Noorse regering wil gevers aan bedelaars gaan straffen

Oslo – De Noorse regering is van plan mensen die bedelaars een aalmoes geven te gaan bestraffen. Deze maatregel is het vervolg op het verbod tegen bedelen in de straten van Noorse steden dat vorig jaar is aangenomen en in de zomer van 2015 zal ingaan.

Bij een peiling in 2014 bleek dat 60% van de ondervraagde Noren bedelen beschouwt als een misdaad. Bedelaars kunnen boetes krijgen en een maximale gevangenisstraf van 3 maanden.

Volgens een regeringsrapport zijn er 1,000 bedelaars afkomstig uit het buitenland op een bevolking van 5 miljoen mensen. Noorwegen heeft een van de hoogste levensstandaarden ter wereld.

“In de afgelopen jaren hebben we een toename gezien van bedelaars in veel steden en plaatsen in Noorwegen en we zijn bezorgd vanwege de parallel tussen de toename van het aantal bedelaars uit het buitenland en georganiseerde misdaad,” zegt Gulati, staatssecretaris van justitie en lid van de populistische Vooruitgang Partij.
(Bron: RT)

Toch groeit er ook verzet bij de Noren omdat velen vinden dat daarmee gulheid en medeleven met daklozen ten onrechte wordt bestraft.

Het is vreemd en onwezenlijk om te zien dat naarmate een land rijker wordt ook het nationale egoïsme erger wordt.

3 Comments

  1. De levensstandaard in Noorwegen is hoog (niet “goed”) vanwege de aardolie en de (opslag van) hydro-energie. Dat sommige bedelaars in nederland er hun dure verslaving mee bekostigen klopt. Als we die zooi zouden legaliseren en net zo betaalbaar maken als (vloeibare harddrug) alcohol zouden ze niet meer hoeven te bedelen (of stelen, of straatprostitutie bedrijven)

  2. Dit verhaal heeft ook een andere kant. Wanneer de levensstandaard kennelijk goed is, niet in de laatste plaats omdat dit geen EU land is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, en het blijkbaar niet noodzakelijk is om te bedelen, dan is het bedelen ook niet nodig.
    Wanneer er mensen rondlopen die op de een of andere manier buiten de boor vallen dienen deze zich te melden voor ondersteuning. Kan dat niet, dan kan het zijn dat zij dat niet willen of dat ze illegaal zijn.
    Jaren geleden heb ik een aantal echt arme landen bezocht en daar is het van levensbelang om te bedelen. Kom je vervolgens terug in NL en zie je veelal mannen bietsen om wat centen, dan denk je “sodemieter op man” ga wat doen want ik heb veel meer respect voor de oost europeanen die bereid zijn om voor hun geld accordeon te gaan spelen o.i.d.
    Veel types die hier bedelen zijn aan de dope. En dat is geen populistisch geleuter maar dat heb ik onderzocht.
    Ik kan mij voorstellen dat in een land waar het zo geregeld is dat je niet HOEFT te bedelen omdat ze >buiten de EU< functioneren, het ook zeer irritant is dat je dan toch van die handjes op straat ziet. Het bestraffen ervan is wat mij betreft een stap te ver want ik maak zelf wel uit wie ik wat geef en wanneer.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.