Nivelleren keihard nodig: lage inkomens 30% ingeleverd

armoede3De kloof tussen arm en rijk is in Nederland veel groter geworden: de 10 procent minst verdienende huishoudens zijn er sinds 1977 in reëel inkomen 30 procent op achteruitgegaan, terwijl alle inkomensgroepen daarboven er juist op vooruitgingen, aldus de Volkskrant.

CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma is, zo bleek nog eens tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede kamer van deze week, fel tegen nivelleren, omdat kleine inkomensverschillen banen zouden kosten.  Kleinere inkomensverschillen betekenen minder mobiliteit op de arbeidsmarkt en minder aanbod van nieuwkomers. Daarom berekende het Centraal Planbureau dat er van kleinere inkomensverschillen een negatieve impuls op de werkgelegenheid uitgaat.

Maar wie had het over kleine inkomensverschillen? Het werkelijke nivelleren is geen kleine verschillen wegwerken, maar grote verschillen in inkomens kleiner maken. Nivelleren betekent de enorme kloof tussen rijken en armen dichten. Met andere woorden de hoge inkomens meer belasting laten betalen en dit overhevelen naar de lage inkomens. Daarmee blijven er wel degelijk verschillen, alleen de enorme gaten waarbij de topinkomens meer dan 10 maal zoveel verdienen als de lagere inkomens zullen dankzij nivelleren verdwijnen.

En zoals uit het door de Volkskrant aangehaalde onderzoek blijkt is het hard nodig dat de lage inkomens er weer eens op vooruit gaan. Dus nivelleren is heel erg wenselijk en nodig, want de armoede in NL neemt ongekende vormen aan.

Rob Vellekoop, 27 september 2013, delangemars.nl

3 Comments

 1. Ik heb het vermoeden dat we aan de vooravond staan van iets wat we in onze stoutste dromen niet hadden kunnen voorzien en als je me vraagt wat? Dan kan ik je dat zo 1,2,3, niet zeggen, maar goed is het zeker niet, wel goed fout.
  Ik zou me niet verbazen als hele WW wordt afgeschaft, ontslag wordt 10 x versoepeld en wij met ze alle tot 100.000 euro pj klos zijn en vooral mensen aan de onderkant die zijn straks 1000% pineut.
  Onder Rutte II zijn we terug in jaren 30 van vorige eeuw waar grote bazen leven op te grote voet en wij maar krom liggen voor 10 cent per uur. Ik vertrouw EU,VS en het Nederlandse kabinet niet.
  Het klopt simpelweg niet, zegt mijn instinct. Helaas luister er te weinig naar.

  • Veel politici leven nog in het verleden en geven de anderen de schuld die hun plannen in de weg staan. Zo dacht Rutte, geschiedenisstudent, dat het nu nog steeds een paradijs was. Hij ziet het natuurlijk weer helemaal zitten de tijd van een eeuw terug. Het arbeidertje weer helemaal terug en de klos. Heb je ouders geen geld ? Dan heb je pech gehad. Dan val je maar dood neer.

   Ik las gisteren over die toestanden over dat WK ? Hele rijke oliestaten die het geld makkelijk kunnen missen maar hun medemens niks gunnen. En wat doet de VN ? Die zwijgt in alle talen. Zolang er nog zulke geldverspilling is valt er nog nergens over te praten.
   En wij laten onze mensenrechten ook weer makkelijk ontnemen.
   Andere mensen beweren nog dat we het nog steeds veel te goed hebben en verwend zijn.
   Dat hier niemand wat te klagen heeft.
   Zolang dat gebeurt, zolang die mensen er zijn, zal het alleen maar slechter worden.
   Naar de minderheid is nooit geluisterd.
   Deze mensen uit Nepal kunnen niks anders en denken misschien dat het allemaal wel meevalt als ze daar eenmaal zijn.

   Ik hou trouwens helemaal niet meer van voetbal.
   Zulke salarissen.
   In Spanje staat een bank garant voor het misschien wel duurste team ter wereld.
   Vinden de rijken volkomen normaal, maar minder bedeelden ook.
   Zelfs ruzie er om wie de beste is.
   Soms komplete vechtpartijen.

   We weten inmiddels dat veel onderzoeken worden misbruikt voor eigen gewin.
   Oh, dat onderzoek zegt dat dus dan valt het allemaal wel mee.
   Dat IPCC rapport, zal misschien wel kloppen, maar het wordt alleen maar misbruikt om de belastingen op te voeren en de mensen weer arm te maken en de armen armer te houden.

   Zo was de extreme armoede afgenomen, maar de “gewone” armoede weer toegenomen. Wel meer armen dus. Maar niet meer extreme armoede.

   Ze blijven het gewoon globaal afzwakken, want daar wordt amper iets over gemeld want dat geeft hun eigen falen bloot.
   De rijken die proberen wat aan de armoede te doen die falen enorm.
   Neem nou eens een wet aan die extreme rijkdom aanpakt.
   Al die miljardairs. Er moet gewoon een top komen aan wat iemand mag bezitten. Of het moeten puur investeringen zijn die wel een filantropisch karakter hebben.

   Zelfs de regering gaat een stapje verder met allerlei heffingen zoals nu bij de woningkorporaties.
   Dat zelfs de regering is gaan graaien om het wanbeleid te verbergen is buiten alle proporties.
   Ze halen het geld gewoon bij de zwaksten weg.

 2. De lage inkomens kunnen er wel eens op vooruit gaan door de plannen van het kabinet. Maar de laagste inkomens blijven inleveren. Minimum is minimum. Dat heeft de afgelopen 35 jaar ook al stil gestaan en ontneemt elk fatsoenlijk bestaandsrecht.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.