De regering presenteert het als een vanzelfsprekendheid: bezuinigen moet.  Verwijzen naar ´de crisis´ is genoeg om iedereen te laten geloven dat het hard nodig is om gevangenissen te sluiten, uitkeringen te verlagen, zorgstelsel af te breken, ouderen te korten. Toch zijn bezuinigingen helemaal niet nodig wanneer het geld daar gehaald wordt waar het echt zit, namelijk bij de rijksten en multinationals.

* het totale financiële vermogen in Nederland is circa 1200 miljard euro. Hiervan is bijna 60% (719 miljard) in bezit van de 10% rijksten. (Cijfers CBS) In 2001 werd de vermogensbelasting afgeschaft. Herinvoering met een percentage van 1% over het vermogen geeft een
Opbrengst van 12 miljard per jaar

* in 1990 werd het toptarief van 72% belasting afgeschaft. De invoering vantwee extra belastingschijven van 62% en 72% over een inkomen vanaf respectievelijk 100.000 en 181.000 euro.
Opbrengst naar schatting 1 miljard per jaar

* van de 20 grootste bedrijven betalen er 15 geen cent vennootschapsbelasting. Als Nederlandse multinationals 25,5% vennootschapsbelasting zouden betalen geeft dit een Opbrengst van 16 miljard per jaar

Bron en inspiratie socialisme.nu / CBS.

2 Comments

  1. Er zijn drie niet gebruikte inkomstenbronnen inNederland:
    1. de zwarte economie. Als het hier verdiende inkomen zou worden belast zou Nederland circa 25 Milliard belasting/premies binnenhalen.
    2. de belasting ontwijkende bedrijven. Als via internationale afspraken ieder bedrijf in het land waar ze opereren de daar normale belasting zou betalen krijgt Nederland ca. 15 Milliard Euro extra binnen.
    3. De graai cultuur in de semi-private sector (scholen/ziekenhuizen/woning corporaties/staatsbedrijven/energie sector etc.). Als deze graai cultuur effectief zou worden gestopt levert dit circa 1.5 Milliard Euro op.
    Er kan dus zonder meer tussen de 30 en 50 Milliard meer belasting worden binnengehaald. Verhoging van de inkomsten belasting is dan niet nodig, we kunnen zelfs de belastingen verlagen met als voordeel: meer koopkracht bij de burgers en betere concurentiepositie in de wereld.

  2. nou ja, even puntjes op de i: men betaalt nu effectief 1.2 % vermogensrendementheffing (een inkomstenbelasting)… neem dat even mee in de overweging en trek af een zeker verlies voor belasting door eventuele kapitaalvlucht bij een gerechtvaardigde verhoging (winstdeling of rendement afromen?) svp.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.