Landelijke protestdag tegen armoede(dreiging) op 15 maart

mars1Landelijke protestdag tegen armoede in Nederland op
zaterdag 15 maart 2014 om 13 uur.

 

Armoede bedreigt ieder van ons door voortdurende bezuinigingen, stijgende werkloosheid, dalende huizenprijzen, stijgende huren en oplopende schulden.
Dankzij de regering van Rutte komen er ieder jaar meer gevangenen van armoede bij door zijn waardeloos en mensonterend kabinetsbeleid.

Doe mee aan de omloop in je eigen stad of dorp door drie
keer rond het gemeentehuis te lopen in een vreedzaam
protest tegen de armoede(dreiging) in ons land. Doe dit stipt om
13 uur in je woonplaats met zo veel mogelijk medestanders
en plaats een foto van het protest op je eigen Facebook pagina of die van delangemars.

Download het ‘Gevangen in armoede’ – affiche van cartoonist Arvy en hang hem op of verspreid hem via het internet.

Het affiche is in twee varianten te downloaden.
Een met de tekst “In dit huishouden zijn we gevangen in armoede”  en de andere met “In dit land zijn we gevangen in armoede”.
gevangen

 

 

 

 

 

 

Laat ook je protest horen op 19 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen door in ieder geval niet te stemmen op partijen die van ons leven een gevangenis maken: VVD en PvdA met steun van D66, SGP en CU.

Initiatiefnemer: delangemars.nl in samenwerking met de
Basis Inkomen Partij (BIP).

39 Comments

 1. rutte is schuldig die is alleen voor de rijke mensenen die proviteren van de arme mensen mensen met minimum inkomen kunnen al weinig betalen en komen straks nog meer in de problemen te staan en de rijke mensen hebben het makkelijk en kunnen alles doen wat ze willen en mensen met klein inkomen en zieken en gehanicapten en bejaarden worden gestraft!!!!! das niet eerlijk!!11

 2. Pff wat een gezeur we zitten in de top 10 rijkste landen van de wereld! Voor alle zeikerds kijk eens in landen waar echt armoede is! En oh ja een overheid kan niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Net als een gezin. Zolang je nog internet en een laptop hebt om te zeuren ben je nog niet echt arm.

  • Beste J Van der Meer
   Een overheid staat voortdurend voor keuzes. Het is een hele simpele keuze die er kan worden gemaakt: geef voorrang aan een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen.
   In NL is wel degelijk echte armoede. Loop gewoon eens wat achterstandwijken in, maak eens een praatje met de mensen die er wonen. Meer dan 1,2 miljoen medelanders leeft onder de armoedegrens. Alsof dat geen ‘echte’ armoede is.

 3. ‘Laat ook je protest horen op 19 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen door in ieder geval niet te stemmen op partijen die van ons leven een gevangenis maken: VVD en PvdA met steun van D66, SGP en CU.’

  Deze tekst moet lijkt mij aangevuld worden met PVV aangezien
  ook de PVV dit kabinet mogelijk maakt.
  De PVV heeft zijn eerste loyaliteit bij Israel gelegd, niet bij Nederland. De PVV zal ook een van de felste tegenstanders
  zijn van basis-inkomen als super-neoliberale partij, daar kan geen twijfel over bestaan.
  De vorige verkiezingen hebben ze ernstige woordbreuk gepleegd door toch voor verhoging van de AOW-leeftijd te kiezen.
  Laat geen onnodige twijfel bestaan.

  Een prima initiatief overigens!

  • Het stuk heft mij meer inzicht gegeven wat ik aldoor al gedacht heb. De kracht achter dit mensonerend gedoe inzake acceptatie zit vooral in het gegeven voor jou 10 anderen! Wat worden we toch een kloteland op deze wijze!

 4. Neoliberalen en vooral VVD’s zijn Parasieten,Proletariërs,fraudeurs,egoïsten,leugenaars,uitbuiters,belastingontduikers,armoede veroorzakers,landverraders,slavenhandelaars,werkloosheidsveroorzaker,hoeren van Europa, hoeren van Amerika, pedo beschermers, oftewel t grootste uitschot wat er is!!!!!!

 5. sorry hoor ,maar ik geloof niet meer in VREEDZAME protesten.
  resultaten van protesten tegen de gevaarlijke gasboringen in Groningen zijn ook maar nihil.
  Overheid lacht ons uit en ” spugen ons in het gezicht” PvdA geeft stelend raadslid Bert Van der Roest gewoon zijn wachtgeld van 7500 Euro per maand zegt mij genoeg.

 6. ~~~ouderen uit huis zetting~~~

  https://www.facebook.com/ZorgVoorElkaarDoesburg

  Wij zien de wanhoop in hun ogen.
  En lezen de vraag :’Waar moeten wij naar toe?”
  “Zijn wij ineens te goed voor een zorginstelling?
  “Wij willen niet noodgedwongen verhuizen, wij zijn voor dit alles te moe !!!”

  Laten wij meer verantwoording nemen,
  Voor hen, die altijd zuinig hebben geleefd.
  Deze doelgroep heeft de oorlog overwonnen,
  En hebben Nederland opgebouwd, het Nederland, waarin U nu leeft.

  Wij mogen onze ogen niet sluiten,
  Voor hetgeen er nu al speelt.
  Oude bomen moet men niet verplanten,
  Ik hoop dat U mijn mening deelt.

  Op zorg bezuinigen is een desastreus plan,

  Nu is het tijd om massaal terug te slaan.

  DOE HET NU HET NOG KAN !!!!

  AUB DEEL DEZE STATUS VOOR EEN NOG GROTER BEREIK!!!

 7. Beste Rob,
  Prima om zulke landelijke akties te organiseren, maar het heeft helaas geen zin want politiek Den Haag luisterd toch niet.
  Maar niets doen is ook geen optie en met zulke akties laten wij nederlandse burgers toch van ons horen.

  Maar als je ze daar in Den Haag echt verschrikkelijk wilt aanpakken dan kan dat maar op één manier en dan moet er ook zo veel mogelijk Nederlanders aan meedoen:
  – Ga als protest 3 maanden niets meer kopen in Nederland (ook geen boodschappen en laat de auto zoveel mogelijk staan).
  – Ga een dag naar Duitsland of Belgiê en koop dan voor 3 maanden boodschappen in huis.
  – Als je in Duitsland of België bent, gooi dan ook voordelig je tank vol.
  – Iedereen die binnen 50 km van de grens woont kan iedere week boodschappen doen in Duitsland en België.
  – Laat de auto voor 3 maanden staan en doe alles op de fiets of maak gebruik van het openbaar vervoer.
  – Maak een einde aan de Euro en koop Bitcoins. We zullen die banken wel krijgen!

  Gevolg van bovenstaande: gigantische inkomstenverlies voor de (r)overheid!

  Pas als ze daar in Den Haag de BTW weer hebben verlaagd naar 19% en de accijnzen hebben verlaagd, dan gaan we weer in Nederland kopen.
  We zullen ze wel krijgen in Den Haag!

  • Ja lekker draai ff de complete middenstand de nek om in de grens streek. de overheid is er al aardig mee bezig maar zo kome ner nog enkele 10 duizenden werkelozen zonder hoop op straat te staan. En verliezen ze hun huis…. En moet ik als noord-hollander, die dus niet goedkoop over de grens kan inkopen, 3 dubbel zo hard genaait door dit soort oproepen en akties.

   • Ik vind het een heel goed idee om op deze manier de nederlandse politiek aan te pakken. De winkeliers zullen hier niet blij mee zijn want die hebben dan een grote buffer nodig om niet failliet te gaan. Maar politiek Den Haag zal wel wakker worden en maatregelen gaan nemen in het voordeel van de burger. Nu nemen ze namelijk alleen maatregelen in het nadeel van de burger. En wij pikken het niet meer langer en moet wat gebeuren!! Er moet opstand komen! Er moet oorlog komen tegen politiek Den Haag en die oorlog gaan wij winnen!!

 8. Het is wat met de mensen hier in dit landje.lokale politiek de ene naar de andere vvder pvda er verlaat zijn partij in een gemeente niet voor niks he.
  Verders is het nodig om een onafhankelijk vangnet te creeren voor uitkeringsgerechtigen want steun van het kabinet hoeven ze niet te verwachten,wie beschermt ons ik dus ook als uitkeringstrekker.
  Het zou fijn zijn om iets te hebben waar je je kon melden als je verplicht word te werken als slaaf wat al gebeurt.
  Alleen woorden brengen het niet zo kan je nooit opstaan en een vuist maken ik pleit voor een uitkeringsvakbond of zoiets ensowieso de bip elk mens is een mens en heeft recht op een minimaal bestaan zonder daarvoor als slaaf te moeten werken voor de superrijken effe heel makkelijk gezegd.

 9. Sorry hoor. check je geschiedenis van de Nederlandse (en EU / wereld) politiek. De afbraak was al ver voor Rutte in gang gezet. En ons collectief stemgedrag heeft er zeker ook toe bijgedragen. Te veel partijen in het spel. Huidig: De VVD en PVDA samen laten regeren, door ons stem gedrag, als ook de politieke (onrechtmatige / on democratische) weigering om met de PVV samen te werken is ook vragen om problemen. Denk zelf dat de VVD goed werk had kunnen doen, ware het niet dat er water bij de wijn moest om de PVDA er bij te krijgen. Andersom net zo overigens. Al denk ik persoonlijk dat de PVDA er ook een zooitje van had gemaakt. Maar door dat je door de samenwerking gewoon geen goed beleid kan krijgen.
  Nogmaals: Dit was al 15-20-25 jaar geleden ingezet. Toen al de aankomende vergrijzing een blind oog toekeren (niet sparen voor de aow bv). Ondanks waarschuwingen niet de banken beter in het gareel houden. en zo nog wel wat missers. Dan de vele projecten in bouw/ict van de overheid die o.a. door mis management vanuit de overheid fors over het budget gaan en gewoon betaald wordt zonder ook maar enige verantwoording en bestraffing. allemaal zonde van het belasting geld.

  Leg de schuld van de schulden niet klakkeloos bij dhr Rutte / kabinet Rutte2 neer.

  • Beste Niels, Rutte2 is gekozen om het land weer vlot te trekken en niet om het nog verder kapot te bezuinigen. Zij zijn dus wel degelijk schuldig aan de huidige malaise en daarvoor worden ze tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen ter verantwoording geroepen!

  • Scherp stuk en ik vul aan met het verhaal van Jan Marijnissen over neoliberalisme dat nu inmiddels al zou oud is als de weg naar Rome. Verder moeten we niet uit het oog verliezen wat de tendens nu in de politieke arena is, hoe ziet het eruit en waar gaat het heen.

 10. Denk dat er Anno 2014 net zoveel schaamte is om te protesteren, want dat is eigenlijk meer iets dat in de begin jaren tachtig thuishoort, dan er mensen zijn die zich schamen omdat ze in de bijstand terecht zijn gekomen om wat voor reden dan ook. In beide gevallen moet je over een drempel heen, in de tweede noodgedwongen en in de eerste uit een bepaalde geloofsovertuiging. Denk dat het in beide gevallen ook neerkomt op eerst zien dan geloven, dan krijg je in de tweede dat je er wel aanmoet geloven omdat je geen keus hebt en in de eerste dat je zowat gelovig moet zijn. Misschien hebben we ook wat studenten en zogenaamde “Occupiers” nodig. Verder roep ik iedereen op om in ieder geval 19 maart te gaan stemmen met de “Gemeenteraadsverkiezingen” van 2014.

  • Alsjeblieft zeg.. REKEN NIET de LOKALE politiek af op het LANDELIJK beleid maar KIJK wat de LOKALE partijen willen voor JOUW gemeente. En stem op de partij/persoon die jij vind die jouw verdient.
   In de gemeenteraad ‘protest stemmen’ ivm met landelijk beleid helpt de boel zeker naar de klote.
   De landelijke politiek moet zich eigenlijk ook openlijk distantiëren van de lokale politiek, en oproepen te kijken naar de lokale situatie en niet de lokale politiek te straffen voor het landelijk beleid. Helaas hechten ze er openlijk veel waarde aan en zien ze het als indicator voor de landelijke politieke kies balans en toekomstige zetel verdeling. Overigens werkt de landelijke media hier maar dolgraag aan mee.

   • Straf afbraakkabinet Rutte2 af door tijdens de komende gemeenteradsverkiezingen NIET te stemmen op VVD-PvdA-D66-CU en SGP!

    • Wat een lul koek. Je moet kijken wat de lokale partijen voor jou lokaal willen/kunnen doen. Afstreffen wegens het landelijk gedrag helpt je niet. en maakt meer kapot dan je lief is.
     Het klinkt wel luek en strijdbaar en de landelijke politiek gebruikt het ook wel als barometer, maar zou dat niet mogen doen.

 11. Beste Rob,
  Zoals ik boven al heb geschreven is er een gat ontstaan in de begroting door de steeds stijgende kosten en als je ziek bent kost dat ook steeds meer geld. Verder kies ik ervoor om wel de nota’s te betalen zoals gas, licht, huur, zorgverzekering e.d. ik weet uit een stuk eigen ervaring, en ik heb het hier over eind jaren tachtig, dat als je daarmee gaat schuiven je vroeg of laat op de straat beland. Ik word er ook nog dagelijks mee geconfronteerd omdat ik als ervaringsdeskundige vrijwillig werk met verslaafden. Je kunt natuurlijk ook zeggen dat het een keus om wel de nota’s te betalen om vervolgens geen geld meer hebben om te eten, maar de angst op de straat te belanden, zeker met een gehandicapte vrouw zit er goed in vandaar deze keus. Het is een te lang verhaal om hier allemaal even uit te leggen maar als je er interesse in hebt ben ik best bereid het een en ander te delen over mijn ervaringen en over mijn werk als ervaringsdeskundige. Je hebt mijn mailadres. Wat erdoor de SP wordt bedoeld is dat de gemeente steeds minder vrijheden krijgt binnen de bijstandswet opgelegd door regelgeving vanuit Den Haag.

 12. Ook wij, mijn vrouw en ik, leven inmiddels in een zeer moeilijke positie. Wij hebben een uitkering. Mijn vrouw is chronisch pijnpatiënt en ik heb last van mijn hart. Mijn vrouw heeft een combi van zeer zware pijnstillers en kan niet veel meer naar een mislukte rugoperatie. Ik doe daarnaast nog vrijwilligerswerk. Niet omdat ik het moet maar omdat het goed voelde. Wij hadden dus niet veel geld maar konden de eindjes wel aan elkaar knopen. Het afgelopen jaar werd het steeds moeilijker en hadden steeds vaker dagen niets te eten. We hebben bij de gemeente aangeklopt met de vraag of ze bereid waren te helpen. Onze vraag was een leenbijstand van 400 euro die in kleine maandelijkse termijnen kon worden terugbetaald. Dat was niet mogelijk. Mijn vrouw heeft een aangepast bed nodig die is afgewezen. Zowel de huisarts en de ergotherapeut hebben zich er mee bemoeit, Reden van de afwijzing: U moet er maar voor reserveren. We zijn ook van hulpinstantie naar hulpinstantie geweest maar niemand kan deze impasse doorbreken. 17 januari wordt het leenbed opgehaald omdat het maar een half jaar gratis kan. Daarna zit ze zonder bed. Inmiddels zijn de financiën alweer op voor de komende maand. Hebben nu alweer drie dagen niet gegeten. Ik weer contact gehad met de gemeente, zelfs met het crisisteam maar ze kunnen helaas niks doen. Ze hebben nu voor 15 jan een gesprek ingepland. Ook werd er weer gevraagd waarom we niet naar Duitsland teruggaan. Ook daar wordt ik zo langzaam een beetje zat van. Mijn vrouw is dan wel Duitser maar ik ben nog steeds een geboren en getogen Nederlander. We hebben inmiddels contact gehad met de Duitse hulpverlening om te kijken of ze vanuit daar iets kunnen doen. We denken er inmiddels ook over na de wijze raad om naar Duitsland te gaan maar op te volgen. Het is daar ook niet allemaal koek en ei maar zo kan het ook niet. De SP die hier deel uitmaakt van de gemeenteraad en met wie ik ook contact heb gehad konden ook niets doen. Mag niet van de regering in Den Haag. De gemeente waar ik het hier over heb is GRONINGEN. O ja, Heb gezegd dat ik er maar eens mee in de publiciteit zou moeten gaan. Werd er nog even gezegd dat dit wel eens negatieve gevolgen zou kunnen hebben. Sjonge, kan het nog slechter worden dan? Heb ook geen zin meer in vrijwilligerswerk en ben al bezig dit op te zeggen.

  • U schrijft dat u alweer 3 dagen niets heeft gegeten. Kunt u uitleggen waarom niemand u kan helpen of zoals u schrijft dat volgens de SP u blijkbaar geen hulp mag krijgen van de regering? Welke hulp mag u niet krijgen?

   Voor ondertussen kan ik u helaas alleen maar sterkte toewensen, al is dit tandenknarsend en heeft u daar niets aan tot mijn spijt. Mijn boosheid en schaamte voor de wantoestanden in NL groeit nog iedere dag!!

  • Beste Marleen, het protest is niet gericht tegen het gemeentehuis of het college van B&W, maar bedoeld als protest tegen het afbraakkabinet Rutte2. Veel mensen hebben geen tijd en of geld om naar Den Haag af te reizen, vandaar dat het lokaal is georganiseerd.

  • De Partij voor Mena en Spirit pleit coor een basisinkomen. Helaas zijn nog niet op veel plaatsen kandidaten beschikbaar voor gemeenteraden.

   • Wat voor basis inkomen? de bijstand? Ook dan wordt je je huis uitgegooid en moet je maar hopen dat er een klein hokje vrij is in de sociale huur dat met je ‘basis inkomen’ te betalen is (incl verzekeringen, gas-water-elektra, enz enz). Of te wel, weer zo’n geld verslindende socialistische aanpak. En wie zouden er recht hebben op dat basis inkomen? een ex werker? Of ook de professionele huisvrouw die eigenlijk nog nooit (langdurig) een betaalde baan heeft gehad? Mensen die eigenlijk gewoon geen zin hebben om te werken, en dus eigenlijk elk gedwongen werk en sollicitatie verkloten?
    Zolang ik armlastigen nog en huisdier zie hebben en roken (en alcohol/drugs gebruiken), hebben ze nog te veel geld of verkeerde prioriteiten. En mogen ze van mij niet klagen (geen geld voor eten). Eerst ook die uitgaves aanpakken (mee stoppen) en dan nog eens kijken.

    • Onzin, basis inkomen heeft niets met bijstand te maken, invoering van het basis inkomen zal het einde betekenen van alle uitkeringen! Iedereen heeft recht op het basis inkomen. Wanneer je een beetje stemming wil komen maken moet je echt eerst even lezen waar het basisinkomen van de BIP voor staat. Nu roep je maar wat.

     • Wat ik net ff las klopt het presies hoor wat ik zeg. Je verliest je inkomen en ipv ww/bijstand e.d. krijg je het basis inkomen. resultaat.. je mooie koopwoning is niet meer te betalen. je vrije huurmarkt woning ook niet meer en moet je je huis uit naar een klein gezinswoningkje, voor zo ver beschikbaar, welk in de sociale huur valt. Bij gevolg kan je nog steeds je schulden niet afbetalen omdat je basis inkomen op gaat aan wonen en leven en de schuld eisers niks mogen claimen omdat je niks meer verdient dan het basis inkomen. Vervolgens zit je wel wat krap bij kas, maar heb je alleen je zelf als drijf veer om weer werk te zoeken en meer te verdienen. met de wetenschap dat als je weer werkt en zelf gaat verdienen, dat je extra inkomen weg bloed naar de schuldeisers en je eigenlijk voor nop aan het werk bent. Ja lekker stimulerend.
      Verder ook weer het socialistische niveleren. de werkers die hard werken en goed verdienen worden gestraft met hogere belastingen.

      Volgende vraag word wie gaat er die tien/honderdduizenden extra benodigde huurwoningen bouwen welk voor 3-400 euro per maand de max. huurprijs hebben? is immers al 1200 netto basis inkomen! dat is veel te wijnig om de kosten van het bouwen af te dekken voor de levensduur van zo’n woning. Rekening houdend met het sparen voor het onderhoud door de verhuurder, rente op de lening die ze nodig hebbeb e.d. Dus tenzij de overheid de huizen zelf bouwd, iets dat tegen de huidige stoming in gaat van het privatiseren.
      Verder is er geen echt max wettelijke huur waarde. Wel wat een bepaalde woning max mag kosten volgens het punten systeem. maar een villa zal nog altijd duurder zijn dan een oud klein 4 kamer rijtjes woning met een douche ipv een bad.
      Wat is volgens jullie de max huur prijs waar over gesproken wordt en daarmee het basis inkomen?

     • Nou Rob. Waar blijft je antwoord? Je bent blijkbaar een ras politicus. van alles roepen maar geen rieele antwoorden of invulling aan het gebral geven.
      Hoeveel is die basis inkomen uitkering aan iedere nederlander/nedrlands gezin zonder werk?
      Hoeveel mag zo’n eengezins huurwoning maximaal gaan kosten voor die mensen?

     • Beste Niels, je vindt het leuk een beetje stennis te lopen trappen. Ik heb daar geen zin in noch tijd voor.
      Ik verwijs je naar de website van de basisinkomenpartij.nl voor nadere info. Wanneer je werkelijk geinteresseerd bent kan je me emailen voor een afspraak.

 13. Zijn er mensen die de rondloop om het gemeentehuis per gemeente gaan regelen? Ik wil wel mee lopen maar wie organiseert het?

  • Hoi Patricia, alles is dus al georganiseerd, het enige dat je hoeft te doen is zorgen dat je om 13uur bij gemeentehuis bent en vandaar klokslag 13uur drie rondjes met z’n allen maakt en dit op de foto zet. Vraag wat kennissen of vrienden mee en print het affiche uit of maak er zelf een.

  • Gebruik de raamposter die Arvy gemaakt heeft, print deze uit en hang hem op dan krijg je vanzelf reacties. Je kunt de poster ook ergens ophangen waar veel mensen passeren. Schrijf er je woonplaats op en meld dat je meedoet.

 14. Sommige landen denken dat ze rijk zijn, maar er is eigenlijk geen 1 land rijk. De armoede straalt er af door de manier hoe ze met geld smijten. Daarbij jatten ze het wel bij de armen weg op hun wettelijke manier om het vervolgens steeds vaker over de balk te gooien.
  De rijken menen ook dat er geen slavernij meer is.
  Ze zien de ongelijkheid niet meer.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.