Bevolking verdrinkt in schuldenplas

Volgens het CBS bedraagt de woninghypotheekschuld 669 miljard en de totale schuld van huishoudens zelfs 1300 miljard (juni 2013).  De economie stagneert doordat mensen krampachtig proberen hun schulden af te lossen.

Zoals TROS Radar Schuldvraag #2 aangeeft zijn de huizenprijzen de afgelopen 20 jaar alleen maar gestegen voordat de klad er in kwam. De economie stagneert omdat mensen krampachtig proberen hun schulden af te lossen en daardoor minder consumeren. Het is zoals Wijffels aangeeft: “De economische groei moet aangewakkerd worden door meer schuld te creëren, maar we hebben al te veel schuld.”

Daarnaast leven honderdduizenden uitkeringsgerechtigden in voortdurende angst om schulden op te lopen, die ze nooit meer kunnen afbetalen omdat hun uitkeringen ontoereikend zijn en zij geen extra inkomsten kunnen verdienen.

Boot doet nog een duit in het zakje met zijn uitspraak:” De financiële markt is een groot piramidespel. Maar wel legaal. De groei van de huizenprijzen werd gedreven door instroom van leningen. Piramidespel betekent: je hebt een brede basis, een andere eigenschap hiervan is dat het per definitie instort.” Dat is blijkbaar de verwachting van Boot. Niet alleen de bevolking verdrinkt in de schuldenplas van honderden miljarden, ook het huidige financiële systeem heeft zijn langste tijd gehad.

Commentaar
Kortom het is tijd voor de opbouw van een nieuw financieel stelsel. Eentje waarin de dominante rol van de banken verdwijnt als aanjagers van de schulden. Zoals we gezien hebben creëren zij immers geld uit het niets. En een waarin banken,  inclusief De Nederlandsche Bank, werkelijk gecontroleerd worden door de kiezer.

Rob Vellekoop, partijvoorzitter BIP, 1 januari 2014, delangemars.nl