Een ieder op zijn eigen manier. Er komt natuurlijk een moment dat steeds meer mensen zich niet meer door het eind van die trechter laten duwen. In zelfverdedigingssituaties, daar is in veel gevallen sprake van, is naar mijn mening heel wat burgelijke ongehoorzaamheid geoorloofd. Moet de door banken, multinationals en wetenschappers aangestuurde overheid straks ook niet zeuren dat er ergens wat volksopstandjes ontstaan of ergens wat prikkeldraad(geestelijk en fysiek) doorgeknipt wordt teneinde vluchtelingen, kwetsbaren, vrijdenkers en onszelf te bevrijden.

    Als je zo met je mensen omgaat zal een deel murw geslagen zijn en passief worden maar een deel gaat zich ook actief ‘afwijkend’ opstellen. Zij gaan o.a. ook hun eigen onafhankelijke niet door ANP en Reuter getrechterd(gecensureerde) nieuwsbronnen creeëren. In wezen gebeurt dat al (De Lange mars, Indymedia enz.). Vliegt wel eens uit de bocht allemaal maar hoe erg is dat eigenlijk afgezet tegen de politici van de moderne dictatuur, lees de huidige politici van de vervreemding. Laten we een keer anders dan economisch groeien. Het borrelt op steeds meer plekken. Vele kleine alternatieven kunnen uitgroeien tot een omslag.( From little things, big things grow). Eens kijken waar mijn ‘kniptang’ ligt. Eerst maar even in de tuin en schuur werken.

  5. “In Zweden belt de bank de politie wanneer je te veel cash gebruikt.”
    Wie geeft de Zweedse bank toestemming hiervoor? Komen de Zweden hiertegen niet in [juridisch] verzet?
    Wat is de positie van de Zweedse overheid hierin???
    Zijn er Nederlandse Zweden die hierover rechtstreekse informatie hebben?

  6. Nu kan ik de man die deze week een pinautomaat vernielde met een bijl geen ongelijk geven. De grote denkers weten hun standpunten met overtuiging kracht bij te zetten. Banken kunnen mensen nog eenvoudiger beroven als al het geld verplicht digitaal is. Met een simpele druk op de knop is het weg. Vroeger moesten banken nog moeite doen je te bestelen. Nu kunnen ze alles veel sneller, en vergroten ze de controle op wie wat besteedt, zodat die gegevens ook weer verhandeld kunnen worden. Zakje drop afrekenen zonder dat de geheime dienst er achter komt is onmogelijk.

  7. Het stoomt rustig door in de richting die de banken willen gaan. En we staan erbij en kijken ernaar???

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.