geldAMSTERDAM – De neo-liberale roofpolitiek van bezuinigen, daarna privatiseren en vervolgens een kleine elite van rijken hun zakken laten vallen teistert al enkele decennia de westerse wereld. Met de crisis als het ultieme middel.

Het recept is uiterst eenvoudig maar doeltreffend. Zorg dat conservatieven vermomd als liberalen de politieke macht in handen krijgen en pas het volgende toe.

1. Begin te roepen dat alles onbetaalbaar is en herhaal voortdurend dat bezuinigen ‘moet’. Doe dit net zo lang totdat de sufgelulde burger gelooft dat het echt niet anders kan. Presenteer ieder jaar ’tekorten’, daarbij dankbaar gebruikmakend van instellingen als de EU met hun 3%-norm die niet overschreden mag worden.

2. Bezuinig met de kaasschaaf. Dat wil zeggen geef jaar na jaar minder uit aan de sociale verzorgingsstaat. Snoei op uitkeringen in de breedst mogelijke zin, maar wel in stukjes. Langzaam maar zeker treedt er gewenning op aan de uitgeholde uitkeringen. Wacht tot sociale burgers de gaten opvangen die je als overheid slaat. Denk aan het oprichten van voedselbanken. Doe vooral alles stap voor stap, anders zou het volk weleens in opstand kunnen komen. Rustig aan, maar blijf vooral de overheidsuitgaven jaar na jaar terugdringen.

3. Verkoop openbare voorzieningen als de gezondheidszorg, ouderenzorg, re-integratie, energievoorzieningen en bankwezen. Of bezuinig zo sterk op de uitkeringen dat de private sector wel gevraagd moet worden in het ontstane gat te stappen. Schrijnend voorbeeld zijn natuurlijk de zorgverzekeringen die jaar na jaar miljarden winsten maken doordat de burger te veel ziektekostenpremie betaalt. En blijf vooral als overheid roepen dat alles onbetaalbaar is.

4. Nu is de weg is vrijgemaakt voor het bedrijfsleven om te ‘cashen’. Op zich een aardige stap, maar nog niet goed genoeg. De laatste stap is dat de superrijken  in tijden van recessie kunnen toeslaan en de kleine aandeelhoudertjes uitkopen en zichzelf nog verder verrijken. Kortom iedere crisis is nodig voor het ultieme doel: de rijken nog rijker maken. Op dit moment gaat het uitstekend kijk naar de problemen in Irak, Syrië en Turkije en Oekraine en last but not least in Duitsland wordt gevreesd voor de volgende bank crash!

Rob Vellekoop, 12 oktober 2014

 

2 Comments

  1. Onlangs moest van de DNB een verzekeraar aftreden, de laan uitgestuurd zogezegd. Het gaat deze keer niet om een bankier, maar een verzekeraar die verdacht wordt van malversaties met rente-derivaten. De goede nou ja slechte man Niek Hoek bestuursvoorzitter ontkent uiteraard zijn wangedrag en met hem een andere verdachte van de een bna grootste verzekeraar Delta LLoyd Verzekeringsgroep. Ook zijn commissaris positie bij een bank moet hij gedwongen neerleggen. Hij mag geen bankier noch verzekeraar meer zijn zegt de DNB. Niet getreurd want deze imorreel ethisch persoon heeft al weer nieuw werk: president bij Arcadis. Iemand een oud werknemer bij Delta LLoyy vecht al 40 jaar! tegen hem onrecht overkomen door toedoen van Delta LLoyd directie. Deze ex thans gepensioneerde ex werknemer Industrie-inspecteur werd tot z’n onvrijwillig ontslag na 5 jaar dienstverband bij Delta LLoyd, gediscrimineerd, onderbetaald en uitgebuit om het zo eens te zeggen. Belofte, toezegging, afspraken over salarisaanpassing werden niet nagekomen 40 jaar lang tot op de dag van vandaag! En dit ondanks de claims sinds indienstreding van deze ex werknemer die overkwam van een geïntegreerde Engelse verzekeraar The Ocean Accident & Guarantee Co ltd. Deze Niek Hoek belde 2 jaar geleden de inmiddels gepensioneerde ex werknemer op om op hoge toon zijn visie mee te delen over de claim en de afwijzing. Officiële stukken bleken verdwenen uit het dossier en het oproepen van een getuige werd afgeblazen door deze autoritaire op hooghartige toon sprekende hoogste in rang Niek Hoek. Deze man is een typische neo liberale econoom, omhooggevallen en heeft schijt aan goede normen, waarden en moreel ethisch gedrag. De straf is dat Delta LLoud 22,6 miljoen boete moet betalen door mede toedoen van deze zich zelf verrijkende man die met goedkeuring van de raad van commissarissen bruto zo’n 1,5 miljoen verdiende in een jaar. Z’n opvolger van Noordaa afkomstig van ING verzekeraar gaat nog meer verdienen tw 900.000 basis salaris. Meer dan 16% meer salaris dan Niek Hoek. Niemand protesteert er tegen. Ook bij Delrta lloyd hebben ze een bord voor hun kop een waas voor het ogen, en weigeren ze de winst te eerlijk te verdelen over 3.000 personeel. Ik zou direct gaan staken. En de consum,ent adviseer ik alle verzekeringen bij Delta lloyd op te zeggen en zich nimmer meer bij deze lousche club van neo liberale zich zelf verrijkende verzekeraars te verzekeren. DE DNB heeft eindelijk ingegrepen zoals een betrouwbare toezichthouder betaamt. Co Meijer

  2. Goede samenvatting. Kort maar krachtig.
    @ punt 1: creëer kunstmatig tekort door cadeau’s aan het bedrijfsleven bijv. door een halvering van de winstbelasting van ondernemingen.
    @ punt 2: denk ook aan vrijwilligerswerk, mantelzorgers e.d.

    Roep ook dat de gewone mens geen rechten meer heeft, geen recht op ziekte- en ouderenzorg, geen recht op onderwijs, onderdak, voedsel, juridische steun en straks geen recht op water.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.