´Beste Rob,

Over Orionis Walcheren (Gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere) kan ik ook een boekje opendoen.

Eind mei 2011 moest ik komen opdraven op uitnodiging van de uitkerende instantie bij L’ete aan de Grevelingenstraat te Middelburg (de Sociale Dienst Walcheren is in 2012 met Orionis Walcheren gefuseerd). Daar aangekomen werd ik door mijn klantmanager en een projectbegeleidster vriendelijk ontvangen. Na een kleine 5 minuten sloeg de sfeer echter om.

Ik heb in dit gesprek meteen aangegeven dat ik verschillende lichamelijke beperkingen heb. Slechte rug (vergroeiing in de ruggewervel) waarvoor ik afgekeurd ben voor militaire dienst, (de keuringsarts zei letterlijk ´je mag van mij niet eens meer je eigen plunjezak bij de kazerne optillen!´) Verder heb ik ook geregeld migraine aanvallen in stressvolle situaties.

Ik ben gaan werken bij DOW Benelux. Hier ben ik door een fout van een steigerbouwer, die een spie niet had vastgeslagen, 30 meter van een steiger naar beneden geflikkerd. Gelukkig was er valbeveiliging maar de toen gebruikte riem was zo gefabriceerd dat je op enkele meters boven de grond toch een flinke klap in de rug krijgt. Dus een (extra klap) op mijn toch al kapotte rug. Door het werken met oplosmiddelen heb ik ook een lichte vorm van schildersziekte.

Het voorgaande heb ik tijdens het “intake-gesprek” aangegeven, waarbij beiden  steeds verveelder en geïrriteerder gingen kijken, alsof ik alles uit mijn duim zat te zuigen. Hun reactie was keihard: ´tsja dat zal allemaal wel, maar je zal toch moeten tekenen, desnoods begin je de eerste 2 weekjes met halve dagen, maar je MOET TEKENEN ANDERS VOLGEN ER SANCTIES of MAATREGELEN.´ Dat betekent strafkortingen van 10 %, 30%, 50% of zelfs je complete uitkering kwijtraken!

Je wordt keihard bedreigd en geïntimideerd met korting of zelfs het stopzetten van de bijstandsuitkering. Je wordt onder druk gezet om maar zo snel mogelijk te tekenen.

Om verder geen problemen te krijgen (huur-, gas-, water- en licht en telefoonrekeningen moeten immers ook betaald worden),  ben ik uiteindelijk overstag gegaan en heb medio 2011 het eerste contract, een leerovereenkomst, voor 1 jaar tot medio 2012 voor 40 uur per week getekend als algemeen medewerker.

Ik ben in 2011 dus begonnen bij (toen nog) L’ete op het test- en trainingscentrum kortweg TTC genoemd. Na 3 weken hier de meest belachelijke dingen te hebben gedaan van schroefjes afwegen tot snoepjes inpakken en tussendoor nog belachelijkere testjes te moeten doen waarbij ik langzamerhand dacht gek te worden.

Gelukkig merkte een van de werkleiders bij TTC dit op en heeft ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk terecht kon bij een kringloopwinkel waar ik als bijrijder op de vrachtwagen ´met behoud van uitkering´ werkzaamheden moest verrichten.

Op mijn vraag of ik mijn auto rijbewijs mocht halen omdat dit voor mij meer kansen op werk zou geven werd gezegd, nee de potjes zijn leeg en het mag ook niet meer van hogerhand.

Het eerste contract is medio 2012 met een jaar verlengd tot medio 2013. In de leerwerkovereenkomst staan veel verplichtingen en weinig rechten. Het enige recht dat je hebt is je recht op verlof en verder moet je overal aan meewerken en ja en amen blijven zeggen.

Mijn contract is binnenkort afgelopen en zal door de reorganisatie bij Orionis BV, waarover op het ogenblik veel te doen is in de Zeeuwse lokale media, niet meer worden verlengd, omdat volgens de nieuwe regels er niet langer dan 2 jaar met behoud van uitkering voor Orionis BV gewerkt mag worden.

Met vriendelijke groet,

Marcel

 

7 Comments

 1. waarom doe je geen aangifte bij het politiebureau van dwang bedreiging en intimidatie en slavenarbeid, zij weten de weg naar 112 ook als ambtenaren zich bedreigd voelen

  • Beste Marcel, daarom mogen we niet rusten de misstanden naar buiten te brengen als tegenwicht voor de constante stroom van negatieve berichtgeving over mensen met een uitkering. Mensen worden gehersenspoeld in bijna ieder tv programma om te geloven dat uitkeringsgerechtigden lui en frauduleus zijn.

   • Beste Rob en andere mensen,

    Als je de reacties op nujij.nl leest rijzen de haren je te berge, de meeste reacties daar zijn van mensen die het nu allemaal nog VOOR de wind gaat, 3 huizen hebben bijvoorbeeld, een goeie baan met een uurloon van weet ik veel hoeveel, deze mensen GUN je het bijna om eens zelf in het schuitje waar velen van ons in zitten te raken, het bedrijf waar zij voor werken kan OOK zomaar opeens failliet gaan, als ze een eigen bedrijf hebben zou het zomaar eens kunnen dat de euro opeens de andere kant op valt, en het moeten opgeven, zouden ze dan anders piepen als ze aan de grillen van een gemeente die in opdracht van de REGERING DIE ZIJ ZELF GEKOZEN HEBBEN overgeleverd zijn?

    • Beste Marcel,
     dergelijke reacties komen voort uit onbegrip en onwetendheid. Ook uit een gevoel van zelfoverschatting: mij zal dat niet overkomen. Vergeet niet dat er veel meer mensen zijn die niet reageren dan die wel reageren. Vaak kom je dezelfde mensen tegen die reageren op nujij.nl. Het is zeker niet alles zeggend. Honderdduizenden worstelen ook met hun uitkering en uitkeringsinstantie. De meesten zwijgen en zijn teleurgesteld. Al deze mensen moeten we proberen te bereiken en overtuigen dat zij voor zichzelf moeten opkomen. Hen ook overtuigen dat wanneer wij samenwerken wij zelf een einde aan deze misstanden kunnen maken. In samenwerking ligt onze kracht.

 2. Bovenstaande verhalen zijn heel herkenbaar! De link naar legal2people is wellicht een uitkomst omdat ik op zoek ben naar een mogelijkheid om juridisch iets te ondernemen tegen Orionis. Ik heb daar 4,5 jaar moeten werken met behoud van uitkering, dus zou tenminste een schadevergoeding wel op z’n plaats zijn!

 3. Ik had ongeveer dezelfde problemen met de SD, hoewel ik medische problemen heb werd ik gewoon aan het werk gestuurd, ik vond dit wel frappant en ben op zoek gegaan naar antwoorden.
  Verbazingwekkend genoeg vind je hier weinig over op het internet en ik moest echt diep graven om hierop een antwoord te vinden.
  Uiteindelijk heb ik een juridisch adviesburo gevonden, die hierin is gespecialiseerd, met antwoorden op mijn vragen.
  Het schijnt dat je niet alleen plichten hebt maar ook zeer veel rechten, ze hebben mij dusdanig geholpen dat ik nu vrijstelling heb van arbeids en sollicitatieplicht..

  Hier de link: http://www.legal2people.nl/

  Ik kan je dit alleen maar aanbevelen…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.