Honderdduizenden Ieren protesteren al maandenlang tegen waterbelasting

Dublin – Drie massale demonstraties in de laatste drie maanden van 2014 brachten honderdduizenden Ieren op de been uit protest tegen de waterbelasting die per begin 2015 is ingevoerd. Op 11 oktober, 1 november en 10 december zijn honderdduizenden mensen de straat op gegaan voor water als mensenrecht. Nooit eerder kwamen Ieren zo massaal op de been, dit dankzij de samenwerking tussen tal van organisaties met de vakbonden voorop.

De initiatiefnemers noemen zich Right2Water en zij verklaren dat zij een platform vormen voor een gemeenschappelijk protest tegen de waterbelasting en uiteindelijk voor echte sociale verandering. Zij willen doorgaan met samenwerken vanuit solidariteit en wederzijds respect.

De protesten zijn een uiting van de algemene afkeer van de Ierse regering die met de doorgeschoten bezuinigingen een knieval heeft gemaakt voor de Troika van EU, ECB en IMF (waar hebben we dit meer gehoord?):  ‘De bezuinigingen vallen gemeenschappen aan, families en burgers door het hele land, de armen en kwetsbaren betalen de hoogste prijs.’

Een korte opsomming:
– 1.230.000 Ieren leven in armoede, dit is 27% van de bevolking (tegen 12% in 2007).
– tussen 2009 en 2014, werd 27% bezuinigd op de zorg.
– op het programma ‘Geweld tegen vrouwen’ -38.2%
– vrouwenorganisaties -48.7%
– jeugdprojecten -44.1%
– gemeenschapsontwikkeling -43.6%
– sociale opvang -50.0%
– drugs programma’s -37.0%
– familie ondersteuning -32.5%
– dakloosheid in Dublin verdriedubbelde afgelopen vijf jaar

De maandenlange protesten zijn een nieuwe fase in gegaan begin dit jaar door de arrestatie van enkele protestanten. Ondertussen zijn zij veroordeeld tot enkele weken celstraf. Dit past in de aanpak van bezuinigingsregeringen die Europa teisteren door demonstraties te ontmoedigen door politie-intimidatie.

En ook Ierland lijdt aan hetzelfde euvel als Nederland en andere Europese landen waar de media door een kleine groep van rijkaards wordt bestuurd. De media besteden aandacht aan het gevaar uit het Oosten of van het moslim-extremisme, maar negeren de massale protesten tegen de bezuinigingen die overal in Europa de kop opsteken.
De Ieren vragen zich af waarom de media geen onderzoek doen naar de armoede van honderdduizenden landgenoten, of naar het lot van degenen die bang zijn hun baan te verliezen of de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, of bang zijn  geen goede opvoeding meer aan hun kinderen te kunnen geven. Nee, zeggen ze, de media hebben alleen oog voor de belangen van degenen die de macht in handen hebben.De media suggereren dat de demonstranten geweld gebruiken namelijk doordat met water gevulde ballonnen is gegooid, met eieren of gebruik gemaakt is van een megafoon.

Waterbelasting is een vorm van indirecte belasting die iedereen even zwaar belast. Dat betekent dat iemand die amper geld over heeft na huur en voeding te hebben betaald ook nog extra water belasting moet afdragen. Water is een levensnoodzaak en het gebruik daarvan beperken door belastingheffing wordt door honderdduizenden Ieren gezien als een misdaad tegen de mens. Onderzoek in Ierland heeft uitgewezen dat de laagste inkomensgroep 28% van hun totale inkomen besteedt aan indirecte belastingen (waaronder ook BTW).

Rob Vellekoop, 21 februari 2015

2 Comments

  1. Er is niets mis met het betalen voor een infrastructurele voorziening, zolang het maar op nonprofitbasis is. Waar het in Ierland misgaat zijn de banken, net als in heel beel andere landen w.o. Nederland. Die zijn gewoon veel en veel te groot en meer dan 90% van de balans van bank bestaat uit financiering van speculatie, opgeblazen en waardeloze activa.

    Wat ier in Nederland mis is, is de selectiviteit in belasting. Over vermogen betaal je vermogenrendementsheffing waarbij er belasting betaald moet worden over een geschat rendement wat je nooit krijgt maar over een huis betaal je geen cent belasting in box 3.

    Heb jij een hybride dan betaal je geen BPM en als die hybride van de zaak is bedraagt de bijtelling maximaal 7%. Je betaalt geen motorrijtuigenbelasting. Raad eens wie de scheefrijders zijn?

  2. Wij betalen hier ook een onzinnige waterbelasting van 0,33 excl 6 % BTW op de 1e 300 m3 waterverbruik. Weten jullie nog dat deze regering een voorstel had om al het verbruik te belasten? Door de druk van de bedrijven is dat niet doorgegaan. Ook hier in Nederland weten ze van gekkigheid niet hoe ze de burgers nog meer moeten belasten c.q. voorzieningen verminderen, maar we moeten wel allemaal alles blijven betalen aan premies en belastingen. De staat (maar vooral deze regering) is de grootste vijand van de burgers. In en in corrupt en incapabel.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.