Econoom en publicist Ad Broere toont in zijn artikel aan dat wat velen dachten ook werkelijkheid is: de armen worden steeds armer en de rijken steeds rijker. De woonlasten stijgen terwijl de lonen niet voldoende toenemen en tegelijkertijd gaat de helft van de bevolking er in vermogen helemaal niet op vooruit. Met andere woorden een groot deel van de bevolking is aan aan het verarmen.

Hij onderbouwt dit met cijfers van het CBS en De Nederlandsche Bank en komt tot de volgende pijnlijke conclusies:

– Er is steeds meer ongelijkheid in vermogen in Nederland.
In 2012 was het vermogen gegroeid met 798 miljard euro van 368 miljard euro in 1993 tot 1.166 miljard euro. Van deze groei kwam 500 miljard euro bij de rijkste 10% van de huishoudens en 150 miljard bij de een na rijkste groep.
De helft van de bevolking ging er in vermogen helemaal niet op vooruit.

– De huizenprijzen tussen 1985 en 2009 zijn veel sterker gestegen dan de modale inkomens.
De gemiddelde prijs van woningen is meer dan vervijfvoudigd tussen 1985 en 2009, terwijl het modale inkomen in diezelfde periode nog niet eens verdubbelde.

– Als je kijkt naar de geldwaarde van alles wat er wordt geproduceerd aan goederen en diensten (BBP) dan is het aandeel van de inkomens uit loon minder geworden, terwijl er meer geld naar de rente- en dividendtrekkers is gegaan.

– Banken verkopen ‘onze’ hypotheken door aan beleggers. Zij deden dit voor een bedrag van 206 miljard euro in 2009. De commerciële banken zijn verantwoordelijk voor de enorme groei van de digitale geldhoeveelheid. Om te voorkomen dat het uit de hand liep hebben ze een behoorlijk deel van de hypotheken ondergebracht bij beleggers.

Als oplossing om uit de impasse te komen ziet Broere een rentevrije economie.

Ad Broere is onder andere schrijver van het boek Geld komt uit het niets en is verkrijgbaar via de aan DLM verbonden boekhandel/uitgever Academy of Happiness. Hij zet zich al jaren in voor een rentevrije economie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.