Aantal miljonairs en werklozen stijgt snel in NL

geldHet aantal miljonairs (in dollars) in Nederland is gestegen met 13% tot meer dan 191 duizend vorig jaar volgens het internationale miljonairsoverzicht van de Boston Consulting Group. Het aantal werklozen steeg in juni van dit jaar tot 675.000 volgens het CBS. Hiervan leven honderdduizenden op bijstandsniveau. (voor inkomenscijfers zie in zijkolom). Deze rijke 1,2% van de bevolking bezit 20% van het vermogen in NL.

Hoe komt het toch dat de welvaart niet gelijkmatig is verdeeld, zodat 1,1 miljoen Nederlanders niet meer in armoede hoeven te leven? Waarom moeten bij de sociale dienst honderdduizenden hun hand op houden en zich laten intimideren, zoals op deze site in talrijke artikelen naar voren komt?

Het antwoord is simpel. Net zolang als de bevolking accepteert dat dit kan en mag zal deze situatie van schrijnende ongelijkheid blijven bestaan. Vanaf de dag dat de meerderheid die nu arm of modaal is dit niet meer pikt is het over. Dan kunnen de rijken zich niet meer verheven voelen boven de armen. Dan zal iedere burger kunnen genieten van de welvaart in NL, die immers van iedere bewoner is. Het is dus aan de meerderheid van de Nederlandse bevolking die zich laat verdelen, tegen elkaar laat uitspelen en voor de gek laat houden om te zeggen dat het genoeg is.

Rob Vellekoop, 23 juli 2013, delangemars.nl

8 Comments

 1. Die miljonairs werken voor hun geld, en nemen risico’s om hun geld te verdienen.Als ons land niet overspoeld zou worden door Europese “medebroeders en zusters” die nu het werk doen, wat Nederlanders zouden kunnen doen, en als er niet zoveel gelukszoekers uit verre streken hier waren, dan zou een groot deel van het probleem al op gelost zijn. Een Nederlander zit nu in de WW en een Pool is hier aan het werk. Hoe krom kan het zijn..

  • Beste Henk, je staat heel ver van de werkelijkheid. Je kijkt met je vooroordelen, niet meer met een kritische blik. De meeste miljonairs werken al lang niet meer en doen niets meer. Maar dat vind je waarschijnlijk wel geoorloofd, terwijl je voor een uitkeringsgerechtigde wil gaan bepalen wat hij in zijn tijd doet. De uitkeringsgerechtigde heeft namelijk tijdens zijn werkzame periode betaalt voor de bijstandspremie die hij nu krijgt. Net zo als jij dat doet wanneer je werkt.

 2. Nou we het toch hebben over de acceptatie van de bevolking, even terug in de tijd:
  Wat gebeurde er tijdens de oprichting van de voedselbank in 2002?
  Nederland reageert heftig en de politiek geeft antwoord: “Over 4 jaar bestaat De Voedselbank niet meer.”

  Anno 2012
  Nu, 10 jaar later, zijn steeds meer mensen in Nederland zoekende en hebben grote moeite richting te geven aan hun leven of aansluiting te vinden of te behouden. De Voedselbank groeit explosief. Per september 2012 worden naar verwachting 30.000 wekelijkse voedselpakketten vanuit 135 vestigingen uitgedeeld en zijn ongeveer 70.000 Nederlanders afhankelijk van De Voedselbank. En dat aantal groeit momenteel met 5-10% per maand… Wat begon als lokaal initiatief is uitgegroeid tot een nationaal instituut met zo’n 6.200 vrijwilligers.

  Een lokaal initiatief wat inmiddels is uitgegroeid tot een nationaal instituut met een groei van vijf tot tien procent per maand. Groeicijfers waar menig ondernemer dik tevreden mee zou zijn. Duizenden Nederlanders, waaronder ouderen en kinderen zijn gedwongen om gebruik te maken van de voedselbanken. En er komt maar geen eind aan. Er leven 377.000 kinderen in Nederland in armoede, groeien op in een gezin waar men geen geld heeft voor Sinterklaas, schoolreisje of sportvereniging.

  Wat ook groeit is het aantal miljonairs in Nederland, vorig jaar met 13% tot 191.000.
  Deze mensen hebben op de een of andere manier kans gezien om een kapitaal vermogen bij elkaar te sprokkelen, hetzij via ondernemerschap of wellicht loterijen.

  Ik vraag me af hoe gelukkig je kunt zijn als nieuwe miljonair in een villawijk aan de ene kant van de stad terwijl er aan de andere kant van de stad kinderen opgroeien in armoede. Terwijl jouw kinderen rondrijden op hun eigen pony, rondlopen met hun tennisracket op de lokale tennisbaan en met Kerstmis te zien zijn met de vele cadeaus onder de kerstboom staan kinderen een paar kilometer verderop met lege handen.

  En de politiek? Die heeft zich allang omgedraaid en maakt zich liever zorgen om hun eigen toekomst en inkomen. Neem bijvoorbeeld dit maar eens:
  Kamerleden schrikken van 170 euro salariskorting
  VVD-Kamerlid Neppérus wil opheldering. De korting op hun salaris heeft bij veel Kamerleden toch tot commotie geleid. Sinds januari 2013 is hun salaris van 7300 euro per maand met 170 euro bruto omlaag gegaan.
  VVD-Kamerlid Helma Neppérus is er nog niet helemaal gerust op:
  “Ik vind het een onduidelijk brief. Ik wil hier meer over weten, want het is toch best een bedrag dat wij minder krijgen.”

  Ja he? Een behoorlijk bedrag dat ze minder krijgen. En dit soort volk zou moeten waken over de mensen met de laagste inkomens? Wat denk je zelf?

  Dit Tweede Kamervolk waakt juist over de belangen van de groep allerrijkste in Nederland, na hun politieke carrière zijn ze afhankelijk van deze groep Nederlanders in het verkrijgen van een nieuwe positie in het bedrijfsleven of instituut.

  • Dat wat Arvy zegt is ernstig, zo ernstig dat ik het zelfs in mijn eigen familie ervaar, broers en een zus, Wie toezien hoe ik als broer samen met mijn gezin vergruist worden door het idiote beleid, wat een pure dictatuur is. Zie artikel 119 van de grondwet boek 6.

 3. Ik heb nog een simpel antwoord: Die 13% die er bijgekomen is bij het reeds bestaande korps der miljonairs trekt zich dus ook niets aan van de ongelijke verdeling of dat er duizenden in armoede leven. Zij hebben geen aandacht voor de voedselbank of de stijgende armoede onder kinderen in Nederland. En de (nog) werkenden houden zich rustig uit angst voor baanverlies. Zo blijft de groep die nu armoede heeft gewoon in stand en gaan we rustig verder.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.