Argentijnse president kritisch over bestrijding van terrorisme met oorlog

NEW YORK 27-9-2014  – De Argentijnse President Cristina Fernández de Kirchner heeft zich tijdens de brainstorm sessie van de VN Veiligheidsraad over terrorisme kritisch uitgelaten over de aanpak hiervan door de westerse grootmachten. Letterlijk zei zij: “Wanneer je werkelijk het terrorisme wilt bestrijden dan moet je aan vrede werken. Je bestrijdt het terrorisme niet door de oorlogsdrums te bespelen.”

Kirchner verwees naar het bestaan van economische terroristen die aangepakt zouden moeten worden. De zogenaamde aasgierfondsen. Kirchner spreekt van “terroristen die economieën van landen destabiliseren en armoede, honger en ellende produceren door speculatie” (met de schulden van landen.) Argentinië wordt op dit ogenblik door een dergelijk aasgierfonds belaagd, zij wisten een Amerikaanse rechter zo ver te krijgen dat Argentinië veroordeeld werd tot een betaling aan hen.

Fernandez de Kirchner:” Mensen van ISIS waren aanvankelijk gezien als verzetsstrijders die in Syrie vochten tegen het regime van Assad”.
“Zij die gisteren weggevaagd moesten worden, werken vandaag samen om van ISIS af te komen. Eerst was er Al Qaeda, en ik vroeg waar komen Al Qaeda en de Taliban vandaan, hoe kwamen zij aan wapens en hulpmiddelen? Wie verkocht hen deze wapens? Nu is het ISIS, het nieuwe monster, dat blijkt op tv mensen hun kelen door te snijden.”
“Het probleem van het terrorisme is dat grootmachten te gemakkelijk het concept veranderen van vriend-vijand of terrorist-niet terrorist.”

De Argentijnse president zegt:”Terroristen plannen niet alleen bommen, maar er zijn er ook die de economie van een land destabiliseren en armoede veroorzaken. De aanpak van dit soort terrorisme kan voorkomen dat mensen hoop verliezen.”

Kirchner wil terroristische acties voorkomen door het probleem aan de basis aan te pakken. Als economieën van een land kapot gemaakt kunnen worden door economische terroristen als beleggingsfondsen, stort de bevolking in armoede en ellende. Zij verliezen iedere hoop op een betere toekomst en op deze manier wordt de voedingsbodem van terrorisme en oorlog gelegd. Gezamenlijke aanpak van deze economische terroristen voorkomt dit.

1 Comment

  1. Mevrouw Fernandez de Kirchner heeft de hele problematiek van de relatie tussen de machthebbende landen van de wereld met de economisch geexploiteerde landen met deze uitspraak blootgelegd.

    Vrede en gerechtigdheid zijn een (onafscheidelijke) tweeling. Vrede komt pas als een cultuur of land zich gerespecteerd, gewaardeerd voelt. Respect en waardering kan niet geveinsd worden.

    Het grootste probleem hierbij is dat in de machthebbende landen ter wereld (VS, VK, Frankrijk, enz.) een symbiose is ontstaan tussen de instituties van de macht, die van het geld en monetaire systeem en, last but definitely not least, de wapenfabrikanten. Een belangrijke operatie om dit monstrum uit elkaar te halen moet worden uitgevoerd voordat er vrede en gerechtigheid kan komen voor de onderdrukten van de wereld.

    In dit verband is het mooi om te zien hoe verscheidene vooruitstrevende landen van Latijns Amerika hier het voortouw in nemen. Landen zoals Venezuela, Ecuador, Bolivia, Argentina, Paraguay, onder andere, wringen zich momenteel los van de wurggreep van het industrieel-militair complex van noord Amerika en met name de VS. Dit is een belangrijke en bemoedigende ontwikkeling.

    Dave Sheehan, Maastricht

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.