Protesteren op z´n Spaans: ´escraches´ tegen huisuitzettingen

In Spanje wordt steeds harder actiegevoerd tegen huisuitzettingen van mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Demonstreren gebeurt op een nieuwe manier, de onthulling of “escrache” : politici die weigeren om de onrechtvaardig geachte hypotheekwet aan te passen, worden in het openbaar gevolgd en aan de schandpaal genageld.

stop

Na vier jaar strijd om een einde te maken aan het drama van de beslagleggingen op onroerend goed – 510 per dag sinds begin 2013 – passen een honderdtal collectieven tegen huisuitzetting (verdeeld over het hele land) deze nieuwe strategie toe. “We zullen deze methode blijven verbeteren om onwillige kamerleden met schande te overladen door voor hun deur te gaan staan of ze te verrassen in een restaurant of een hotel. We laten niet los”.

Daarnaast vormen oppositiepartijen een gezamenlijk front en rechters voeren gewetensbezwaren aan.

De in het nauw gedreven regering Rajoy heeft aangekondigd dat in de nieuwe wet “rekening zal worden gehouden met sommige bezwaren”.

Bron: Presseurop

Commentaar
In Nederland heerst de opvatting dat demonstreren zinloos is. Voordat wij de straat op gaan moeten er wonderen gebeuren of koningen en koninginnen gekroond of begraven worden. Toch stijgt ook hier langzaam het water tot aan de rand. Het verzet en het gemor nemen toe. Iedere dag weer blijkt ons land asocialer te worden, inkomensverlagingen van mensen met lage inkomens, huisuitzettingen, stijgende schuldenlasten, belastingverhogingen voor lage inkomens, tewerkstellingen en intimidatie van uitkeringsgerechtigden. Ik vraag me af hoeveel klappen we nog kunnen verdragen voordat hier het wonder van de landelijke demonstratie plaats zal vinden.  Tot dan.

Rob Vellekoop, 3 april/ 12 augustus 2013, delangemars.nl

 

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.