grootste leugen van 2013: bezuinigen moet

De regering presenteert het als een vanzelfsprekendheid: bezuinigen moet.  Verwijzen naar ´de crisis´ is genoeg om iedereen te laten geloven dat het hard nodig is om gevangenissen te sluiten, uitkeringen te verlagen, zorgstelsel af te breken, ouderen te korten. Toch zijn bezuinigingen helemaal niet nodig wanneer het geld daar gehaald wordt waar het echt zit, namelijk bij de rijksten en multinationals.

* het totale financiële vermogen in Nederland is circa 1200 miljard euro. Hiervan is bijna 60% (719 miljard) in bezit van de 10% rijksten, en 98% in handen van de bovenste 40%. (Cijfers CBS) In 2001 werd de vermogensbelasting afgeschaft. Herinvoering met een percentage van 1% over het vermogen geeft een
Opbrengst van 12 miljard per jaar

* in 1990 werd het toptarief van 72% belasting afgeschaft. De invoering vantwee extra belastingschijven van 62% en 72% over een inkomen vanaf respectievelijk 100.000 en 181.000 euro.
Opbrengst naar schatting 1 miljard per jaar

* van de 20 grootste bedrijven betalen er 15 geen cent vennootschapsbelasting. Als Nederlandse multinationals 25,5% vennootschapsbelasting zouden betalen geeft dit een Opbrengst van 16 miljard per jaar

Bron en inspiratie socialisme.nu / CBS.

2 Comments

 1. Het begint nou onder een bepaald deel van de bevolking gewoon te weten dat er een klein deel van de wereldbevolking (bekend 1% !) dan ook 90% van het rijkdom bezit. Lijkt dan logisch dat wij die arme sloebers moeten gaan ontlasten van hun niet verdiende geld. Ten gunste natuurlijk van de algemene rechtvaardigheid, dat snapt u ! De illusie dat je minder waard bent als je minder geld hebt moet de wereld uit !

 2. http://policy-practice.oxfam.org.uk/publications/the-cost-of-inequality-how-wealth-and-income-extremes-hurt-us-all-266321

  In de bijlage het rapport direct als file.
  In het rapport staat o.a.:
  – Het inkomen van de rijkste 100 mensen is genoeg om de armoede in de wereld 4x te beindigen.

  – Het inkomen van de rijkste 1% van de bevolking is in de afgelopen 20 jaar met 60% gestegen. Van de rijkste 0,01% is dit zelfs aanzienlijk meer.

  – In de Belastingparadijzen wordt 32 biljoen dollar of te wel 1/3 van het wereldwijde vermogen geconsentrerd. Door deze route’s, is er belastingontwijking van totaal 189 miljard dollar.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.