NL in beweging: nieuwe manier van verzet door uitkeringsgerechtigden

Het verzet tegen de manier waarop de overheid uitkeringsgerechtigden te werk stelt ´met behoud van uitkering´ groeit. Niet alleen wordt er in toenemende mate tegen gedemonstreerd, zij het op kleine schaal, maar ook ontstaan nieuwe manieren van verzet zoals het dagboek van Geer en Greetje.
geerengreetje

Geer en Greetje op Facebook beschrijven van dag tot dag wat een tewerkgestelde uitkeringsgerechtigde mee maakt. Zij zijn in Friesland tewerkgesteld via Pastiel.
Volgens Pastiel is het de bedoeling eerst 4 weken productiewerk te doen tijdens de zogenaamde diagnosefase. Deze fase moet inzicht geven in de mogelijkheden en kwaliteiten van de tewerkgestelden. Na maximaal 4 weken volgt advies over een vervolgtraject. Bij goed functioneren is er een mogelijkheid om doorverwezen te worden naar jobhunting / jobcoach.

Ondertussen zijn Geer en Greetje bezig met washandjes vouwen, doosjes vouwen, dichtplakken, stickeren, deodorant busjes doosjes stoppen. Dit zou  bedoeld zijn om de mensen te observeren en hun kwaliteiten vast te stellen. Dag in dag uit worden deze mensen voor de gek gehouden. De betrokkenen weten dit, realiseren zich dat zij niet bezig zijn met het vergroten van een kans op werk. Zij worden misbruikt, op deze manier brengen zij geld op voor Pastiel.

Bron: Geer en Greetje op Facebook

Commentaar
Het is onbegrijpelijk hoe  een organisatie als Pastiel.nl op deze manier met mensen kan omgaan. De participerende Friese gemeenten zijn verantwoordelijk. Als burger moeten we hen hierop aanspreken.

Rob Vellekoop, 9 mei 2013, delangemars.nl

 

5 Comments

 1. Brr, wat een verhalen allemaal. Op sommige momenten vraag ik me wel eens af wanneer er bij iedere grensovergang een poort komt met de tekst arbeit macht frei. Arbeid die je op ieder moment weer kan verliezen, zoals het de werkgever uitkomt. We worden hier in Nederland met de dag meer mensen die een ander zekerheid dienen te geven door arbeid maar geen zekerheid terugkrijgen. Goed een uitkering kan je krijgen maar daarmee verdwijnt de vrijheid gaat Nederland van democratie naar dictatuur. Door de crisis de recessie groeit deze dictatuur. Als wij ons daartegen nu niet tegen verzetten wordt het straks gewoon als de crisis de recessie voorbij zijn, de onderdrukking dan blijft. Wel, dan zij we te laat mijn inziens.

 2. @ Geer en Greetje op Facebook

  Probeer het bij de Nationale ombudsman; misschien dat hij tijd heeft voor jullie (probleem). Tip van Trix: waak voor te hoge ver(w)achting.

  Succes ermee!

  • Hm, Ik heb te maken gehad met de nationale ombudsman, van wie mensen zeker geen hoge verwachting van moeten hebben. In mijn geval beoordeelden ze een gemeente alleen maar op de basis afhandeling van klacht, maar niet op de klachten. Waardoor de gemeente ook door de nationale ombudsman geen eindverantwoordelijkheid hebben hoeven nemen voor het ontstane in ons leven door de klachten. De gemeente wegkwam met alleen excuses wat niet in verhouding staat met de vernietigende bijwerking van onze klachten wat ons leven in puin heeft gelegd. Wij proberen het nu via de kinderombudsman omdat hetgeen bij ons als ouders neergelegd ook bij onze kinderen wordt neergelegd daar wij nog een gezin vormen. Men ons verhaal bij het onderzoekteam armoede heeft ondergebracht, van wie wij tot aan heden niets meer van horen. Maar goed dat kan nog komen……..we wachten nog even af.

 3. Dit is toch helemaal niks nieuws. Tijdens mijn 4 jaar durende tewerkstelling bij de asociale werkplaats Diamant-groep in Tilburg heb ik dit ook vele maanden moeten doen. Dat was tussen 2001 en 2005. In dit land zijn de mensenrechten van de Verenigde Naties niet geldig . Een mens is alleen een pion in een bureaucratisch-commercieel systeem, met een Burger-Slaaf-Nummer. Alle bestaande politieke partijen weten dit al lang, maar zijn echt niet van plan om hiertegen iets te dopen. Immers, zij staan niet alleen achter dit systeem, maar houden het zelf in stand, inclusief partijen als de SP.en Groen-links. Zij maken feitelijk zelf deel uit van het politieke model, dat de basis is van het commerciele uitbuitingsmodel. Protesteren hiertegen is nodig, maar helpt in feite niks. Tijdens mijn tewerkstelling volgens model Arbeitseinsatz heb ik hiertegen ook geprotesteerd, maar toen werd gedreigd met intrekken van mijn loon, waarvan ik afhankelijk was voor mijn levensonderhoud, en voor betaling van hypotheek, energie, zieketekostenverzekering en voedsel, bleek dat protest dus ook zinloos. .

 4. Ik heb ook gewerkt met behoud van uitkering. Van 2008 t/m 2010.

  Ik heb de verdiensten moeten opgeven en deze werden volledig ingehouden op mijn uitkering. Na 2 jaar van onduidelijkheid over Onkosten, Belastingen en Verzekeringen ben ik op 31-12-2010 gestopt. Brief gestuurd met mededeling dat ik overbelast ben geraakt. Nooit meer iets gehoord van DWI, maar wel van Belastingdienst. Ik heb inkomsten genoten en of ik deze maar even op wilde geven. Natuurlijk was er over die inkomsten geen premie betaald. Tot op de dag van vandaag ervaar ik de financiele consequenties. Ik ben verantwoordelijk voor de gevolgen van regelingen welke de gemeente ondoordacht heeft doorgevoerd. Ik ben een bijstandsmoeder met 2 schoolgaande kinderen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.