Rutte ziet niets in basisinkomen, maar wel in aalmoes van 100 euro

DEN HAAG – Premier Mark Rutte is er geen voorstander van dat Nederlanders een basisinkomen van de overheid krijgen. Hij sprak zich maandagmiddag uit tijdens het Libelle Nieuwscafé in het Haagse perscentrum Nieuwspoort.

“Als ik de overheid niet bel moeten ze mij ook niet gaan bellen”, stelde de premier. “Maar misschien is er in linkse kringen meer interesse.”

Rutte ziet geen taak voor de overheid bij het verzorgen van inkomens. Volgens hem moet de overheid zorg dragen voor noodzakelijke collectieve voorzieningen. Burgers dragen daar aan bij via de belastingen. De overheid zal maar beperkt in inkomens kunnen voorzien.
De overheid keert wel een eenmalige ‘koopkrachttegemoetkoming’ uit, die varieert van 100 euro voor een (echt)paar, 90 euro voor een alleenstaande ouder tot 70 euro voor een alleenstaande. Dit moet aangevraagd worden via de gemeente.
De regering geeft wel toe op de website laaginkomen.nl dat er wat mis is.

“Veel mensen hebben moeite om rond te komen. Daarom krijgen mensen met een laag inkomen dit jaar eenmalig extra geld.”

De invoering van een basisinkomen is bedoeld als een hulpmiddel in de overgang van de huidige schaarste-economie naar een overvloed-economie. Het basis-inkomen is geen doel op zich of een soort ultiem streven. Het is slechts een tussenoplossing, die bij mensen het bewustzijn creëert dat een gelijke verdeling van goederen en inkomen een absolute voorwaarde voor een gezonde samenleving is.
De vijf belangrijkste eigenschappen van het Basisinkomen:
1. Onvoorwaardelijk – Door de overheid worden geen tegenprestaties gevraagd.
2. Vanaf 18 jaar – Voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar en voor iedere inwoner nadat hij 18 jaar in NL heeft gewoond.
3. Hoogte – De hoogte van het Basis Inkomen is 3 maal de maximaal wettelijk toegestane huur voor een gezinswoning.
4. Geen uitkering, maar een grondrecht – Om een uitkering moet je vragen, het Basis Inkomen ontvang je omdat het een recht is.
5. Financiering – Vindt plaats doordat het totaal beschikbare inkomen meer geleidelijk over de gehele bevolking verdeeld wordt. Dus de  topinkomens zullen meer belasting gaan betalen en dit meerdere belastinggeld zal overgeheveld worden naar de mensen die geen inkomen uit werk (meer) hebben door invaliditeit, ouderdom, ziekte of werkloosheid.

Commentaar
Het zou verbazingwekkend zijn wanneer Rutte wel voor een basisinkomen zou zijn. Iedere burger moet immers voor zichzelf zorgen, de overheid moet zich steeds meer afzijdig houden. Rutte is hierin echter heel willekeurig, de banken zijn met meer dan 120 miljard aan staatssteun wel in het zadel gehouden. Voor arme burgers kan er dit jaar 100 euro maximaal af.

11 Comments

 1. Nou het allemaal zo duidelijk is .. wat doen we ermee?
  Want we weten het onderhand allemaal heel goed. Goed genoeg.

 2. Hoezo 100 euro? 70 euro zul je bedoelen! Ja als een stel in de bijstand zit dan krijgt dat stel samen 100 euro. Maar een alleenstaande in de bijstand maar 70 euro hoor.

  • Ja, bijstandsmoeders krijgen 90 euro. Ongeacht hoeveel kinderen je hebt. Overigens heb ik nog nooit van bijstandsvaders gehoord. Maar die zullen er vast ook zijn. Die zou dan ook 90 euro krijgen. Als je een laag inkomen hebt door werk kun je dat geld ook krijgen. Eigenlijk is het 50 euro per persoon. Ze gaan ervan uit dat een stel in de bijstand de kosten kan delen. Van de bijstand natuurlijk. Die 100 euro (per persoon) is dus zeer spekulatief.

 3. Wordt echt steeds gekker.
  Las net op teletekst dat ze parkeren op het werk en de gratis koffie op het werk willen belasten.
  De fiscus ziet het kerstpakket en gratis koffie als een vorm van inkomen voor de werknemer.
  De parkeerplek buiten het terrein valt daar vanaf 1 januari ook onder.
  Gekkenhuis ditzo.
  Afshieten die handel.

 4. Word tijd dat rutte een paar weken op straat gaat leven,zonder inkomen.hij is teveel verwend en weet niet wat armoede ìs.

 5. Ik heb het gisteren gelezen. En ik raak steeds meer overtuigd: die man spoort absoluut en is allang niet meer van deze tijd. Ten eerste slaat dat nergens op over dat bellen. Hij werkt notabene zelf voor de rOverheid. De grootste roversbende op dit moment.
  Natuurlijk ziet hij het niet zitten. Hij beschermt de rijke elite die alles voor het zeggen heeft in deze rotwereld.
  Dan geef ik Asscher meer krediet. Hij repte niet over een basisinkomen.
  Maar hoe je belasting betalen als je geen inkomsten hebt ?
  Als er geen banen meer zijn ?

  Gisteren een artikel over dat de rOverheid de gemeenten ging controleren op het betalen van zijn rekeningen. Aan bedrijven e.d.
  Vanmorgen: de rOverheid is zelf de grootste wanbetaler !
  Das lachen. Overigens kun je de rOverheid helemaal niet bellen.

  Ook was de ombudsman er al achter dat de rOverheid zulke grote fouten maakt met belastingen e.d. dat mensen daar door zo zwaar in de problemen konden komen dat ze alles kwijt raakten.
  Je moet je als burger een slag in de rondte bewijzen en als je 1 fout maakt dan hang je.
  Als de rOverheid een fout maakt dan ligt dat nooit aan hun.

  Net als nu met die berichten over belasting verandering van dit jaar die volgend jaar pas gevolgen hebben. Wiebes was geadviseerd zijn mond te houden anders zou de telefoon ineens roodgloeiend staan bij de belastingdienst.
  Hij wist het nog niet, want hij zat er nog niet. Ook de belastingdienst treft geen blaam.
  Wacht even. Het gaat om een maatregel van dit jaar en in 2012 genomen.
  Hoezo wist niemand dat ? Betekent dat dus dat de rOverheid geen openheid van zaken geeft en dingen achterhoudt ? Dus dingen stiekem doet om burgers in de problemen te brengen ?
  Ja, maar je weet het nu. das sowieso al te laat. Er valt weinig meer terug te draaien.
  Dit heet BEWUST mensen op het verkeerde spoor zetten.

  Overigens spreekt Rutte zichzelf constant tegen.
  Mensen moeten niet lui worden. Nee, hij maakt ze lui en pakt ze alles af.
  Ook al hebben ze er keihard voor gewerkt.
  Meneer loopt alles te verdraaien in het voordeel van de rOverheid.
  De rOverheid is laks en lui.
  Ze denken dat ze geen fouten maken.
  De rOverheid 1 grote fout. Ze doen maar wat ze niet laten kunnen en denken dat de burger net zo braaf is.
  Natuurlijk kunnen ze Brussel wel de schuld geven.
  Het CBS had zelf de cijfers over de economie aan Brussel gegeven en vervolgens komt die met een naheffing.
  Zou Rutte nou echt zo achterlijk als een varken dat die dat niet meer weet ?
  Hij vaart blind op het CBS.
  Volgens het CBS hebben we maar 1,4 miljoen armen.
  Volgens Eurostat bijna het dubbele.
  En ook die lopen achter. Ik denk dat het daar het dubbele van is.
  Want de rekeningmethode die het CBS heeft gebruikt om het begrotingskorting ruim onder de 3% te krijgen heeft ze zelf de das om gedaan, maar vooral de armen.

 6. Nee, stel je voor. De voorzitter van list en bedrog zou zijn rijke vriendjes moeten vertellen, dat ze moeten inleveren om de armen onder ons in leven te houden. Er zijn wel MEER miljardairs in ons land dan vorig jaar. Dat zij hun winst, verkregen uit fraude, list en bedrog maar teruggeven aan de bevolking. Tevens moeten ze ook maar eens de Oostblokkers, die hier door fraude miljarden hebben gekregen en dit nu nog erger gaat worden, omdat ze ook nog eens zo vaak als ze willen van identiteit kunnen veranderen en met iedere nieuwe identiteit hier een uitkering kunnen krijgen, gaan plukken en de onterecht verkregen uitkeringen, met terugwerkende kracht, terugvorderen, Trouwens, beter nog grenzen dicht voor dat criminelenpac en nooit meer open doen. Dit ligt al bijna een jaar in een la en bij ons maar bezuinigen.

 7. Als je iedereen een basisinkomen wil geven zal je toch eerst de grenzen dienen dicht te gooien. Want voor de aantallen gelukszoekers die hier binnen willen komen is dit natuurlijk een nog leuker vooruitzicht. Ik weet niet wie het aan Rutte gevraagd heeft om antwoord te geven, gezien zijn leugens en draaierijen. Die aalmoes van 100 euro moet je ook nog maar afwachten.Kan best zijn dat hij het weer niet zo bedoeld heeft.
  Laat die man zich eens inlezen in het feit dat WW III voor de deur staat, mede door de acties van de Nederlandse regering. Maar dat zal wel te veel gevraagd zijn.

  • Die is al gaande. Ze hebben weer zo’n enorme chaos gecreëerd dat het bijna onoverzichtelijk is. Het westen zoekt nu confrontatie met het oosten. Oekraïne is daarbij een speelbal. Het komt nu wat dichterbij huis. Met man en macht probeert men nu het zinkende schip drijvende en bijeen te houden. Maar wederom zal dat niet lukken. Niet de Duitsers zijn de 2de wereld oorlog begonnen. De Amerikanen hebben die net als de eerste uitgelokt. Hetzelfde gebeurt nu in Azië. De wereld is niet meer te redden zoals die nu is. En men werkt het basisinkomen op alle manieren tegen. Vooral de rijken. Nog steeds worden die verdedigd door alle liberalen. Men probeert de schuld van de kledingindustrie in arme landen te geven aan mensen hier die het niet meer kunnen betalen. Maar ondertussen ontnemen ze ook het werk hier. Zodat daar nog meer mensen geholpen kunnen worden. Vooral de rijken zelf zijn er mee geholpen. Natuurlijk houden wij dat soort praktijken niet in stand. We worden gedwongen. Onze lonen of uitkeringen worden steeds lager en wat nog erger is: ze maken alles toch ook weer duurder. Want daar verdienen ze zelf weer aan.

 8. 3x wettelijk toegestane huur? Ik dacht dat het een x% van het Bruto Binnenlands Product was?

 9. Alle huidige en voorgaande parlements- en regeringsleden, inclusief “koninklijk” huis behoren tot “de oude wereld”. Deze oude wereld heeft nu afgedaan. Dat is nog niet iedereen duidelijk, maar dat zal niet lang meer duren.
  “Avimun” schreef het helder en duidelijk (citaat):
  “When Putin just said: “Play-time is over”, this simply means, The Cabal is dead. But these words indicate to the worlds people that “Real-time is on”. Or reconnected. Peoples connection are so pure that this true(milleniun known) reality have no place for any kind of fake things.” (“Avimun” in een reactie op een artikel van Jean Haines: http://jhaines6.wordpress.com/2014/11/02/is-putin-still-a-freemason/

  Wát een onvoorstelbare vernedering van de Nederlandse burgers: een aalmoes van 100,00 euro; hoe dúrft iemand?! Nee, die oude wereld met zijn aloude nepperij, binnenkort voorgoed voorbij. Één van de goede aanzetten hiertoe:
  http://volkstribunaal.net/lijst-met-gedagvaarden-de-zaak-het-volk-tegen-de-staat-der-nederlanden/ (zie de lijst met genomineerden, pardon: gedaagden)

  Het OBI is een onontbeerlijke tussenstap naar bevrijding van de mensheid!
  Zie ook: http://www.nieuwsuur.nl/video/489478-hoeveel-is-genoeg.html (6½ minuut) Ook dít maakt onderdeel uit van die onontbeerlijke tussenstap! (2 dagen van 7).

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.