Videoverslag van De Lange Mars 1 mei en hoe verder

Johnito heeft een videoverslag van de lange mars op 1 mei in Den Haag gemaakt.

Klik hier voor een fotoverslag.

1meidelangemarsdemo

Naschrift
Vier maanden heb ik keihard gewerkt om deze demonstratie te organiseren. En dankzij de steun van een tiental mensen is dit uiteindelijk ook gelukt. Ik was geëmotioneerd door de kleine opkomst waardoor mijn toespraak wat flauwtjes uitviel en niet de kracht en overtuiging uitstraalde die ik normaal voel. Het was moeilijk voor mij te accepteren op dat moment dat we nog een hele Lange Mars te gaan hebben voordat alle mensen, die afhankelijk zijn van een uitkering (WAO, AOW, WW, bijstandsgerechtigden) samen met diegenen die een nieuwe zorgzame samenleving nastreven, hun gemeenschappelijke weg naar protest gevonden hebben.

Op dit ogenblik zijn onze krachten versnipperd over een paar clubjes van activisten. We zijn met miljoenen mensen die lijden onder de sloperswerkzaamheden van Rutte 2, maar zolang we onze krachten niet bundelen en niet van ons laten horen als enorme belangengroep zal er nog meer bezuinigd worden. Daarom heb ik besloten, niet zoals ik aanvankelijk dacht een bond op te richten, maar een nieuwe politieke partij, de Meipartij. Op zaterdag 2 november 2013 houden we de oprichtingsvergadering. Het conceptpartijprogramma volgt binnenkort.

De activiteiten van De Lange Mars gaan onverminderd door. De wandaden van Rutte 2 moeten naar buiten gebracht worden en we moeten elkaar vinden en met elkaar samenwerken. De onderlinge verschillen moeten we overbruggen en samen een nieuw geluid laten horen om de samenleving drastisch te hervormen. Laten we elkaar steunen en helpen.

Rob Vellekoop, 3 mei 2013

15 Comments

 1. Beste Rob,

  Reuze bedankt voor het nemen van eeninitiatief.
  Ik ga hier de eerste zijn die mij verontschuldigd omdat ik er niet bij aanwezig ben geweest, bepaalde zoals ik je al eerder in een email heb verteld financiele omstandigheden noopten mij om de beslissing te nemen NIET af te reizen naar Utrecht / Den Haag, financieel zit het niet helemaal lekker zoals ik jou al eerder gemeld heb via email.
  Ik word graag door je op de hoogte gehouden van verdere ontwikkelingen, mijn email adres is bekend bij je.

  Groeten Marcel

 2. Ik denk dat de dag ook ietwat ongelukkig gekozen is. Doe nooit zoiets een dag na een uitbundige feestdag. Ook zijn heel veel mensen gewoon murw geslagen en denken ze dat deze protesten toch geen zin hebben. Die houding moet veranderen bij de mensen.

 3. Even technisch: bij één van de toespraken bleek er een bromgeluid te horen in de opname. Lag aan mijn telefoon. Vandaar dat er maar twee zinnen te horen zijn. Verder: goede actie, al was het misschien beter geweest om voor een eerste keer deze op het Plein te houden, in plaats van op het Malieveld. Ten derde, link naar langemars.nl toegevoegd aan het einde van het filmpje. Ten vierde: laat je niet uit het veld slaan door een lage opkomst. Dit was één van vele acties, en het lijkt me vooral van belang om elkaar dáár in te steunen, qua opkomst, voor zover de doelen van organisatoren niet tegenstrijdig zijn. Mij lijkt dat eerlijk gezegd zinvoller dan weer een nieuwe partij oprichten. Tot slot: bedankt voor het plaatsen.

  • Dank je wel Johnito voor het maken van het videoverslag. Ik zal je suggesties ter harte nemen.

 4. Beste Rob, ten eerste alle lof voor je opzet van deze manifestatie. Alle tijd die je erin hebt gestoken waardeer ik enorm. Je verdient er zeker een compliment voor, geloof me. Dat de opkomst zeer matig was, kon ook eigenlijk niet anders. Tuurlijk hoop je op een grote opkomst, begrijp ik heel goed, maar het moet nog groeien. De Nederlandse bevolking staat nu eenmaal bekend als mensen met veel tetteretet…….blablabla…..en meer niet…….snap je wat ik bedoel? De mensen die er nu waren staan al iets verder in deze soort ,,zaken,,.Wij hebben woord gehouden en waren afgereisd naar Den Haag, het is zeker de moeite waard geweest,neem dat maar van me aan. De start is gemaakt en we gaan door. Vergeet niet……..als je iets wil bereiken in Nederland heb je een lange adem nodig, een flink doorzettingsvermogen en veel,heel veel geduld en nog eens geduld.De politiek is een wereldje apart, maar geloof me…….als je eenmaal de weg hebt gevonden om door te kunnen dringen daar in Den Haag, ben je gelijk al een stuk dichter bij hetgene waar je voor gaat. Ik heb het al meerdere keren meegemaakt moet ik eerlijk zeggen, vandaar mijn advies………nooit opgeven en doorgaan. Omroep Zeeland heeft op mijn verzoek heel de dag aandacht besteed aan de manifestatie, ook via Facebook en is heel positief ervaren door de luisteraars.Een goeie stap dus in de goeie richting, ik ben er heel blij mee. We gaan door, dat zo-wie-zo………ik steun deze opzet van harte……..mocht je het ndig vinden om een soort vergadering te organiseren voor degene die je willen ondersteunen, dan hoor ik het graag,oke? Misschien eens om over na te denken. ?????Tot horens en heel veel dank voor je opzet van dit geweldig spektakel ,,De Lange Mars,,
  Groetjes vanuit Zeeland, Marianne de Meijer

   • 1 Persoon zal zeker komen en dat ben ik. Ik hoor het wel als je het wil regelen,oke? Je kan me nu bereiken via mail dus als ik al iets kan doen, laat je maar horen,afgesproken?

 5. Nee, ho, stop!!
  Dit was de eerste voorzet op een rechtvaardige wereld!
  Deze opkomst is een begin! Niet het einde van de hoop!
  Mensen moeten samenkomen in de gedachte dat het anders kan, veel hebben de moed al opgegeven voordat we er iets aan hebben kunnen doen!
  Mensen we moeten nog beginnen!!!
  Het maakt niets uit dat de mars niet meteen uit duizenden bestond, dat is geen afgang en geen einde, het laat zien dat er meer moet gebeuren om mensen mee te krijgen en dat begint met reclame.
  We gaan het gewoon massaal promoten, zet er maar een folder op in pdf die uit is te printen en ik ga folderen!
  Verder hebben we de artikeltje van rob doorgemaild en getwittert? Dan kunnen we dat vanaf nu gaan doen.
  Het gaat niet alleen om mensen met een uitkering: het gaat om het terugwinnen van een rechtvaardige en menselijke maatschappij vroeger voor gevochten door onze opa’s en oma’s nu is het onze beurt!
  Het is ook eigenlijk niet een taak voor 1 alleen. Sterker nog dat is niet netjes.
  Rob maak een lijst van wat moet gebeuren en vraag hulp.
  Mensen die ideeën hebben mail het aan Rob,
  Waar WE ook rekening mee moeten houden is dat er veel mensen om welke reden dan ook niet lange stukken kunnen lopen misschien dat die door kunnen naar het malieveld?
  En een potje om wat te doneren op starten misschien?
  Dit initiatief is keihard nodig voor ons allemaal, dus het moet gaan lopen MET ons allemaal!!
  Rob heel erg bedankt dat u hieraan bent begonnen Ik hoop dat mensen massaal laten weten hoe blij ze ermee zijn via de mail of een reactie.
  Dikke knuffel Kirstin.

  • Dank je Kirstin! Ik ga zeker door, wees daar maar gerust op. Inderdaad voor een rechtvaardige wereld, waarin mensen weer voor elkaar willen zorgen!

 6. Tja, ik ben er al lang van overtuigd dat er een nieuwe partij moet worden opgericht, maar niet even zomaar uit de losse pols. Een naam is zeer belangrijk, die moet goed zijn, en aangeven wat de bedoeling is. De mei-partij is een naam die niks zegt. De eerste beginnersfout. Hoeveel volgen er nog ? Waarom niet gebruik gemaakt van de ervaring van mensen die al 3 x hebben deelgenomen aan de oprichting van een partij, die allemaal mislukt zijn omdat men in alle valkuilen liep die voor beginners onzichtbaar zijn ?
  Het heeft geen enkel nut om dezelfde fouten te maken zoals met de mars-demonstratie. Ik heb vroeger zelf ook demonstraties georganiseerd, en weet inmiddelds dat de Media daar niks van laten zien. Dat was dus zonde van de moeite.

  • Beste Martin, een demonstratie organiseren is nooit verspilde moeite, ook als de media zich daarvoor niet interesseren. De aandacht die het genereert, die zich niet hoeft te vertalen in aantallen deelnemers, is waardevol. De discussie en bewustwording zijn de werkelijke doelen, niet het slagen van een demo. Waarom heeft de ervaring van mensen die al 3 x hebben deelgenomen aan de oprichting van een partij niet geleid tot een partij die NL hervormt terwijl zij toch alle valkuilen kennen? Iedereen is uitgenodigd deel te nemen aan de oprichting van een nieuwe partij. Jij ook. Dus waardoor voel je je gepasseerd?

 7. Beste Rob
  In mijn dromen droomde ik van honderdduizenden mensen die de lange mars liepen. Tijdens het dromen wist ik echter al dat het nog te vroeg was om deze droom uit te zien komen.

  Heel veel mensen in Den Haag bijvoorbeeld die een uitkering hebben wisten er niet van. ik heb mijn best gedaan om de info te verspreiden maar dat was zeker nog niet genoeg. Wanneer je een mars van een dergelijke groote (lange mars) wilt organiseren dan dien je feitelijk al een achterban en de consensens van vele partijen te hebben.

  Wanneer je klein begint en je verwacht iets groots is de teleurstelling nabij. Eigenlijk dien je in iedere provincie stad of wijk mensen te hebben die het vuur aan wakkeren en die met de andere provincies en wijken in contact staan. Je hebt ook media nodig om de boel aan te zwengelen en onder de aandacht te brengen.

  Ondanks mijn vooruitziende blik heb ook ik de teleurstelling gevoeld. Waar zijn nou al die mensen die willen opstaan voor een rechtvaardiger maatschappij en een transparent integer politiek en economisch klimaat? Ze zijn er ongetwijfeld. De kunst is om ze te bereiken en te mobiliseren om in actie te komen.

  Of het oprichten van nog een nieuwe partij de oplossing is? Persoonlijk zie ik liever dat de verschillende kleine partijen hun krachten gaan bundelen en samen 1 grotere partij gaan vormen (piraten partij, partij voor mens en spirit en etc).

  Tof dat je het initiatief hebt genomen. Om een lange mars te lopen heb je een lange adem nodig! Let’s just continue!

  Vriendelijke groe(n)ten

 8. Beste Rob, nogmaals, ik waardeer je initiatief voor het organiseren van deze 1 mei manifestatie en wil je bij deze bedanken. Ook ik was teleurgesteld omdat de opkomst zo klein was. Ik denk dat de problemen die woensdag aan de orde kwamen veel bredere aandacht verdienen. Veel mensen die niet onmiddellijk met dit soort zaken te maken hebben beseffen nog onvoldoende wat er op het ogenblik in Nederland gaande is. Het zou heel mooi zijn wanneer bijvoorbeeld een TV programma als Zembla of Tegenlicht eens een documentaire zou maken over wat eufemistisch “werken met behoud van uitkering” wordt genoemd. Na afloop van de demonstratie heb ik nog even gesproken met Desireé Winkler en ik heb ervaren dat, wanneer je iemand spreekt die zelf in zo’n dwangarbeid situatie verkeert je pas goed beseft wat dat met iemand doet. Persoonlijk denk ik dat deze dag het begin was van een veel breder gedragen protest. Ook de langste reis begint met de eerste stap…

 9. Ook ik was teleurgesteld zo weinig mensen te zien op het Malieveld maar realiseerde mij dat wat in dertig jaar is afgebroken niet in een paar jaar voorelkaar is. De generatie van nu moet nog wakker worden en van de geschiedenis leren.
  Veel kracht en energie toegewenst, Maria

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.