Er zijn ondertussen drie zwartboeken verschenen over het regime van PvdA-staatssecretaris Klijnsma waarbij uitkeringsgerechtigden een tegenprestatie moeten leveren voor hun uitkering.
Zwartboek_werken_in_de_bijstand  (FNV),
Tewerkgestelden Aan Het Woor (SP Zuidwest Friesland) en meest recente Dwangarbeid en intimidatie bij Orionis  (SP Middelburg/Vlissingen).

machtsmisbruik
met dank aan Arvy op arvy.org

Tijdens de vergadering van de Tweede Kamercommissie van Sociale Zaken op 5 juni 2013 blijkt dat Klijnsma niet onder de indruk is van de misère waarin zij uitkeringsgerechtigden brengt.  Drie zwartboeken zijn blijkbaar niet genoeg om haar er van te overtuigen menselijker te worden. Zij staat weliswaar open voor onderzoek, maar dit zal geen gevolgen hebben voor de de wettelijke maatregelen. De tegenprestatie voor uitkeringsgerechtigden blijft. Ook al geeft Klijnsma toe dat ze geen banen kan scheppen. Want beweert VVD commissielid Potters met het eisen van deze tegenprestatie vergroot je de kansen op een baan.

De kansen op welke baan mijnheer Potters? Er zijn 97.000 vacatures voor 390.000 uitkeringsgerechtigden en 650.000 werklozen.

Daarom doet zich de vraag voor wanneer uitkeringsgerechtigden niet geholpen worden met een tegenprestatie waarom moet deze er dan toch zo nodig zijn?

Voor het antwoord op deze vraag moeten we naar de VS.  De Amsterdamse wethouder van Financiën van de PvdA, Pieter Hilhorst,  is pionier op dit gebied. Hij is degene die in 2003 de Amerikaanse methode Work First (WF) maatschappelijk bespreekbaar maakte.  De filosofie van WF?

Mensen zonder werk in een onbetaald werktraject dwingen, want ze hebben hun werkloosheid aan zichzelf te danken.

Met andere woorden werklozen moeten gestraft worden. Zij mogen niet rustig thuis zitten omdat er toch geen werk voor hen is. Nee, zij moeten worden vernederd, geïntimideerd, gekort op hun summiere uitkering en desnoods doen zij de meest onzinnige werkjes. Voor straf.

Commentaar
Dus straf is de reden voor het eisen van een tegenprestatie. Suggesties zoals re-integratie op de arbeidsmarkt, uitkeringsgerechtigden meer kansen geven, of hen trainen zijn allemaal leugens. Overigens voor de uitvoering van deze leugens worden door de re-integratiebureaus enorme bedragen opgestreken. En ook gemeentes profiteren er van door uitleenvergoedingen te ontvangen of banen weg te saneren en deze werkzaamheden voortaan door uitkeringsgerechtigden met behoud van uitkering te laten uitvoeren (kijk naar de zorg). Klijnsma worstelt ondertussen om de leugen overeind te houden, ik garandeer dat ze onderuit zal gaan. Zelfs in de politiek duurt eerlijkheid het langst!

Rob Vellekoop, 6 juni 2013, delangemars.nl

1 Comment

  1. Ik wil graag een volgende link delen van een (redelijk rechts) discussieforum: http://forum.fok.nl/topic/2224217/1/25. Het gaat over dwangarbeid in Rotterdam en de vernedering die de bijstandontvangers voelen (wat niet verwonderlijk is, want zij zijn verplicht straten schoon te vegen, die daarvoor door de professionals al zijn schoongemaakt!).
    Tot mijn verbazing reageert het grootste gedeelte ook geschokt, ondanks dat dit dus al veel langer aan de gang is. Het gaat langzaam, maar er wordt steeds vaker geroepen om een basisinkomen en dat maakt me hoopvol. Het systeem is verrot tot op het bot!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.