Hoe komt het dat een gezin minder te besteden heeft dan 30 jaar geleden?

AMSTERDAM – De neo-liberale roofpolitiek van bezuinigen, daarna privatiseren en vervolgens een kleine elite van rijken hun zakken laten vallen teistert al enkele decennia de westerse wereld. Met de crisis als het ultieme middel.

Het recept is uiterst eenvoudig maar doeltreffend. Zorg dat conservatieven vermomd als liberalen de politieke macht in handen krijgen en pas het volgende toe.

1. Begin te roepen dat alles onbetaalbaar is en herhaal voortdurend dat bezuinigen ‘moet’. Doe dit net zo lang totdat de suf gelulde burger gelooft dat het echt niet anders kan. Presenteer ieder jaar ’te korten’, daarbij dankbaar gebruikmakend van instellingen als de EU met hun 3%-norm die niet overschreden mag worden.

2. Bezuinig met de kaasschaaf. Dat wil zeggen geef jaar na jaar minder uit aan de sociale verzorgingsstaat. Snoei op uitkeringen in de breedst mogelijke zin, maar wel in stukjes. Langzaam maar zeker treedt er gewenning op aan de uitgeholde uitkeringen. Wacht tot sociale burgers de gaten opvangen die je als overheid slaat. Denk aan het oprichten van voedselbanken. Doe vooral alles stap voor stap, anders zou het volk weleens in opstand kunnen komen. Rustig aan, maar blijf vooral de overheidsuitgaven jaar na jaar terugdringen.

3. Verkoop openbare voorzieningen als de gezondheidszorg, ouderenzorg, re-integratie, energievoorzieningen en bankwezen. Of bezuinig zo sterk op de uitkeringen dat de private sector wel gevraagd moet worden in het ontstane gat te stappen. Schrijnend voorbeeld zijn natuurlijk de zorgverzekeringen die jaar na jaar miljarden winsten maken doordat de burger te veel ziektekostenpremie betaalt. En blijf vooral als overheid roepen dat alles onbetaalbaar is.

4. Nu is de weg vrijgemaakt voor het bedrijfsleven om te ‘cashen’. De omstandigheden zijn ideaal arbeidskrachten inhuren wordt steeds goedkoper, sterker nog bedrijven kunnen zelfs gratis krachten inhuren via sociale diensten waarvoor mensen onder het mom van ‘het leveren van een tegenprestatie’ als slaven te werk gesteld worden. En hierdoor de wensen en eisen van werknemers verder inperken. Loonsverlagingen behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast rukt robotisering en automatisering op waardoor steeds minder mensen nodig zijn en vervangen worden door machines die altijd luisteren nooit loonsverhogingen willen. Tot slot nadat het merendeel van de werknemers is ontslagen kan het management zich riante salarissen toe-eigenen, daarbij niet gehinderd door de overheid.

5. Op zich allemaal aardige stappen, maar nog niet goed genoeg. De laatste stap is dat de superrijken  in tijden van recessie kunnen toeslaan en de kleine aandeelhoudertjes uitkopen en zichzelf nog verder verrijken. Want zij worden slechts gedreven door hebzucht en deze ziekte maakt van hen de psychopaten die onze wereld werkelijk besturen. Kortom iedere crisis is nodig voor het ultieme doel: de rijken nog rijker maken. Op dit moment gaat het uitstekend kijk naar de problemen in Irak, Syrië, Turkije, het conflict met Rusland, Oekraïne en last but not least in Duitsland wordt gevreesd voor de volgende bank crash!

Rob Vellekoop, 12 oktober 2014/31 maart 2015

12 Comments

 1. Volgens mij is een belangrijke oorzaak van dat we steeds armer worden het feit dat in NL bijna niemand meer echt werkt. Kleine bedrijven worden door politiek en grote bedrijven in gezamelijke acties systematisch doodgedrukt. Steeds meer mensen komen in een uitkering of worden ambtenaar. Dat zijn inmiddels zo’n 5 miljoen die onderhouden moeten worden door steeds minder werkenden. Ieder jaar de belastingen omhoog. Veel meer dan de loonstijging, dan houd het wel een keer op. De bouw, waarin ik werkzaam ben ligt bijna helemaal stil. Vrijwel alle kleine en middengrote bouwbedrijven en in het kielzog schildersbedrijven, voegbedrijven stuckadoors enz. zijn failliet. Bouwvakkers zitten massaal in een uitkering. Winkels gaan ook aan de lopende band failliet omdat de huurprijzen van panden zeer hoog zijn opgedreven door grond en bouwpolitiek van de overheid. En wat doet de overheid? Geld rondpompen.

 2. Wat kan ik doen om (laten we klein beginnen) dit land te helpen? Ik kan niet wachten om mijn handen uit de mouwen te steken voor het goede.

 3. Al het geld in circulatie is rente dragende schuld!!

  Die realiteit moet eerst eens goed bij de mensen gaan doordringen en
  wat de gevolgen daar van zijn.

  Want we kunnen eindeloos blijven kissebissen,lings recht,dat is afleiding
  het maakt toch niets uit of een plunder kapitalist of de partijleiding bepaald
  hoe je moet leven het is beide slecht

  DUS:

  geldhervorming
  directe democratie
  zelfbeschikking recht

  En dat zelf gaan organiseren in bvb
  een publieke trust of coöperatie

  eigen rente vrij geld
  eigen parlement (iedereen die lid word)
  basis inkomen (om het systeem te kunnen opbouwen) en geld in circulatie te brengen
  collectieve verzekeringen
  en zo voort

  Samenvattend WE MOETEN HET ZELF DOEN !!!

  stop met koplamp staren

  You never change things by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete – BUCKY FULLER

  groet
  maup

 4. Nederland schendt op grote schaal de rechten van de mens.. Waarom doet hier niemand iets tegen. Je hoeft helemaal niet te werken voor je uitkering, in mijn geval (ik heb een wia uitkering 100% afgekeurd ) moest herkeurd worden vorige week. De UWV arts zei mij letterlijk ik moet mensen aan het werk hebben. Ik ben afgekeurd op een psychische ziekte die niet overgaat dus die ik nu nog heb en door dit nazi beleid hier in Nederland nog erger word, Ik ben zelfs door mijn psychose aan de heroine geraakt gelukkig weer eraf maar moet nu wel methadon nemen ik ben ook nog steeds suicidaal maar dat moest ik allemaal maar verzwijgen als ik ooit aan het werk kwam.. Mijn hulpverlener zat erbij , die vond het niet kunnen gaat met mijn psychiater erover praten. De dag later vloog die Duitse co-pilot tegen een berg, precies hetzelfde euvel als ik heb. Ook hij heeft het verzwegen dat hij zo depressief was. (ik gebruikte heroine om dood te gaan en hoopte op een overdosis) omdat ik zo weinig in de maand heb en nog nooit op vakantie ben geweest al vanaf kind niet meer ik ben nu 46. Ik leef van 600 euro (nu nog ) per maand vanwege inhouding + boete v/d zorgverzekering die ik niet meer kon betalen per maand ivm niet kunnen betalen van de eigen bijdrage . Nu willen ze me ook nog de 78 euro zorgtoeslag innemen die zorgteringlijders. Iedere keer als ik de postbode zie of de mail open ben ik bang. als ik zou werken kan ik psychotisch worden en helemaal door flippen daar ben i mee geboren en daar ben ik in 2009 op afgekeurd. Er is geen werk hier en alle jongeren lopen bij de deur en de ouderen moeten blijven werken tegen hun zin. mijn vriendin een door bezuiningen ontslagen secretaresse moet nu 2x per wee papierprikken om te huilen gewoon. Op deze site http://www.inlia.nl/news/show/nederland-schendt-basisrecht-op-voedsel-kleding-en-onderdak staat ook veel we moeten toch in verweer kunnen komen tegen deze honden van regering. Vooral Klijnsma , Rutte en Schippers kan ik wel schieten en het die nepkoning moet weg . Nederland is geen koninkrijk in mijn ogen. In de oorlog waren zij de 1e die wegvluchtten. Bij mij duurt het niet meer lang ik slik methadon en valum en anti psychotica ik heb zoveel medicatie als ik alles inneem merk ik niet eens dat ik doodga. is al eens perongeluk gebeurt omdat ikk dacht dat ik mijn medicijnen was vergeten, nu krijg ik ze op rol maar steeds een nieuw goedkoper medicijn die gewoon meer bijwerkkingen geeft. Dit land en deze regering is een gezwel dat verwijderd moet worden.. Sorry dat ik verwijs naar een andere pagina ik zoek alles af om mijn gelijk te krijgen. mijn spanningsboog is bijna op.vAls ze me de zorgtoeslag ook nog innemen moet ik van 500 euro leven en ik kan er geen aanvulling bijkrijgen omdat het allemaal inhouding van de zorg instantie zijn. die van de ZIN 152,59 wanbetalersregeling en nu omdat ik de eigenbijdrage niet kan betalen en noooit niet kan betalen pakken ze me de zorgtoeslag ik ben in verweer bij die incassade de spagis agis is zilverkruis nu. meer dan genoeg geld hebben ze en ik kan als ik maar 500 plus 200 huurtoeslag krijg met een huur van vanaf 1 juli van 494, euro en dan nog gas en water .. als dat gebeurt vind ik het mooi geweest. ik ben chronisch ziek maar je ziet aan mij, ik moet alles geheim houden volgens de uwv arts mijn psychoses, methadon, dat ik nog in een kliniek moet om helemaal clean te worden ik sta op een wachtlijst. die behandeling duur minimaal 1 jaar dan ben ik alleen van de methadon af. mijn ziekte gaat nooit weg.. Een persoon als ik. Zat in het vliegtuig die tegen de berg vloog van GermanWings en helaas 149 mensen mee in zijn zelfmoord nam (dat zou ik niet doe) maar dat is zo iemand als dat ik ben. Ook hij verzweeg zijn toestand. En van de UWv MOET je dat soort dingen verzwijgen anders neemt niemand je aan. Neem voor mij in godsnaam een jongere aan die net van de universiteit of hbo komt. (ik was verzorgende met heel veel extra bijscholing intern) ik ben 47 jaar waarvan ik 28 jaar gewerkt heb nooit in een uitkering gezeten maar het is een hel. Sorry ik dwaal af steeds maar ik moest dit ff kwijt.. Mensen kom voor je zelf op Nederland vertrapt ons We hebben meer rechten dan dat we denken. xxxxx

  • Beste Jan, je leest de bronnen die te leugenachtig zijn om te herhalen. Ik zou zeggen lees de artikelen op DLM en volg de links naar de bronnen waaronder Eurostat, FTM.nl, Ad Broere, enz. Succes

 5. ORGANISATIE Rob, wij, de arbeiders moeten ons weer gaan organiseren. Kunnen we de vakbonden niet weer terug overnemen?, schop ze dan, met hun vette salarissen, aan de kant en begin een nieuwe. Ik heb persoonlijk meegemaakt dat ‘ze’ de laatste partij die echt voor de zwakkeren opkwam, de SP, om zeep geholpen hebben door de CIA agent Hans van Heijningen binnen te smokkelen. De goede mensen warden uit de partij gewerkt in samenwerking met de geheime diensten die allerlei persoonlijke informatie ter beschikking stelde en de media gooide daar een berg leugens en laster boven op. Alleen de strooplikkers en baantjesjagers bleven over. Kassa voor het kapitalisme en einde verzet.
  Maar zolang wij blijven mopperen en doorslapen zal het alleen maar erger worden. Kanonnenvoer zijn wij in ‘hun’ ogen. En dat worden we eerdaags weer.

 6. Ik mis de goedkope krachten. Ooit – Europese krachten. Want WIJ willen dat werk niet doen. Wat in de vorige eeuw lukte is nu weer gelukt. Maar het kan mooier. Krachten die slecht 60% vsn het minimumloon verdienen. Mensen uit het vangnet “de bijstand” of ouderen die zo mooi feromoon worden, 85 en nogsteeds vrijwilligster in een verzorgingshuis. Te schandalig voir woorden met 600.000 werkelozen en dan laten we zzp-ers zonder knap inkomen achterwegen

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.