Controleurs gebruiken vakantiefoto’s om uitkeringsgerechtigden te controleren

Heerhugowaard (bestuurd door PvdA, VVD, HOP, CDA en Groenlinks) en andere gemeenten huren bedrijven in die met fotoherkenningsapparatuur op het internet bijstandsgerechtigden proberen op te sporen.

In het oosten van het land hebben diverse gemeenten een project uitgevoerd waarbij bijstandsgerechtigden werden herkend op vakantiefoto’s. Gecheckt werd of zij de gemeente om toestemming hadden gevraagd om op vakantie te mogen. Tijdens de zomer van 2012 blijken op deze manier zo’n 300 bijstandsgerechtigden te zijn opgespoord die zonder toestemming op vakantie waren.

Met fotoherkenningssoftware op internet speuren bedrijven naar foto’s waar de werkloze op staat. Die internetfoto’s worden onderzocht op activiteiten en bekeken wordt in welk gezelschap de bijstandsgerechtigde zich bevindt.

Bron: Doorbraak

Commentaar:
Het dolgedraaide bestuursapparaat begint steeds meer overeenkomsten te vertonen met die van een politiestaat. De duistere controle-praktijken doen Oost-Duits aan, dit terwijl er miljarden zonder controle kunnen verdwijnen bij banken en falende bestuurders met gouden handdrukken beloond worden voor wanprestaties.

Rob Vellekoop, delangemars.nl, 2 april 2013

10 Comments

 1. Waar halen ze het geld vandaan? Veel mensen die bezoeken aan het buitenland brengen, zijn van buitenlandse oorsprong en gaan op familiebezoek. Zo duur is een vlucht naar bijvoorbeeld Turkije nou eenmaal niet en voor de rest hebben ze nauwelijks kosten. Anderen gaan kamperen met de tent of met een stokoud of geleende caravan en auto. Ook niet duur. Een vakantie kan zo goedkoop of duur zijn als je dat wilt. Je hoeft echt niet 3 weken in een 5 ster hotel op een dure locatie door te brengen. Enige probleem met uitkeringen die een sollicitatieplicht hebben, is dat je die weken niet meer beschikbaar bent voor werk. Alsof de banen voor het oprapen zijn. Ik kan mij voorstellen, dat als je 5 jaar op zoek bent naar een baan die er niet is, dat je het geen probleem vindt om een paar weken extra dan de toegestane 4 wkn er tussen uit te knijpen. Maar zorg dan er wel voor dat geen haan er naar kraait. Als je alleenstaande en bijstandsgerechtigde bent, en je foto´s op FB zet, met ´gezellig met m´n partner 6 weken naar Antalya´, en foto´s zet van een hotelkamer met dubbel bed, dan ben je gek bezig. Als je foto´s van je sport en klim vakantie in de Alpen plaatst, terwijl je een arbeidsongeschiktheidsuitkering voor reuma hebt, ben je ook dom bezig. Stuimelt zo een ambtenaar over die foto´s, of snuffelt hij rond en vindt hij ze, wat is dan zijn te verwachten reactie?

  • Beste Emma, ik begrijp niet helemaal je redenatie, maar het lijkt er op dat je denkt dat uitkeringsgerechtigden veel geld te spenderen hebben.

  • Ik weet precies wat de bedragen van bijstand en aow zijn, Rob.
   Ze zijn makkelijk opvraagbaar.
   Ze zijn ook bijzonder laag.
   Vroeger kon je er redelijk van rond komen, maar met alle lastenverzwaring van de laatste paar jaar, is dat nauwelijks nog mogelijk.
   De zorgkosten zijn explosief gestegen en de huren zijn dit jaar ook enorm om hoog gegaan.
   Als je 20 e in de week hebt om er van te eten en de rest, is dat veel.

   Maar een vakantie?
   Je kan i.d.d. naar familie, als je die in het buitenland hebt.
   Dat deed ik vroeger vaak.
   Mijn vader gaf mij het geld van de vliegtuigkaarten dan weer terug.
   En eten en onderdak was daar gratis.
   Mijn ex gaf mij ook ooit een goedkope busreis naar Spanje toe (hij ging niet zelf mee), maar dat was een vakantie voor de (nog kleine) kinderen.
   Ze konden moeilijk alleen gaan en hij kon in de schoolvakantie geen vrij krijgen.
   Ik ken ook mensen die met de fiets en een tent op pad gaan, en nog vrij ver komen ook.
   Zou niet mijn ding zijn, zou veel liever thuis blijven en in mijn eigen bed slapen.
   Maar het kan allemaal.

   Sommige mensen die slechts kort in de bijstand zitten, hebben ook nog wat spaargeld.
   Mensen die er lang in zitten, hebben dat nog zelden.

 2. Nederland is een teringland geworden. Mensen denken alleen nog maar aan geld en zichzelf. Blij als ik hier opgezout ben.

  (Een geboren Hollander)

 3. Uuuhm ok, maar waar halen ze dan het geld vandaan? Ik heb een uitkering en leef zo goed als op water en brood. En ja er zijn veel uitkerings gerechtigde die meer in het buitenland zijn dan in nl. Heel erg vind ik die controle dan dus niet. En toestemming vragen doe je bij een werkgever ook en mag ook gewoon zonder dat je gekort word op je uitkering ik geloof 4 of 5 weken per jaar. Ik vind het erg dat dit nodig is

  • Die controle is in feit wel ‘erg’ want het hele systeem van controle is een enorme terreur en zal het komend decennium meer en meer toenemen op alle vlakken van de samenleving en intenet. Je richt jezelf op de ‘verkeerden’ en loopt feitelijk in de val die voor je uit is gezet. Het is allemaal bewust zo in elkaar gezet om mensen tegen elkaar op te zetten – dit is nl. zeer lucratief (lees: verrijkend) voor de elite. Zelfverandering is belangrijk om te leren Zien wat het beste is voor iedereen, maar politiek blijft de enige manier om het systeem te veranderen.

   Niets is wat het lijkt en alles is omgekeerd. Realiseer je dat er in feite voldoende geld in de wereld is om alle mensen van gelijke hoeveelheden geld te voorzien om in gelijkheid te kunnen leven en om zich in gelijke mate te kunnen uitdrukken, zodat er geen armoede en geen hongerdood meer bestaat. Bestudeer het Gelijk Geldsysteem en stem op de doelen en principes ww.equalmoney.org/?locale=nl

 4. Maar een oplossing gewoon een aantal WOB verzoeken aanvragen over deze vormen van opsporing en aanverwante zaken bij dat soort instanties, eens kijken of ze dan nog tijd hebben om te surfen en foto’s te zoeken…..
  Kijk op mijn site voor de voorbeelden, heb je hulp nodig mail me of laat een reactie achter.

 5. Kotsmisselijk word ik van dit vieze, vuile en gemene spelletje, controleren……..bah!!!!!! Waar zijn ze hier in hemelsnaam mee bezig??? Hier in Nederland…….controle,s uitvoeren om te weten wat je doet???? Wat willen ze nu eigenlijk???? Ik ben het echt zat, meer dan dat. Op dit moment ben ik woedend…….kwaad……..boos. Ik wacht met smart op 1 Mei.

 6. Dit is fascisme tot het extreme. En gezien het fascisme is, dan is er ook geen lang leven meer voor zo een systeem. Veel, heel veel gaat sneuvelen, meer dan wat je lief is. Gaat men niet tot het modus “normaal” weer, dan is het gedaan met ons, want we pikken het niet meer, en reken maar dat men tot het bittere einde gaat vechten. Dat voel ik overal al, we hebben er schoon genoeg van. Wat mijn betreft graag geen toestanden, maar inkeer tot het wezenlijk van het menselijke.Reken maar dat vele civilisaties in een ommekeer van dagen tot enkele jaren terug werden geworpen tot het nomadisch, het stenen tijdperk. Een systeem die zichzelf vernietigt zo, is een ziek psychopathisch systeem.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.