Kroatië scheldt schuld 60.000 arme landgenoten kwijt

De Kroatische regering scheldt van 60.000 Kroaten hun schuld tot 5.100 euro kwijt. De kosten van de kwijtschelding komen volledig voor rekening van de schuldeisers, onder andere de banken en telefoonmaatschappijen. ,,Deze inwoners krijgen een nieuwe start aangeboden waardoor ze voortaan schuldenvrij door het leven kunnen gaan”, zegt vice-premier Milanca Opacic.

Om in aanmerking te komen voor de kwijtschelding mogen de schuldenaren geen bezittingen en geen spaartegoeden hebben. De schuld mag in totaal niet groter zijn dan 5.100 euro. De aanvragers moeten van een uitkering leven of een maximum inkomen hebben van 136 euro per maand.

De maatregel werd op 15 januari door het Kroatisch parlement op voordracht van de sociaal democraat en Eerste Minister Zoran Milanovic goedgekeurd en gaat vandaag in. Zoran Milanovic is sinds 23 december 2011 premier.

De kosten van de actie worden volledig gedragen door de schuldeisers van de geviseerde groep. Dat zijn de banken, telefoonmaatschappijen, energieleveranciers, stadsdiensten en het Ministerie van Financiën.De actie komt nadat in juli 2014 van maar liefst 317.000 Kroaten hun bankrekeningen geblokkeerd werden wegens achterstallige schulden. Door de kwijtschelding kunnen 63.000 afgesloten rekeningen heropend worden. De kwijtschelding heeft niet alleen tot doel om armoede te bestrijden, maar eveneens om de economie een boost te geven door de bestedingen te stimuleren.
Bron: o.m. newsmonkey

3 Comments

  1. Totdat we op het niveau zijn beland van de mañana mañana landen en dan worden de teugels weer wat gevierd. Vrije marktwerking heet dat. Iedere MKB’er die nu wel genoeg gezien heeft rot op naar het buitenland en dan wel ver buiten de EU zone.
    Brain drain heet dat op ondernemersschaal.
    Toch vraag ik mij af of dit door de boemannen in Brussel wel zal worden toegestaan.
    Op 26 maart 2013 heeft de Europese Commissie een laatste voortgangsrapport uitgebracht, waarin zij aangaf dat Kroatië klaar was om toe te treden tot de EU op 1 juli 2013. Nederland als braafste jongetje van de klas ratificeerde het toetredingsverdrag al in februari 2013. Denemarken en Duitsland waren de lidstaten die het verdrag het laatst ratificeerden omdat zij wederom inzagen dat weer een zwakke broeder erbij onherroepelijk zal gaan leiden tot financiële uitknijperij, zij tekenden respectievelijk op 2 mei en 16 mei 2013. Toen alle lidstaten het verdrag hadden ondertekend kon Kroatië toetreden tot de EU.
    Dat dit onvermijdelijk zal gaan leiden tot sub-communistische effecten is klip en klaar.
    In landen waar per traditie een hoog bsp bestaat zal een stapje minder aan gaan doen omdat ze zien dat hun zuurverdiende kapitaal wegvloeit naar landen waar een ander arbeidsethos geldt.

  2. Inderdaad, Ano. Het draait nog steeds om economie. Maar dan wel zoals tot nu toe toegepast: het rijkarm verschil voortdurend vergroten. Kroätie kan een definitieve oplossing van dit probleem creëren door invoering van het OBI! Daarmee worden én inkomsten én werkgelegenheid veel uitgebalanceerder verdeeld. Er zal aldus meer harmonie in de samenleving ontstaan, welke constructief en daarmee stabieler, blijvender zal zijn. (Met veel minder streß onder de mensen!)
    De schuldeisers willen hun zeer sterk bevoordeelde positie nog niet opgeven. Voorlopig dus nog weer uitstel van werkelijk, fundamenteel herstel. Ja, elke natie zal zich dienen te HER stellen: een nieuwe manier (maar dan ook werkelijk nieuw) ontwikkelen van samen léven. (In plaats van samen slechts slavenwerk doen.) Ik meen dat Ervin Laszlo daar in “het Chaos punt” over schrijft?

  3. kijk daar snappen ze het. Maar het is helemaal niet de bedoeling dat het beter gaat in We st – Europa. over een paar jaar moet de Euro zone gelijkwaardig zijn. Wij moet verminderen en de rest rijker worden.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.