Zorgverzekeraars boeken recordwinst van 1,5 miljard

Volgens een inventarisatie van Follow the Money van alle jaarverslagen van de zorgverzekeraars en van gegevens van toezichthouder DNB maakten de zorgverzekeraars in 2012 nog 1,3 miljard euro winst, vorig jaar liep dat met 150 miljoen euro op tot 1,46 miljard euro. Dat betekent een winststijging van 10%.

De zorgverzekeraars bepalen zelf welke premie zij gaan rekenen. Minister Schippers kan alleen maar een voorzetje geven. Het is opvallend dat de verzekeraars ieder jaar in koor aangeven voor het volgende jaar een stijging van de kosten te verwachten en desondanks ieder jaar meer winst maken.

Commentaar
Opvallend is dat de overheveling van de zorg van ziekenfondsen naar de particuliere sector de verzekeraars geen windeieren heeft gelegd. Hun winsten nemen ieder jaar  toe. De verzekerden zouden hier wel bij moeten varen, het was immers de bedoeling dat door meer concurrentie in de sector de ziektekosten beheerst zouden worden. Welnu daarvan merkt de gemiddelde burger weinig. De premie stijgt en het eigen risico nog veel meer. De aandeelhouder is de lachende derde. En dat is nu precies waarom conservatief NL onder leiding van de VVD zo veel mogelijk overhevelt naar de particuliere sector.

Het wordt tijd dat de verzekerde zich weer laat verzekeren bij ziekenfondsen die voor en van de verzekerden zijn, dan komen eventuele meevallers tenminste terecht bij hen die jaar na jaar de premies moeten ophoesten in plaats van bij aandeelhouders die er een nieuwe inkomstenbron bij hebben. Op die manier kan een meevaller in het nieuwe jaar als korting op de premie bij de burger terug komen.

4 Comments

 1. En zo worden de rijken nog rijker. Natuurlijk was het allemaal beter. Maar de kamer luistert alleen nog maar naar aandeelhouders. Alles voor de aandeelhouders. Om nog sneller rijk te worden. Zonder risiko. En de maatschappij raakt al snel failliet. Zelfs de staat staat al in de uitverkoop. De gemeenten mogen het nu oplossen, omdat de staat al failliet is. Ik ben bang dat men in Den Haag de macht heeft over gedragen aan de verzekeraars en de banken. Ze zijn helemaal door geslagen. Niet alleen het eigen risiko pakt je, maar ook de premie en de eigen bijdragen. Zoals de tandarts die niet meer volledig gedekt wordt. Sommige dingen worden helemaal niet meer vergoed. Ik hoop dat er snel een einde komt aan deze klucht. Anders zie ik het somber in. Het is zo oneerlijk. De rOverheid laat je vallen als een baksteen voor die graaiers.

  • Toch kan een regering niets zonder eens in de vier jaar een meerderheid te krijgen. Zolang een groot deel (50%) niet stemt zullen de conservatieven blijven winnen en het voor het grootste deel van de bevolking steeds meer onleefbaar maken.

   • Volgens mij is het een groeiproces waar we langzaam in gekomen zijn uit een tijd dat veel mensen nog geloofden in de politiek. Nu is vrijwel iedereen de weg kwijt. En dan die drogredenen. Het gekke is nog dat de meeste mensen dit kabinet weer zien zitten. De vorige was al erg. Paars. Maar deze is nog verschrikkelijker.

    Ik denk dat we op een punt zijn aan gekomen dat mensen onverschillig worden en de politiek als een ander deel, los van zichzelf zien, waar ze geen invloed op hebben.

    De laatste keer heb ik gestemd, maar de meeste mensen blijven konservatief stemmen. De partijen met noch de minste noch de meeste zetels bengelen er maar een beetje bij.
    Zelfs de SP sputtert niet meer tegen. Emile Roemer is zelfs helemaal weggevaagd en overbluft.
    En natuurlijk heeft VNO-CNW een hele grote vinger in de pap.
    Wie vertegenwoordigt de zwakken nog ? De FNV ?
    Misschien de nog werkenden, maar niet de werkloze e.d.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.