De moderne revolutionair staat op en verandert met zelfvertrouwen de wereld zonder geweld. De huidige situatie is niet zo negatief en uitzichtloos als de mainstreammedia dagelijks laten uitschijnen. De media laten de maatschappij sidderen van angst om hen vooral rustig en gedwee te houden. Er is echter meer in de wereld dan uitsluitend extremisme en geweld. Er zijn miljarden mensen die op een eenvoudige manier hun angst kunnen overwinnen en de wereld omturnen tot een hemel op aarde. Het medicijn heet zelfvertrouwen en ieder kan het na enige inspanning van zijn of haar kant gebruiken.
Al duizenden jaren geeft de mens het vertrouwen aan een of meer mensen om hem te leiden. Met als gevolg dat op dit moment miljarden mensen in ellendige omstandigheden leven. Het vertrouwen dat deze groep mensen geschonken kreeg, bleken zij niet waard. In plaats van vertrouwen aan anderen te geven en op hen te bouwen wordt het de hoogste tijd voor meer zelfvertrouwen. De mens moet vanuit nieuw verworven zelfvertrouwen een nieuwe wereld gaan opbouwen.
Er is een innerlijke revolutie nodig om onze wereld opnieuw te gaan inrichten. In de geschiedenis van de mens zijn talrijke revoluties en opstanden tegen leiders geweest. Echter steeds herstelde zich de toestand van voor de revolutie en grepen de mensen terug op het stramien dat hen was aangeleerd, namelijk vertrouwen te geven aan een groep leiders. Hierdoor veranderde er per saldo niets en bleef alles bij het oude. Er bleef een groep leiders, die steeds meer macht kregen en onderdanen die stilzwijgend de macht aan de leiders gaven.
Deze innerlijke revolutie gaat zich eerst afspelen in het hoofd van de mens. Hij gaat leren niet meer vertrouwen te schenken aan een ander, maar in de eerste plaats aan zichzelf. Dit zelfvertrouwen is een magische stille kracht waarover ieder mens beschikt. Echter vanaf de geboorte wordt de mens geleerd te vertrouwen op zijn ouders. Zij zorgen er voor dat het kind overleeft, waardoor het kind niet anders kan dan hen te vertrouwen. Vervolgens wordt het kind geleerd autoriteit te aanvaarden en te gehoorzamen. Eerst leren zij de ouders te gehoorzamen, daarna de leiders.
Door deze gang van zaken wordt ons zelfvertrouwen onvoldoende ontwikkeld. Een enkeling slaagt hier wel in en onderscheidt zich van de massa. Hij gelooft in eigen kracht, is positief over zichzelf en handelt hiernaar. De tegenpool van zelfvertrouwen is angst. Mensen met weinig zelfvertrouwen zijn onder andere te herkennen aan hun angst waardoor zij zich voornamelijk laten leiden. Vandaar dat deze mensen een leider nodig hebben die hen het vertrouwen geeft dat zij zichzelf niet kunnen geven. Dat is ook de reden dat er zo weinig verandert in de samenleving qua onderlinge verhoudingen. Een kleine groep heerst over de massa, terwijl de massa de macht heeft overgedragen aan de groep machthebbers. Deze massa durft uit angst deze macht niet terug te eisen.
De meeste leiders kunnen de weelde van de ontvangen macht niet dragen en hebben zichzelf buitensporig bevoordeeld. Ook hebben zij geprobeerd hun macht zo lang mogelijk vast te houden, niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun nakomelingen. Zij werden hiertoe meestal stilzwijgend in staat gesteld door hun onderdanen.
We hebben dus twee elementen die doorslaggevend zijn: zelfvertrouwen en zijn tegenpool angst. Een innerlijke revolutie zorgt er voor dat de balans voor de burger gaat doorslaan in het voordeel van zelfvertrouwen en dat hij daardoor minder angst heeft om de wereld te veranderen in een hemel op aarde.
De moderne revolutionair richt geen barricaden meer op, vecht niet meer als Don Quichot tegen de politie, ondertekent geen zinloze petities, valt geen ambtenaren aan. Hij bouwt in de eerste plaats aan zijn zelfvertrouwen en zorgt er vervolgens voor dat zo veel mogelijk mensen meer zelfvertrouwen gaan krijgen. Het gevolg van een bevolking met meer zelfvertrouwen is dat zij eerst positiever zullen zijn. Hun leven wordt niet meer gedomineerd door angst en angstcampagnes (terreurdreiging, epidemieën, e.d.). Zij zullen hun apathische houding verliezen en er een strijdbare voor in de plaats stellen. Zij zijn geen slachtoffers meer, maar deelnemers die voor hun rechten opkomen. Zij geven niet zonder meer de macht aan een groep mensen. De wereld zal voor het eerst sinds mensenheugenis werkelijk veranderen.
De moderne revolutionair verspilt zijn energie niet meer aan lokale protestacties. Deze acties brengen een tijdelijke rimpeling in de vijver. De revolutionair van nu verandert de maatschappij werkelijk en neemt met kleine aanpassingen geen genoegen. Daarnaast zal hij niet meer terug vallen op autoriteiten en machthebbers die hij geleerd heeft te gehoorzamen. Hij valt terug op zichzelf en het vertrouwen dat hij in zichzelf heeft. Hij kijkt met vertrouwen naar de toekomst die van hem is en niet van de staat of de een of andere club van graaiers.
Voor het eerst in zijn leven zal hij op een andere manier in actie komen, omdat hij is gaan inzien dat er een enorme kracht ligt opgeslagen in hemzelf. De kracht die alles zal gaan veranderen. Ook de verhoudingen met zijn medemens, die hij niet meer zal wantrouwen. Samen zullen zij hun schouders zetten onder de nieuwe samenleving, die er echter niet morgen of overmorgen zal zijn. Want eerst wacht de taak om iedereen aan zelfvertrouwen te helpen. Het mooiste geschenk dat een mens zichzelf kan geven.
De Nieuwe Tao:
“..beschrijft op welke menslievende en geweldloze manier de maatschappij volledig veranderd kan worden door de mensen meer zelfvertrouwen aan te leren. Vanuit dit zelfvertrouwen zullen zij de nieuwe wereld kunnen opbouwen, waarbij ze zullen uitgaan van hun eigen kracht en niet meer in vertrouwen zullen blind varen op de machthebbers zoals in de oude wereld.”
“..toont hoe de nieuwe wereld er in grote lijnen zal gaan uitzien, met als opvallende elementen geweldloosheid, kleinschaligheid, bezitloosheid en onvoorwaardelijke liefde.”
Rob Vellekoop, 4 juni 2015
Ik ben het eens met je als het gaat over een innerlijke bewustwording. Goed verwoord. Wat ik nog meer aandacht voor zou willen dat we geen alleenstaande individuen zijn maar juist verbonden en in relatie alleen die innerlijke bewustwording kunnen doorlopen en in samenwerking met gelijkgestemden in de wereld brengen.
En wat ik fijn zou vinden is als er niet zo’n ideaalbeeld wordt neergezet van deze moderne revolutionair. Het zijn geen mensen zonder angst. Het zijn juist mensen die angst heel goed kennen en toch doorgaan. Ze laten zich ook leiden door waarden die ze willen belichamen. Als je een ideaalbeeld van de moderne revolutionair maakt schrikt dit af en doet geen recht aan de ‘gewoonheid’ van een goed mens proberen te zijn.
Ieder mens heeft een bepaalde mate van angst, echter wat ik er mee bedoel te zeggen is dat naar mate een mens meer zelfvertrouwen wint, zijn angst teruggedrongen wordt. Des te meer zelfvertrouwen betekent des te minder angst. Heel veel mensen willen wel in actie komen, maar blijven steken in hun angst. Iemand die zich van deze angst kan vrijmaken voelt zich vrij om wel in actie te komen! Daardoor kan iedereen modern revolutionair worden door zijn angst te overwinnen.
Dé verandering kan natuurlijk alleen maar van binnen uit komen. Van buitenaf opgelegde verandering voelt voor niemand prettig, althans niet van nature.
Zelfvertrouwen, zelfwaardering, innerlijke harmonie; het begint allemaal met de groei van zelfkennis.
Maar aan toename van zelfkennis, van bewustwording wordt op onze scholen hoegenaamd niets gedaan.
Toch zullen we allen ons onderbewustzijn in ogenschouw dienen te nemen, willen we ons ontdoen van alle programmering, conditionering, welke met name het gevolg is van opvoeding (ouders. Erfzonde!)(op school) en t.g.v. cultuur.
En … hoe groter je zelfvertrouwen, hoe groter de kwaliteit van je menselijke contacten!
Prachtig geschreven artikel, Rob. De mensen die ik het toegestuurd heb, zijn er allen blij mee! Daarom oprechte dank dat je dit [vanuit je hart] met je medemens deelt.
Ik herken me hier helemaal in. Goed artikel Rob! Daar ga ik vandaag mee beginnen. Groetjes, Harm-Jan
Bouwen aan de 21e eeuw!
Niets liever dan dat!