Franeker´s uitkeringsgerechtigden krijgen gele en rode kaarten

Een uitkeringsgerechtigde die werkte met ´behoud van uitkering´ bij Pastiel (Empatec) in Franeker kreeg een gele kaart van zijn jobcoach. Hierna volgt er een korting op de uitkering van 40% of de uitkering wordt gestopt! En let op een rode kaart behoort ook tot de mogelijkheden.
Bron: Geer en Greetje dag 3

Ik wil hier even bij stil staan. Probeer je voor te stellen dat jij en je gezin rond moeten komen van een bijstandsuitkering die onvoldoende is voor een menswaardig bestaan. Je leeft voortdurend in stress omdat de huur plus energielasten en kosten kinderen en voeding samen de pan uit rijzen. Elke extra kostenpost is een regelrechte aanslag, die je amper te boven kan komen zonder jezelf in de schulden te steken.

En dan gebeurt het. Je jobcoach heeft zich gestoord aan jouw uitlatingen en pakt doodleuk voor een periode van enkele maanden 40% van je inkomen af. Zo maar, omdat hij uitvoerder van de wet en rechter tegelijkertijd is.

Stel je voor dat Jet Bussemaker die niet meer wil dat vrouwen teren op hun man, 40% op haar ministerssalaris gekort wordt omdat zij van Rutte de gele kaart krijgt. Of wat dacht je er van zelf gekort te worden op je loon met 40%.

Commentaar
Dit is een typisch staaltje van machtsmisbruik. Er wordt een ongekende macht aan een jobcoach gegeven. Hij is zowel uitvoerende als rechterlijke macht. Vandaar dat er in principe een scheiding van machten zou moeten zijn . Kabinet Rutte trekt zich daarvan niets aan en knoeit er op los. Voorlopig ongestraft, maar ooit zal de kiezer inzien dat ook hij of zij slachtoffer kan worden.

Rob Vellekoop, delangemars.nl, 13 mei 2013

13 Comments

 1. Al dit soort misstanden kunnen gewoon door blijven gaan omdat de meerderheid kennelijk deze praktijken goedkeurt.

 2. Moet zo’n “jobcoach” niet naar een heropvoedingskamp?

  (Evenals natuurlijk een “Jet Bussemaker”, “Els Schipper”, “Anne-Marie Jorritsma”, “Jette Klijnsma”, “André Rouvoet”, …..e.v.v.a. [en vele, vele anderen]). Huisvesting [gezocht] voor deze te heropvoeden personen?

  De onderdrukking, de intimidatie, het uitknijpen; het is inmiddels gigantisch aan het worden. Op tv lijken de dames en heren wel stokdoof en stekeblind. Alsof? Of ….?

  We zullen hen compleet “links” moeten laten liggen, toch? ! Zélf een menselijke samenleving herscheppen, zónder deze volkomen ondeskundigen.

 3. Misschien kan je een rekening indienen voor verrichte arbeid ter aanvulling tot het minimum (of een redelijk) loon.. Als een soort ZZP-er dus. Weigeren ze te betalen, dan stuur je een deurwaarder op ze af. Op Walcheren (Zld) voert Orionis soortgelijk mensonterend beleid. Bij ons worden stevige acties voorbereid, nu het deksel deze stinkende misstanden-beerput gevlogen is. Het ultieme doel is de verantwoordelijke wethouders en de gewetenloze neoliberale directeur Joost Spruyt uit hun ambt te zetten.

  • Neo liberaal? Nou noem dat maar gerust nazisme.

   Hitler schreef in Mein Kampf boek 1 hooftstuk 11:” Het gevecht om het dagelijks brood vernietigt de zieke, de zwake en de minder gedrevenen.”

   En dat is exact wat er in Nederland gebeurt. Wie het durft te ontkennen mag het mij laten weten, ik ga heel graag de discussie aan…..met onderbouwing uiteraard.

   PS Nazisme is een politiek, en daar behoeft niet noodzakelijk vernietigings kampen deel van uit te maken.

   • Caudia, je hebt helemaal gelijk, want de neoliberalistische idiologie is synoniem aan Nazisme, alleen nog stiekemer.

 4. De ,,MACHT,, maakt alles kapot, letterlijk alles. En wij maar klagen en klagen…….afzien………niet meer weten hoe we de maand door moeten komen……..elk euro centje vele malen omdraaien………kan ik zelfs dat 1e eurocentje wel missen?????? NEE!!!!!!!!! Ook wij hebben ,,MACHT,, als Nederlandse bevolking, alleen…….we gebruiken het niet. Lieve mensen, luister nu eens………..als wij als bevolking die het meer dan zat zijn, nu eindelijk eens met een duidelijk doel en veel tamtam de straat opgaan, richting 2e Kamer…….daar een petitie aanbieden………duidelijk aangeven dat dit niet langer kan………ons niet meer van het kastje naar de muur laten slepen………..kortom………..WE ZIJN HET ZAT…….WE ZETTEN NEDERLAND OP STELTEN………BEZETTEN VAN MIJN PART GEBOUWEN………….NEMEN CONTACT OP MET DE PERS…….TV…….NOEM MAAR OP………..pfffffffffffffffffffffff………..ik zelf ben het zo zat…….maar ik geef niet op………..never…………,,SAMEN STAAN WE STERK,,…………SLUIT JE AAN.

 5. Huh? hij werkt met behoud van uitkering? Kan hij niet bij die baas aankloppen? Die hoeft hem maar 40% van een volledig loon te betalen.
  Lijkt me een open deur…

  • met behoud van uitkering betekent dat de overheid hem zijn uitkering blijft betalen en ondertussen uitleent aan het bedrijf waar de re-integratie gedaan wordt. Want zo wordt het werk gepresenteerd, als re-integratie. Hierdoor werkt de uitkeringsgerechtigde en krijgt hier geen loon maar zijn uitkering voor. Hij treedt ook niet in dienst bij het re-integratiebedrijf en heeft dus evenmin de rechten als werknemer.

 6. Kan er eens – en steeds weer opnieuw – met de bedragen waar het hier werkelijk omgaat getoond worden hoe mis dit alles is. Alvast bedankt.

 7. Wie controleert de jobcoach ( de naam alleen al!) Kan de korting zomaar gedaan worden zonder opgaaf van redenen? Kan je in beroep gaan en bij wie?
  Wij leven zo langzamerhand in een dictatuur.

  • tegen iedere beslissing kan je binnen 6 weken bezwaar aantekenen, helaas zijn er erg veel bevoegdheden toegekend aan de ambtenaren van de sociale dienst.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.