Burger opnieuw door banken genaaid, nu dankzij 1.100 miljard injectie ECB

Frankfurt – De ECB koopt voor meer dan 1.100 miljard aan staatsleningen op om daarmee de inflatie op te jagen tot de gewenste 2% is bereikt. Dit betekent dat de voornaamste houders van obligaties, banken en verzekeraars, binnenkort hun staatsleningen met winst van de hand kunnen doen en hun aan de overheid uitgeleende geld weer terugkrijgen.

De ECB hoopt dat de banken dit geld in de economie pompen, door het uit te lenen aan het bedrijfsleven en dat de rente voor deze leningen zal gaan dalen. De vraag is echter: waarom zouden banken meer gaan uitlenen. De afgelopen jaren weigerden de banken op deze manier de economie te stimuleren, waarmee opnieuw de giga macht van de particuliere banken aangetoond wordt.

Dus om kort te gaan, wat is het voordeel voor de particuliere banken? Zij kunnen met winst hun staatsobligaties aan de Europese centrale banken verkopen, als zij dit willen! Normaal gesproken krijgen zij voor een staatsobligatie na een aantal jaar precies hun uitgeleende geld terug. Nu echter aangevuld met WINST, anders zijn ze natuurlijk niet bereid deze lening eerder te laten aflossen. Daar moet wel weer iets tegenover staan!

Winst betekent in dit geval dat ze dus meer voor hun uitgeleend geld (obligatie) krijgen dan het oorspronkelijke bedrag van de lening. Met andere woorden de opsteker van deze enorme financiele injectie komt voornamelijk bij de banken en verzekeraars terecht in de hoop dat zij vervolgens het geld zullen doorlenen aan bedrijven. Daarover bestaat echter geen enkele zekerheid. De banken zijn het immers niet verplicht.

Iedere maand wordt voor 48 miljard (80% van 60 miljard) aan staatsleningen op deze manier opgekocht tot september volgend jaar, waarbij iedere centrale bank verhoudingsgewijs een deel voor zijn rekening neemt. Voor Nederland betekent dit dat de De Nederlandsche Bank aan dit bankfeestje meedoet. Dit betekent dat 5,6 procent van de maandelijkse 48 miljard wordt besteed aan Nederlandse staatsobligaties. De looptijd van de aangekochte staatsobligaties ligt vanaf 3 jaar. Het zijn dus alleen langlopende leningen.

Een bijkomend gevolg van dit opkopen van staatsobligaties is dat de rente die de Zuid-Europese landen moeten betalen voor hun leningen zal dalen. Zij kunnen dus goedkoper gaan lenen van, juist, de banken!

Kortom degenen die aan de geldpersen staan (lees: particuliere banken) kunnen enorm profiteren zonder veel inspanning. Vreemd dat in onze maatschappij wordt verwacht dat iedereen werkt voor zijn inkomen (inclusief de uitkeringsgerechtigden) en dat instellingen als banken slapend rijk mogen worden!

9 Comments

 1. Hieruit blijkt maar weer eens: “Geld bestaat niet” Banken verstrekken hypotheken slechts met de waarde van het papier waar de overeenkomst op gedrukt staat……het échte geld wordt door u betaald voor de rente aan deze maffiose banken. Betaalt u niet dan eist de bank uw huis op waarvoor zij niets maar dan ook niets heeft uitgeleend.
  Wie, o wie, kan hier nu iets aan doen.

 2. Helder verhaal. Alleen is er één ding dat ik als dummie op het gebied van economie niet goed snap. In de kop van het artikel wordt gesteld dat deze maatregel bedoeld is om de inflatie terug te dringen. Maar is het niet juist zo dat door het drukken van geld zonder dat er economische meerwaarde wordt geschapen de inflatie wordt opgejaagd? Ik begreep uit het verhaal in het NOS journaal van gisteravond dat dat ook de bedoeling was. De Euro wordt minder waard zodat het voor landen buiten Europa aantrekkelijker (goedkoper) wordt om producten die in Europa worden gemaakt te importeren. Banken moeten door deze maatregel gestimuleerd worden om makkelijker geld uit te lenen aan bedrijven en consumenten moeten worden gestimuleerd om meer geld uit te geven aan consumptie. Die laatste groep wordt daar ook min of meer toe gedwongen omdat door deze maatregel hun spaargeld, mede omdat de rente daarop heel laag is, steeds minder waard wordt. Dit is althans wat men ons wil doen geloven, of heb ik het helemaal mis? Overigens denk ik niet, puur op grond van mijn boerenverstand, dat deze maatregel er toe zal bijdragen dat er een einde aan de economische zal komen. Het is een herhaling van wat er in het verleden is gebeurd, waardoor de huidige crisis juist is veroorzaakt. En ik ben inderdaad bang dat de gewone mensen, zowel in noord als zuid Europa er weinig aan zullen hebben of er nog verder op achteruit zullen gaan. Met de banken en superrijken als lachende derde…

  • Dank je Kees Jan voor het kritische oog, inderdaad het is (was) een verschrijving. De maatregel is er onder meer voor bedoeld om de inflatie tot 2% aan te jagen! Ondertussen heb ik de aanpassing gedaan.

 3. Let op je spaargeld!! Er ligt in nazi-EU al een plan klaar om Cyprus-style alle spaarrekeningen te plunderen. Zolang de creatie van geld niet bij een staatsbank ligt zal het plunderen van de bevolkingen doorgaan.

 4. Als banken slapend rijk kunnen worden kan iedereen dat door bank aandelen te kopen. Ik vermoed dat je ze al gekocht hebt tenminste als je gelooft wat je zegt.

  • Wanneer iedereen voldoende geld en kennis van zaken zou hebben, gaat je verhaal op. Blijkbaar verkeer jij in andere kringen van mensen.

 5. Als het zo is dat de koersen van staatsobligaties omhoog gaan geldt deze koers winst bij verkoop voor iedereen die ze in bezit had, niet alleen banken. Iedereen kan immers staatsobligaties kopen en verkopen, niet alleen banken terwijl het artikel suggereert dat alleen banken deze obligaties kunnen kopen.

  • Beste Robert, de banken en verzekeraars bezitten de meeste obligaties (de overheid schrijft staatsleningen uit in de vorm van het uitgeven van obligaties).
   Het is de ECB te doen om deze langlopende obligaties op te kopen voor zo’n 60 miljard per maand in de eurozone!

 6. quote:[“Vreemd dat in onze maatschappij wordt verwacht dat iedereen werkt voor zijn inkomen (inclusief de uitkeringsgerechtigden) en dat instellingen als banken slapend rijk mogen worden!”]

  Omdat de facto de banken hier en overal de baas zijn!
  Dat laten we al jaren toe en daar komt spoedig een einde aan als we dat met z’n allen willen!
  Wat er in Ijsland gebeurde moet hier ook gaan gebeuren, en wel rap ook!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.