Portugese coup: anti-europese partijen verboden regering te vormen

Op 4 oktober behaalden de linkse partijen PS, BE en CDU samen de verkiezingsoverwinning met een absolute meerderheid van de beschikbare zetels in het parlement. Anibal Cavaco Silva, Portugals president, heeft geweigerd deze linkse regeringscoalitie te benoemen, ondanks hun meerderheid in het parlement. Zij kregen van de kiezers het mandaat om de bezuinigingen terug te draaien. Zijn actie heeft alle schijn van een coup.

De kiezers kozen in meerderheid voor het einde van bezuinigingen op loonsverlagingen en Trojka bezuinigingen.

De Portugese president heeft de huidige conservatieve premier Coelho tien dagen de tijd gegeven om goedkeuring te krijgen voor zijn minderheidsregering in het parlement. Als de linkse partijen tegenstemmen komt het weer terug bij de president.

In een toelichting op zijn besluit zei Cavaco Silva:

“In 40 jaar democratie is geen regering in Portugal ooit afhankelijk geweest van de steun van anti-Europese krachten, zoals krachten die het verdrag van Lissabon willen intrekken, het belastingverdrag, de groei en stabiliteitspact, en de monetaire unie willen ontmantelen en Portugal uit de euro willen halen en de NAVO willen ontmantelen.”

keep-calm-this-is-a-coup-d-etatDe linkse partijen die hiervan beschuldigd worden zijn:

 • Partido Socialista (PS) met 86 zetels,
 • Bloco de Esquerda (BE) oftewel het Linkse Blok in 1999 gestart en te vergelijken met Podemos in Spanje of Syriza in Griekenland haalde 19 zetels
 • Coligação Democrática Unitária (CDU) – van de Communisten (PCP) en de Groenen (PEV) kregen 17 zetels.

Premier Pedro Passos Coelho heeft de afgelopen jaren zware bezuinigingen doorgevoerd op last van de Trojka (IMF, EC en ECB). Net zoals Griekenland, Spanje en Ierland, hij verloor 28 zetels.

Het Griekse drama rond de gevolgen van de verkiezingen en de bezuinigingen lijken een vervolg te krijgen in Portugal. Ook de Portugezen hebben genoeg van bezuinigingen op hun karige levensstandaard.

Het linkse samenwerkingsblok is voor een terugkeer naar de escudo. De communisten hebben opgeroepen te komen tot een ontmanteling van de monetaire unie in het voordeel van ieder, zij willen een afschrijving van 50% van de staatsschuld. Zij eisen het nationaliseren van banken en het terugdraaien van de privatisering van het transport systeem, energie en telefonie.

BE zegt dat als het Portugese volk moet kiezen tussen waardigheid en de euro, waardigheid de voorkeur heeft.

Volgens overeenkomst is Portugal verplicht in 20 jaar de staatsschuld af te bouwen van 127% naar 60% van het BBP op straffe van sancties als dit niet lukt.

Het spook van de Euro-dictatuur waart ook in Portugal rond.

Rob Vellekoop, 26 oktober 2015

6 Comments

 1. http://www.wsws.org/de/articles/2015/10/31/port-o31.html
  Portugal: Koalitionsverhandlungen der Sozialisten entfesseln politische Krise
  31. Oktober 2015
  Der portugiesische Präsident Cavaco Silva erklärte am Donnerstagabend in einer Fernsehansprache, er habe dem scheidenden Ministerpräsidenten Pedro Passos Coelho geraten, eine weitere PSD/CDS-PP-Regierung zu bilden, obwohl diese keine Parlamentsmehrheit hätte. Er erklärte, eine Regierung aus PS, UDC und BE könne Portugals „Stabilität, Dauerhaftigkeit und Glaubwürdigkeit“ nicht garantieren.

 2. Het hele EU gedoe begint wel heel erg veel te lijken op de machtsovername door Hitler in de jaren dertig! Het EU model zou de extensie kunnen zijn van het derde rijk in de 21e eeuw. Ooit een lezing bijgewoond van Lea Manders waarin deze tijdsverschijnselen werden afgezet tegen een astrologische achtergrond en het meest opmerkelijke wat ze zei was het gegeven dat de sterren in dezelfde plaats nu staan als ze stonden in de jaren dertig-veertig. Verklaard een hoop.
  Wie Nu nog voorstander is ven de huidige eu constructie is een NSDAP’er avant la lettre!

  • Die partij van deze kleur in ons kabinet verliest juist zetels, en is daarom een partij devant la lettre!¬
   Klopt toch wat ze beloven, nooit en te nimmer uit komt?

 3. Klinkt ook een beetje als: de bom staat een keer op barsten.
  En zijn de Portugezen (en de Spanjaarden) niet een beetje feller in hun strijd voor waardigheid dan de Grieken?
  Het lijkt me goed dat Silva het uitspreekt: “….. de NAVO willen ontmantelen.”

  Rob, de betekenis van de omgekeerde kroon is duidelijk; maar zit er nog meer symboliek in dit symbool?

 4. Is al lang aan de gang
  Niets nieuws onder de zon
  Krijgen we hier ook hoor alleen wat later

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.