Oproepslavernij van nul-uren contract of hoe werkgevers ratten werden

Bij het nul-urencontract is geen afspraak gemaakt over het aantal uren dat je moet werken of de werktijden. Je mag de oproep alleen weigeren als je een goede reden hebt waarom je die dag of tijd niet kunt. Je werkgever hoeft alleen de uren die je werkt aan je te betalen, maar je moet minimaal drie uur per oproep uitbetaald krijgen. Aldus de definitie van het FNV.

De praktijk van het nul-uren contract is dat de werknemer, vanaf nu oproepslaaf genoemd, voortdurend stand by moet zijn tijdens de werktijden van de werkgever. Waagt hij of zij het bijvoorbeeld een dagje op stap te gaan dan kan hij onderweg naar Zandvoort opgeroepen worden om terug te keren en zich te melden bij zijn werkgever in Amersfoort. Dit is hij verplicht tenzij er een goede reden is voor afwezigheid.

Deze praktijk wordt in ondernemend Nederland heel gewoon gevonden. Ik heb van geen enkele werkgever (hierna rat genoemd) gehoord dat hij dit onmenselijk vindt, ongehoord of onfatsoenlijk. Alsof het fatsoenlijk is om je medemens als oproepslaaf te misbruiken. Als je werken wilt, moet je daar veel voor over hebben. De oproepslaaf moet zich voortdurend ter beschikking houden. Er hangt een onzichtbare keten rond zijn nek waaraan naar believen door de werkgever kan worden getrokken. Dan moet het oproepaapje zich spoorslags melden bij de werkgeverrat en werkjes voor een klein loontje doen.

Hoe hebben we het zo ver laten komen? Hoe is het in godsnaam mogelijk dat wij, jij en ik, ons laten misbruiken door een stelletje idioten dat werk te verdelen heeft en het als hapklare brokken voor de hongerige meute werpt,  vervolgens aan het koord om onze nek trekt en ons binnenhaalt om kutklusjes voor een hongerloontje te doen?

In deze tijd waarin werk steeds schaarser wordt en de afhankelijkheid van de massa van werkgevers steeds groter moet er toch een overheid zijn die zijn burgers beschermt tegen de uitbuiting van zijn bevolking? Waarom hebben wij het zo ver laten komen? Waarom denken wij dat we ons als werkslaafjes moeten laten behandelen alsof dat het enige redmiddel is tegen honger en kou?

De indoctrinatie van vele tientallen jaren heeft zijn uitwerking niet gemist. Wij zijn consumptieslaven geworden die denken dat we afhankelijk zijn van de rotzooi waarvoor iedere dag, ieder uur reclame wordt gemaakt. Al die ongelofelijke overbodige troep zijn we gaan gebruiken en we zijn er nog aan verslaafd geraakt ook! Daarnaast zijn we gaan geloven dat we werkelijk als oproepaapjes behandeld mogen worden. We verdienen niet beter want we hebben immers geen WERK!

Waar is onze trots gebleven? Ons is geleerd dat werken een bijna heilige bezigheid is. Geen werk betekent geen inkomen, of een uitkering waar niemand aan wil vanwege de onmenselijke praktijken die sociale diensten er op na houden.

Zijn we dan met zijn allen zo blind? Zo doof? Zo afgestompt dat we stand by gaan staan als geketende oproepslaven wachtend, nee smachtend, op werk en aan de andere kant alle rotzooi consumeren die we ons als kritiekloze sukkels laten aanpraten?

Natuurlijk geldt deze ondergeschikte positie van de werknemer niet alleen voor de slachtoffers met een nul-uren contract, maar doet zich tot aan het management gelden. Arbeidscontracten voor onbepaalde tijd bestaan niet meer. Iedere werknemer komt tijdelijk in dienst en heeft geen enkel uitzicht op een baan na afloop van het contract. Daarnaast moet hij vaak salaris inleveren om zijn baan te mogen houden.

Het wordt de hoogste tijd om eens te kijken hoe ver onze samenleving is afgedwaald en verziekt. Want waarom worden mensen zonder werk en werknemers behandeld als (oproep)slaven. Waarom gelden voor hen geen fatsoensregels en geen medemenselijkheid?

Rob Vellekoop, 4 april 2015

13 Comments

 1. Wat een hoop kortzichtigheid hier. Hoe makkelijk is het om werkgevers over 1kam te scheren. Bekijk eens het aantal kleine werkgevers die door wet en nieuwe regelgeving amper zelf het hoofd boven water kunnen houden. Onze regering wilde juist dat er meer vaste contracten voor de werknemer. Met als gevolg geen enkele mogelijkheid tot flexibele contracten op tijdelijke basis boven de 23maand. Ga daar als werkgever maar aanstaan, o ja vergeet je een maand van tevoren(nieuw) schriftelijk op te zeggen betaal je transitievergoeding. Langer dan 23maand in dienst en geen of onvoldoende werk! Betaal je wederom transitievergoeding. Waar je dat van moet betalen terwijl je je medewerkers niet meer kunt betalen is je eigen probleem. Elke 23maand nieuwe mensen aannemen is ook geen optie: niemand die meer voor je wil werken…

  Dus in plaats van te benoemen wat er niet deugd zou ik zeggen, verdiep je eerst in hoe het systeem in Nederland werkt en dan… Zeg hoe het wel zou moeten. Of kom in ieder geval met iets. Heb je zoveel meer aan.

  • Beste Mo,

   De pijlen zijn hier niet echt gericht op de kleine ondernemer, die is net zo goed de Sjaak met de huidige ontwikkelingen. Mooi voorbeeld, de buurtslager, groenteman en bakker kunnen op lange termijn stuk voor stuk het veld ruimen voor de grote spelers op de markt waar niet tegen op te concurreren is. Ahold en Jumbo zijn nu de marktleiders in Nederland (dit is volgens mij een kartelvorming) en dat zijn de soort werkgevers die zeker wel gebaat zijn bij de huidige wetgeving. Gegarandeerd dat een aantal van de grote bonzen van deze bedrijven het nodige lobbywerk hebben ondernomen in Den Haag. Politiek Den Haag is er niet voor de kleine man die met veel pijn en moeite zijn toko overeind weet te houden maar voor de grote jongens die als het even kan ook nog internationaal opereren. Het geteisem is te vinden bij de badgasten met een miljardenomzet en niet bij de werkgever die met pijn en moeite een omzet halen van een ton per jaar.
   Het geteisem maakt het dusdanig bont dat zelfs de wetgeving compleet aan de laars gelapt wordt, de boete die eventueel komt als er iemand nog het lef heeft om uit de school te klappen is een lachertje voor deze bedrijven. De meeste werknemers houden wel hun mond aangezien ze als de dood zijn om hun zwaar onderbetaalde baantje te verliezen. Ik kan mij vergissen maar dat lijkt mij slavernij in een modern jasje gestoken.
   Hoe het wel zou moeten, heel simpel maar daar hebben we de ballen, verantwoordelijkheid en het inzicht niet voor. Geld als betaalmiddel afschaffen zodat iedereen weer op gelijke voet staat en vandaar verder opbouwen. Aangezien het afschaffen van geld een hele vracht onzin baantjes zal doen wegvallen komt er meteen een gigantische pool aan extra handen vrij die er met zijn allen zorg voor kunnen dragen dat we ipv. een 36 of 40-urige werkweek opeens nog maar ongeveer 20 uur of misschien zelfs minder per week hoeven te werken. Met of zonder geld, de mens zal ten alle tijden arbeid moeten verrichten om de maag te vullen, dat is een vast gegeven in de gehele dierenwereld. De enige die daarvoor werkt met een financieel systeem is de aapachtige die we kennen als homo sapiens. Veel andere problemen waar nu een rem op zit vanwege de ’te hoge’ investeringskosten zullen ook opeens veel eenvoudiger worden (schone energie, automatisering wat ons zelfs nog meer arbeid uit handen kan nemen, bescherming van de planeet tegen invloeden van buitenaf zoals rotsblokken uit de ruimte).
   En ander iets wat echt opgelost moet worden, stoppen met onze verantwoordelijkheid over te dragen aan een ander dmv. een kiespas. Het is dom, hypocriet en het ultieme afschuifsysteem. Neem bv. de zoveelste belofte die flapdrol Rutte breekt, geen geld aan de Grieken. Moet ik Rutte aansprakelijk stellen of al die dwazen die hem aan de macht hebben geholpen. Ik ben zowiezo niet aansprakelijk aangezien ik mijn spreekrecht niet overdraag aan een vertegenwoordiger van mijn keuze, kiespas gaat retour afzender. Toevallig zie ik hier in mijn directe omgeving dat we zelfs al bij jonge kinderen en dus ook tevens de ouders leren hoe ze hun eigen verantwoordelijkheid leren over te dragen aan, in dit geval, klaarovers. Om het lullig te zeggen, we zijn een schaapachtig slaafs volkje met een gigantisch grote bek maar de wilskracht van een zak hooi.

 2. Terwijl de banken bewust de reële economie met alle mogelijke manipulatiegeweld wurgen, doet de overheid ook hun beste om de economie te laten krimpen: men “bezuinigt” in plaats van grote projecten op te starten om de economie een reëel impuls te geven. De nul-urencontracten zijn bedoeld om de vaste banen te doen verdwijnen en de arbeidskosten naar een minimum mogelijk te brengen. Dit is een van de eigenschappen van de “hervormingen”: het egaliseren van de inkomsten met de slaven lonen landen. Globalisering heet dit.
  “Hervormingen” zijn een globalistische agendapunt
  http://mario828282.wordpress.com/2014/12/11/hervormingen-zijn-een-globalistische-agendapunt/

 3. De rottigheid is, dat een nul-urencontract in sommige gevallen voor sommige mensen juist gunstig is…maar zodra zoiets afgedwongen wordt, zie je dat het uit de hand loopt en in moderne slavernij ontaardt.

 4. Nulurencontracten: echt ideaal!!

  Je kunt werken wanneer je wilt. Je kunt nee zeggen als je genoeg te doen hebt. Of als je kinderen ziek zijn. Of als je met vakantie wil. Je afdrachten (belasting en dergelijke) zijn geregeld.

  Het is gewoon een perfecte manier van werken. Het zou zeer onbehoorlijk en ongewenst zijn als deze manier van werken werd afgeschaft.

  (Hier is niets satirisch aan, ik meen het van harte.)

  • Je kunt helemaal geen nee zeggen als je genoeg te doen hebt in de meeste contracten, tenzij een zeer gegronde reden.

  • Ah perfecte manier van werken??

   En hoeveel nul uren contacten heeft een mens nodig om aan een kostendekkend inkomen te komen? En hoe combineert men dat dan met verschillende OPROEP contracten? Wat als de oproepen tegelijk gebeuren????

   Nee leuk als je een baantje zoekt voor luxe en als hobbyarbeider.
   Dit contract is en deze manier van werken is niet geschikt voor een broodwinner.
   Tevens bouwt u geen of amper rechten op als u op een nul uren contract zit.

   En overigens ik zie graag wergevers weer eens aan de wernemer denken en niet alleen aan HUN winst en die van aandeelhouders maar ook aan hen die hun succes mogelijk maken en ze ervoor belonen.

   Werkgevers zijn hun nutsfunctie vergeten!
   En vakbonden kennelijk hun verantwoordelijkheid om hiertegen te ageren?

   • En veel mensen vergeten te stemmen op partijen die een einde willen maken aan de scheefgegroeide machtsverhoudingen. Rijk wordt nog altijd rijker, Arm nog altijd armer…..

 5. Helaas lopen er vele volksstammen rond in Nederland die geloven dat politiek niet
  deugd. En daarom stemmen ze, uit frustratie en onwetendheid, helemaal niet meer,
  of op figuren als Wilders en andere engerds die de schuld voor hun ellende geven
  aan buitenlanders die naar Nederland zijn gekomen. Deze mensen hebben het
  echter vaak nog slechter dan de blanke kaaskoppen !! Mensen die roepen dat
  politiek niet deugt vergeten even dat voor de sociale voorzieningen die er nu nog
  over zijn en de betere die er tot voor kort (vanaf zo’n 25 jaar geleden) waren, hard
  voor is gevochten : Op straat en door sommige POLITIEKE partijen !!
  Stemmen kan dus wel degelijk helpen. Het is een stukje macht waar ooit zo hard
  voor is gevochten om het te verkrijgen. Velen gooien het nu achteloos weg op straat
  : Als een peuk of stuk kauwgum !
  En dan zijn er verder nog mensen die hun hele leven al op een Christelijke partij
  stemmen, omdat ze geloven dat alleen een partij die zich door de Bijbel laat sturen
  de juiste is voor ons land. Helaas zijn dit soort partijen vaak oerconservatief en
  ouderwets, en houden ze vaak goeie initiatieven tegen. Het zijn clubs die vrouwen
  op achterstand willen houden, omdat God dat kennelijk zo bedoelt heeft, en
  bizonder dier-onvriendelijk zijn. Dat mag kennelijk ook van God. De mega-stallen in
  ons land blijven maar groeien en groeien. Dit met grote goedkeuring van dat
  zogenaamde Christelijke CDA en anderen, die het enkel om meer geld verdienen
  gaat. De dieren mogen creperen. Ik vind dat nu niet bepaald Christelijk !!
  Maar mensen die roepen dat geloof niet deugt vergeten even dat iedereen gelooft,
  dus ook zij zelf !! Ook mensen die zeggen nergens in te geloven of zeggen niet in
  God te geloven, die geloven dat dan weer. En dat mag !!
  En dan heb je nog een categorie die op een kapitalistische partij stemt als de VVD.
  Dit is in naam een volkspartij, maar in gedrag een club voor de rijken. En jawel, wat
  zien we nu al 25 jaar lang gebeuren : De rijken worden rijker en de armen armer.
  Veel middenstanders stemmen helaas op de VVD, omdat ze denken dat deze partij
  hun belangen behartigt. Maar het tegendeel is waar : In rap tempo zie je nu steeds
  meer en meer middenstand verdwijnen. Wat overblijft zijn de grote jongens, want
  het toverwoord concurrentie, met verve gepredikt door VVD en anderen, is enkel en
  alleen maar goed voor de grote jongens. En nog zo’n misleidend begrip; Vrije
  markt, is wederom het meest voordelig voor de groten !

  Tsja lieve mensen, wat doen we aan deze steeds harder wordende samenleving ?
  Verrechtsing en a-socialisering, afbraak van goeie en mooie dingen zoals goede
  sociale voorzieningen en prachtige cultuur. Uitbuiting van steeds meer mensen,
  dieren en natuur ! Wie stopt dat toch eens een keer ??
  Wij zelf !! Door ons bewust te worden van het verdeel en heers-beleid. Door je stem
  te laten horen of anders te gaan stemmen (voor wie zich er een beetje in verdiept :
  Er zijn nog partijen over die WEL opkomen voor menswaardigheid en een economie
  die gericht is op samenwerking met elkaar met dieren en onze prachtige natuur !!).
  Zeg nee tegen uitbuiting en pik niet alles !! Wees moedig en stap uit de angst voor
  straf en vernedering, en pik niet langer alles !!
  Vele ‘grote’ en ‘kleine’ mensen zijn ons voorgegaan en tonen anderen hoe het ook
  anders kan, door iets niet langer te tolereren. Zoals bijvoorbeeld zwarte mensen in
  Amerika, die in 1955 weigerden nog langer hun zitplaatsen in de bus af te staan aan
  blanken. Twee jaar later werden deze racistische wetten in het openbaar vervoer
  afgeschaft ! En de kleine Gandhi, die geweldloos streed voor een vrij India,
  onafhankelijk van bezetter en uitbuiter Engeland. Of de moedige Mandela, die jaren
  in de cel verbleef in zijn strijd voor gelijkheid. En wat velen niet voor mogelijk hadden
  gehouden gebeurde : De afschaffing van de onrechtvaardige Apartheid !!

  Verandering komt soms van bovenaf (door bv. rechtvaardige wetten te maken)
  maar soms (en vaker dan je wellicht zou denken) van onderaf, van een mens die
  opstaat en het gewoon niet langer pikt. Ik wens dit velen van jullie toe !!
  Samen veranderen en transformeren we de wereld in een plek die bedoelt is voor
  iedereen, en waar elke stem telt. Geen vrije (ego-) markt, enkel gunstig voor rijke
  landen, maar een eerlijke wereldmarkt waarin ook arme landen gelijkwaardig
  meetellen ! Geen 24-uurs economie meer met verspilling en overproductie van spul
  wat na een paar jaar alweer kapot is, maar weer duurzaam produceren en
  ecologisch, in samenhang en balans met elk mens en Moeder Natuur.
  Niet concurreren maar samenwerken is de boodschap !!
  Dat is pas werkelijk goed voor ons allemaal !!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.