Rode Kruis bestrijdt honger in Oost-Achterhoek (NL)

WINTERSWIJK – Het Nederlandse Rode Kruis schiet de Voedselbank Oost-Achterhoek te hulp. De honger is zo groot, dat er volgens het Rode Kruis sprake is van een noodsituatie.

De Voedselbank Oost-Achterhoek werkt in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. In die gemeenten maken 400 huishoudens gebruik van de voedselbank.

“We kunnen pallets met rijst of broden leveren of logistiek hulp bieden door mensen een pakket te brengen die zelf niet naar de voedselbank kunnen komen. We geven geen geld. Dat doen we nooit”, zegt Jack Zoutman van het Rode Kruis Winterswijk. (Bron: Gelderlander)

Wanneer openen we een girorekening voor de honger in Nederland? Of zou Rutte misschien wat miljoenen kunnen vrijmaken om de honger in eigen land te bestrijden?

Armoede in ons land
Onder de armoedegrens meer dan 2.600.000 (2013, Eurostat)
Huisuitzettingen door corporaties: 19 per dag (2013)
Aantal voedselbanken: 157
Klanten voedselbanken: 94.000 eind 2014

Rob Vellekoop, 10 mei 2015

11 Comments

 1. Dan zie je in de krant van gisteren hoe Kleinsma de verloren onschuld speelt bij het vernemen van de boodschap hoe gemeenten hele groepen mensen uitsluit voor schuldsanering. Zij is toch medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling dat vele mensen in de schulden komen?

  Dit is nou zo’n berichtje waar mij de haren van overeind gaan, die hypocrisie!!!
  Eerst een wetgeving bedenken met strafkortingen en boetes en dan de gemeenten berispen op hun stringente beleid betreft schuldsanering.

  Langdurig niet uitkomen met je inkomen, afbetalingsregelingen, incasso’s, gerechtelijke dwangbevelen, overal naast de pot pissen, met de nek aangekeken worden; een mens kan daar gek van worden. Geen hulpverlener- en ik spreek uit ervaring als hulpverlener en als slachtoffer- kan wat aan die psychisch/sociale nood doen zolang die dreiging door geldtekort blijft bestaan.

 2. 2.600.000? Waarom moet je toch altijd overdrijven om een standpunt te maken als je links bent? Nee, liegen is een beter woord!!

  152.000 waren het er in 2012, dan zijn het er echt niet opeens 2.600.000 een jaar later!

  http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2013/12/CBS-armoede-in-Nederland-opnieuw-gestegen-1421411W/

  OK, zijn er nog steeds 152.000 teveel, maar is wel een totaal ander beeld dan wat hier geschetst wordt. Bah, al die negativiteit! Steek de armen uit de mouwen, ga aan de slag en doe er wat aan in plaats van alleen maar weer te klagen.

  Kijk, het positieve nieuws wordt natuurlijk bewust niet genoemd: Minder klanten voor de voedselbank: http://www.nu.nl/geldzaken/3864788/minder-klanten-voedselbank.html

  Ook de recentere cijfers van 2014 voor wat betreft het aantal huisuitzetting laat een positiever beeld zien: 16 per dag in totaal! Dus van corporaties is het aantal nog minder. Waarom kiezen voor de negatievere cijfers van 2013, terwijl de ontwikkeling positief is?
  http://divosa.nl/actueel/nieuws/aedes-aantal-huisuitzettingen-in-2014-afgenomen

  Bert: Als de vermogensverdeling in Nederland verkeerd is, moeten degenen die minder hebben zich eens afvragen hoe dat komt. Iedereen heeft gelijke kansen, maar je kiest er zelf voor om met een uitkering op de bank te blijven hangen. Je kunt ook iets gaan ondernemen en zelfs daar is hulp van gemeente en/of provincie voor.

  Nederland is het land met kleinste inkomens- en vermogensongelijkheid ter wereld, en we zijn één van de weinige westerse landen waar de economie amper groeit. Zou het dan toch zo zijn dat de rijken voor werkgelegenheid zorgen?

  Goed idee dus om die nog meer weg te jagen uit ons land. Als iedereen straks arm is, wie moet dan al die uitkeringen gaan betalen?

  • Gewoon even eurostats lezen, dan kom je er zelf wel uit hoop ik?
   Daarna ophouden met leuteren graag. Natuurlijk ben je vrij om naar de maatschappij te kijken zoals je wil en vooral te vergeten wat er mis is. Je kan het je permitteren, denk ik.

   • http://ec.europa.eu/eurostat/web/income-and-living-conditions/statistics-illustrated
    Er staat “at risk of poverty and exclusion : 15.9%”. Dat zijn inderdaad 2.6 miljoen mensen.
    Maar dat is wat anders dan “onder de armoede grens”.
    Het is overigens één van de laagste percentages in Europa.
    Beter lezen en geen statistieken verdraaien

    Volgens de statistieken hebben de armste mensen in Nederland (de armste 10%) een hypotheek van 6 ton en een huis dat door de crisis minder waard is geworden.
    Dat is de grootste oorzaak van de vermogensongelijkheid. Meer ouderen hebben pensioen opgebouwd en een huis dat flink in waarde gestegen is. Meer jongeren hebben een dikke hypotheekschuld en een huis dat in waarde gedaald is.

    • Geloof je werkelijk dat de armste mensen van Nederland een hypotheek van 6 ton hebben? Hoe wil je de hypotheek op je huis van 6 ton betalen van een uitkering? Om het in jouw woorden te zeggen: Beter lezen en geen statistieken verdraaien.

  • Ik daag je uit om eens jouw handen uit de mouwen te steken en vrijwilligerswerk te gaan doen, bij een voedselbank bijvoorbeeld. Grote jongen als je daarna hetzelfde durft te komen beweren! Mensen zijn geen getallen, maar individuele wezens met allemaal een eigen verhaal. Maarre… betaalt het nou goed om dit werk te doen? Geen haar op mijn hoofd die bijvoorbeeld discussies wil gaan voeren met PVV-aanhangers, zou zonde zijn van mijn tijd, al kreeg ik er geld voor. Bleh!

 3. Hoezo, rijk Nederland zoals aan het volk wordt verkocht door z.g. deskundige, waaronder vele politici.

 4. “Wanneer openen we een girorekening voor de honger in Nederland? Of zou Rutte misschien wat miljoenen kunnen vrijmaken om de honger in eigen land te bestrijden?” Dat zijn uiteraard maar schijnoplossingen; alleen noodzakelijk voor de onmiddellijke aanpak. Op termijn is dit de enige werkelijke oplossing:
  http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=217626&cat=1

  Maar heer Kamp denkt ongetwijfeld dat hij het allemaal BETER weet. Wát een vergaande onbenulligheid van hem, zijn uitspraak, die ook Gerard Laarhuis opving.
  Frederik van Eeden deed al verwoede pogingen om dit egodenken-tij te keren:
  http://frederik-van-eeden.clubs.nl/nieuws/detail/466421_de-geestelijke-verovering-der-wereld-5

 5. Natuurmonumenten schijnt voor vele miljoenen massaal landbouwgrond op te kopen van boeren die vervolgens met gevulde zakken naar Canada verstrekken om daar verder te gaan boeren. Met de aangekochte gronden doet Natuurmonumenten niets. Wellicht zou het een idee om deze aangekochte gronden weer te gaan inrichten als landbouw- en veegronden waarop koeien vrijelijk kunnen grazen. Gezien de toenemende voedselschaarste lijkt me dit behoorlijk urgent. Nu moeten we duur voedsel importeren. De wereld op z’n kop lijkt mij.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.