UWV is een boetemachine

armoede3SP-Kamerlid Tjitske Siderius wil dat het boetebeleid van het UWV wordt onderzocht door de Nationale Ombudsman. Werkzoekenden – die vanuit een uitkering gaan werken – krijgen nu door misverstanden forse boetes omdat zij gewerkte uren anders aanleveren dan het UWV wil. Siderius: ‘Het UWV is een boetemachine geworden. Als iemand de uren per week doorgeeft – in plaats van per maand – volgt een boete van 425 euro. Een dag te laat je uren doorgeven, omdat de formulieren van het UWV niet werken, betekent een boete van 1700 euro. Goedwillende mensen worden financieel gedupeerd.’

Commentaar
Ieder half jaar wordt het beleid rond uitkeringen aangescherpt. Het afbraakkabinet Rutte2 schrapt iedere keer weer een stuk menselijkheid bij de uitkeringsinstanties. Tot dat er helemaal niets meer van over is. De uitkeringsambtenaren maken zich gehaat, zij zijn de Gestapo van Rutte2. Zij moeten onmenselijk beleid uitvoeren en dit in overeenstemming met hun geweten brengen.

Rob Vellekoop, 24 november 2013, delangemars.nl

27 Comments

 1. Ik ben ook aan de beurt sinds 28 oktober 2013 na een paar maanden helaas door een faillissement een ww mogen ontvangen die nog geen 45% van mijn oude salaris was gevolg toren hogen rekeningen betalings regelingen etc gelukkig binnen 3 maanden weer werk kunnen vinden op 28 ockt 2013 brief gestuurd dat ik per direct weer aan t werk was op de 1e van nov gebeld is de brief binnen antwoord nee meneer dat kan een periode duren voor hij binnen is en verwerkt tot 16 weken was geen uitzondering prima dat in acht geld bleef binnen komen en meteen appart op een rek gezet wat is niet van mij afwachtend tot ik in januari idd een brief kreeg dat ik verzuimd had en 2700euro on rechtvaardig heb ontvangen met een boete van 100% dank u das 2700 euries boete ik ben een hard werkende vader reis elke dag 200 km om maar te kunnen werken ben vaak 60 uur van huis en heb een loontje waar ik t net aan mee red nu uwv boeit het niks moet 560 per maand terug betalen ben ik bezwaar gegaan maar word aan alle kanten tegen gewerkt zelfs rechts bij stand word er wanhopig van vraag me af waar ik nog voor aan het werk ben als iemand een tip of een idee heeft graag ben behoorlijk wanhopig

  • Beste Leon,

   Wij van handhaving cliëntenraad willen graag met je in contact komen, je kunt ons bereiken via de site vd Cliëntenraad UWV of rechtstreeks met de werkgroep Handhaving leovuwv@gmail.com

 2. Ik kan zelfs zwart op wit bij onomkeerbare beslissingen dat UWV de vordering zal verhalen op de nabestaanden.
  Het interesseert hen niet.

 3. Volgens mij heeft het boetebeleid van mevrouw SIderius het niet gehaald om in de Tweede Kamer erop in te gaan.

 4. UWV clientenraad in Groningen doet niets met klachten die we doorgeven.
  Ik heb los van ZZP drama in 2013 15 kletspraat moeten slikken van UWV in WW… Het chanteert, intimideert etc..15 fouten ik zeg 15 fouten. Van foute postcode tot het foutief informeren door werkcoach.

  • In verband met de invoering van de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SWZ-wetgeving ( 1 januari 2013) is er een Werkgroep Handhaving NOG (Noordelijke provincies, Overijssel en Gelderland) ingesteld. Hierin zitten vertegenwoordigers van een drietal Cliëntenraden bij het UWV. Samen willen zij op basis van signalen proberen vast te stellen welke consequenties de uitvoering van het verscherpte handhavingsbeleid heeft voor de cliënten van het UWV.
   De Werkgroep ontvangt dan ook graag vanuit de cliënten van het UWV of vanuit belangenorganisaties signaleringen over de gevolgen van de toepassing van de aangescherpte handhavingsregels en de forse sancties en boetes die worden opgelegd (100% terugbetaling plus 100% boete). Graag ontvangen wij uw ervaringen per e-mail (desnoods geanonimiseerd en/of met het verzoek tot een vertrouwelijke behandeling).
   Met behulp van de ontvangen signaleringen is het voor de Werkgroep mogelijk om aanbevelingen te doen aan het UWV over de uitvoering van de bovengenoemde wet. Sinds de invoering daarvan zijn er 17.705 zaken afgehandeld onder dit nieuwe sanctiebeleid. Daartegen zijn 2.523 bezwaarschriften ingediend (14%), waarvan er 1.668 zijn afgehandeld. Daarvan is 11% gegrond verklaard.
   Het doel van de nieuwe wetgeving is om fraude met uitkeringen te voorkomen. De Werkgroep wil graag toetsen of de uitvoering van de wet aan die doelstelling tegemoet komt of dat het mogelijk leidt tot onaanvaardbare en onbedoelde gevolgen voor de betreffende cliënten van het UWV. Uw signaleringen kunt u sturen aan: leovuwv@gmail.com

 5. Ga ervan uit dat UWV steken laat vallen.
  Lees uwvreselijk.nl. Rechtsboven t/m rob Saltzherr.

 6. Ik moet en heb al enige tijd een bedrag terug te betalen aan UWV en die schuld is mede door het UWV ontstaan.
  Onlangs heb ik kwijtschelding aangevraagd en dat is om de volgende reden afgewezen door het eigen vlees keurende UWV ik heb minstens eenmaal het maand bedrag niet betaald en zelfs niet ingelopen en dat terwijl ik elke maand gewoon betaal.
  Op de acceptgiro van UWV staat niet eens een uiterlijke betaaldatum dus je weet niet eens wanneer zij het binnen moeten hebben. Ik heb hierover met de hr S. van invordering contact gehad die ook mijn kwijtschelding aanvraag heeft beoordeeld.
  Dus de man die mijn invordering doet bekijkt tevens of ik recht heb op kwijtschelding. Heel vreemd eigenlijk en heb het gevoel dat ik bedondert word en ben door diezelfde hr S..

   • In mijn ZZP case hield 1 persoon nadrukkelijk binnen UWV regie over “zijn” dossier.
    Zo schreef hij vele onwaarheden en loog willens en wetens bij CRvB in ZZP ’04-’06 en probeerde hij zaken, toen het te heet onder de voeten werd te herstellen. Meneer schreef erg veel onwaarheden in dossier. Op LinkedIn noemt meneer zich gronding, kan snel lezen en tot de kern van de zaak komen. .. Inmiddels ben ik ziek en nu heeft UWV de gesprekken aangevangen halverwege februari 2014. Triest verhaal!

 7. Het is allemaal mooi wat we allemaal vinden, maar in de tussentijd gaan er gezinnen onderuit, vallen gezinnen om, vallen ouders letterlijk dood om voor wat er bij hen neergelegd wordt, mij al overkomen! Ik, als vader van een gezin sta er nu weer voor, een kwestie van dagen, misschien weken. Ik ben onverzekerd en medicijnen raken op! Eigenlijk ervaar ik het liever vandaag nog dan langs de weg van marteling zoals het een en ander nu gestalte verkrijgt. En maar kletsen, wel dat helpt niet, signalering helpt niet maar doen! Wij staan alleen, ik sta alleen als vader! Geen hond lijkt te beseffen wat een hartstilstand met je kan doen

  • Klopt Henk, goede constatering. Of je eronder door gaat zal UWV niets schelen. Wet is wet al moet er nog gelogen worden.

 8. Inhakende op de reactie van Sjaak, zie de uitspraak van Maynard Keynes in deze video van zes en een halve minuut:
  http://nieuwsuur.nl/video/489478-hoeveel-is-genoeg.html
  15 uur/week! (Wat zouden we dán weer normaal kunnen leven!)

  En in de nieuwsbrief van Henk Mutsaers
  http://www.uitdaging.net schrijft ene Rob:
  “Beste mensen,
  Tegenwoordig slaat de bijstandsinstantie flink met de zweep op de mensen alsof ze niet genoeg werken, wat velen tot wanhoop en zelfmoord drijft. De reden ervoor zou zijn dat het niet goed zou gaan met de economie. Los van wat de media en politiek propageren is dit gewoon niet waar, in vergelijking met vroegere perioden waar er minder werkeloosheid was, want tenslotte nemen de machines het tegenwoordig allemaal over. Hoe meer automatisering, hoe meer werkeloosheid. Maar is dit erg?
  Tenslotte hebben we generaties lang allerlei uitvindingen gedaan dat ons leven makkelijk zou worden. Alles waar Julius Cesar destijds van droomde hebben we tegenwoordig en overal wel een machine of robot voor. Hele fabrieken draaien op robots, en er zijn betere werkende robots dan hartchirurgen in dat beroep. Onlangs is er zelfs een geheel automat ische auto uitgevonden die op basis van Google Maps je overal heen brengt waar je maar wilt – zonder chauffeur en dus geheel zelfstandig. Er zullen wel weer ontslagen vallen in de taxiwereld. Eigenlijk zouden we nu op een lang verwacht basisinkomen moeten stemmen, een bevolkingsgrens invoeren zoals in China, en de robots laten werken. In China zijn de robots het trouwens ook aan het overnemen. Daarentegen is het echter zo dat men via de media daar niet zo over spreekt en de arme uitkeringstrekker een schuldgevoel aanpraat, strafuitkeringen uitdeelt, en van alles meer. Hier klopt veel niet en het is de vraag of men doorgedraaid is of geen verstand van de gang van politieke zaken heeft. Blijkbaar moeten wij als bevolking meedenken en advies geven. Hierbij een zoektip: Basisinkomen
  — Rob”
  En zo is het maar net.

 9. Trouwens ik lees iets over rechters….in mijn dossier Schrijft UWV onwaarheden. Het CRvB schrijft ook onwaarheden die haakt op die van UWV staan. Rechtspraak en UWV liegen er vrolijk op los en door mij aantoonbaar zwart op wit. Men is niet zo zorgvuldig geweest laten we het daar op houden.

 10. Nationale Ombidsman blaast enkel hoog van de toren bij een succesje. Heer Brenninkmeijer noemt zich in Kafka Wase en ZZP-er…mensen zoals u en ik…… Als meneer Brenninkmeijer zegt het UWV is bla bla bla is het waar. Als een client het zegt, zegt Nationale Ombudsman ach, tja geen oordeel en we kunnen. Niets voor u doen.

 11. Over zelfkennis en zelfreflectie even lezen meneer de Jong, klachten UWV. Zag het staan. Uwvreselijk.nl rechtsboven ZZP

 12. Nee directeur UWV Andre Timmermans kent mijn verhaal. Is net zo ongeïnteresseerd.
  Deze meneer is geen commercieel directuer anders zou er allang actie zijn, strijks maandelijks zijn bruto salaris op voore en wanprestatie UWV.

  Ik ben in Amsterdam geweest. Moest naar verhoor Asscher-vonk, maar deze UWV commissie loog me voor.
  UWV groet elkaar niet bij binnenkomst. Ongelofelijke cultuur aldaar.
  Ben zeer geschrokken wat deze “dienstverleners” ons berokkenen aan leed.

 13. Als recentelijke deze gasten mijn weer foutief voorlichten is het menens…UWV schreef mij, bedankt voor uw oplettendheid. Andersom en ik had pech…kreeg ik een boete en terreurvordering WW. Stelletje ongemanierde gasten en blamerende werkcoach.

 14. Hallo, UWV heeft via een slinkse constructie bij mij de boete kwijtgescholden. De rechter vond boete kwestieus. UWV schreef dat het niet had voorgelicht in brief. De daadwerkelijke redenen van cancelen was dat er anders een lijdensweg zou ontstaan. Maar eigenlijk wilde men de kleinste boete hanteren € 52,00 om het idee van boete instand te houden. UWV kickt daar op. Het straffen is verheven tot sport. Politiek heeft breeduit kennis genomen van alle schandelijkheden UWV.. Men heeft mij gechanteerd door te verbieden. http://www.uwvreselijk.nl rechtsboven..ZZP

 15. Om nog even het kompleet in-en-in belachelijke van de hele zaak aan te geven!:

  Waarom is er werkloosheid? Wie is daar de schuld van?

  Wel, de overheid zelf, te wijten aan haar eigen financiële beleid.

  Als de overheid boetes zou willen uitdelen, dan moet ze die aan zichzelf geven, dan moet ze die geven aan haar eigen bewindslieden.

 16. Waar slaat dit nou op !!!! Dit is toch krankzinnig ! Een boete van 1700 EU uitdelen voor zoiets als hier te lezen staat !!!! Dit slaat alles wat ik tot dusver gehoord heb. Waar moet zo iemand die 1700 dan van betalen ???? Da’s meer dan die persoon zijn maandinkomen aan uitkering !!!!!
  Maar al is het een boete van 1 EU, ook die is onrechtvaardig. Dit kán helemaal niet ! Deze overheid is kompleet krankzinnig !

 17. Als je dan een boete krijgt is UWV erg bedreven om deze ergens te trachten kwijt des schelden terwijl een jaar eerder al van alles blijkt.
  Als client er niet intrapt wordt de boete een paar maand later kwijtgescholden. Ook dan liegt UWV weer. I.p.v. De waarheid te vertellen zegt UWV…het zou een lijdensweg worden etc. Lees.uwvreselijk.nl rechtsboven ZZP.

  • Het wordt verhinderd bij wet dat de nat. en de kinder ombudsman echt wat kunnen doen voor het Individu! Wat ook geldt voor het college van mensenrechten! Het zijn allemaal instituten waarbinnen de overheid bepaald en betaald! Dat om ons burgers een illusie te geven, klachtenprocedures op zich gewoon een domme klucht om ons in het ooitje te nemen! Begin er niet aan tegen een gemeente want men wreekt zich op je, je gezin, je kinderen, ze zijn meedogenloos!

 18. “Goedwillende mensen worden financieel gedupeerd.” Goedwillende mensen, zoals in dit artikel bedoeld, worden door UWV compleet uitgelachen, toch? UWV, zijn dat niet de mensen die enkele jaren geleden opdracht gaven om marmeren vloeren in hun hoofdkantoor te laten aanbrengen? Dát is blijkbaar waar hun aandacht, hun voorliefde naar uit gaat?
  Ik wijs nog maar weer eens op het commentaar van Ted B. bij dit artikeltje op LinkedIn http://www.linkedin.com/groups/Een-juridische-blik-op-vrijwilligerswerk-3158793.S.230887040 :

  Ted B.

  Independent: Individual & Family Services Professional

  Zie de grondwet op tewerkstelling/dwangarbeid en je ziet dat onze grondwettelijke regels met voeten getreden worden.

  DEEL II: HET HANDVEST VAN DE GRONDRECHTEN VAN DE EUROPESE UNIE

  TITEL I: WAARDIGHEID [die door “verplichte en met sancties dreigende” tewerkstelling bedreigd en geschaad wordt.

  ARTIKEL II-65: Het verbod van slavernij en dwangarbeid

  1. Niemand mag in slavernij of dienstbaarheid worden gehouden.
  2. Niemand mag gedwongen worden dwangarbeid of verplichte arbeid te verrichten.
  3. Mensenhandel is verboden.

  Nederlandse grondwet:
  Artikel II-5: Verbod van slavernij en dwangarbeid
  1. Niemand mag in slavernij of dienstbaarheid worden gehouden.
  2. Niemand mag gedwongen worden dwangarbeid of verplichte arbeid te verrichten.
  3. Mensenhandel is verboden.
  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
  En onlangs bleek dat men in de Tsjechische republiek Nederland voorbij streeft:
  “Zeer opmerkelijk en verkwikkend is dan ook de uitspraak van het Tsjechische Constitutionele Hof, die hier [in Nederland] weinig aandacht heeft getrokken. De uitspraak maakte korte metten met een wet die ook in de Tsjechische Republiek verplichte tewerkstelling voor werklozen invoerde. De wet bepaalde dat werklozen een straf opgelegd kregen, in de vorm van inhouding van hun uitkering, als ze gedwongen arbeid weigerden. De zaak werd aangekaart door enkele Tsjechische parlementariërs, die betoogden dat de nieuwe wet in strijd was met de conventies van de International Labour Organisation, in strijd was met het verbod op verplichte of gedwongen arbeid uit artikel 4 EVRM, en in strijd was met recht op sociale zekerheid zelf zoals vastgelegd in ESH.

  Het Constitutionele Hof keurde daarop onder verwijzing naar bovengenoemde mensenrechtenverdragen dat deel van de nieuwe wet af, dat bepaalde dat werklozen een straf opgelegd krijgen als ze gedwongen werk weigeren met, zo schreef het Tsjechische dagblad Lidové noviny, als motivatie dat ‘de rechters van het Hof van mening zijn dat de overheid werklozen behandelt alsof het mensen zijn in een werkkamp. ‘Mensen moesten (onder de nieuwe wet) werken zonder daarvoor betaald te krijgen, waarbij ze vaak dezelfde kleur hesjes moesten dragen als mensen die tot taakstraffen waren veroordeeld. Dat is een inbreuk op hun waardigheid. Volgens de rechters is dat onvoorstelbaar, vooral omdat deze mensen vaak jarenlang of zelfs tientallen jaren hebben gewerkt. Bovendien werden de werkzaamheden door de autoriteiten naar eigen goeddunken gekozen.’ Een situatie die Nederlandse bijstandsgerechtigden niet onbekend zal voorkomen.
  Op deze wijze, zo gaat de uitspraak verder, ‘dient de verplichting tot het accepteren van een aanbod van een publieke dienst niet tot beperking van sociale uitsluiting, maar juist tot intensivering daarvan’.”
  http://www.konfrontatie.nl/blog/content/dwangarbeid-ter-discussie

  De mensen van het UWV? Ze zouden par exemple een voorbeeld kunnen nemen aan Joyce: http://www.movingtheworld.nl/25/nieuws/171/joyce-banda-verkoopt-regeringsvliegtuig#.UpHhguIik-1

  Toch is een oplossing voor al deze narigheid, voor deze hel, niet moeilijk: Zorg dat alle UWV-medewerkers, “van laag tot [vooral] hoog”, zélfkennis hebben. Laat hen verplicht(!) in de spiegel kijken. Daar zijn uitstekende cursussen voor. Slagen zij hierin niet voldoende? Afgewezen voor een nobele taak bij het UWV. (En o ja, waarom “in godsnaam” moeten de UWV-medewerkers zelf zulke hoge lonen hebben??? Dat komt mij persoonlijk sterk voor als uiterste arrogantie. Is er überhaupt een schrillere tegenstelling denkbaar met de door hen benadeelden? De rechters in Tsjechië daarentegen, blijken in ieder geval duidelijk nog wél medemenselijk gevoel in hun lijf te hebben.)
  Alles in het leven draait om evenwicht; dat is bij het UWV geheel afwezig, zowel in materialistische, als in psychische, als in sociaal-maatschappelijke zin, toch?
  Hartelijk dank, Rob, voor je artikel! Onderweg naar een evenwichtige, menswaardige sámen(!)leving.
  {Tip voor UWV-directie: Groet aan elkaar! Elkaar = elkander = élk ander.}

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.