windRutte 2 bereidt een volgend fiasco voor: de gigantische uitbreiding van het windmolenpark in ons land. De burger draait weer op voor de extra kosten van Ruttes inspanningen om het beste jongetje van Europa te zijn.

Zonder wind geen stroom
De overheid wil op heel veel plaatsen hoge windturbines plaatsen. Rutte 2 wil zelfs naar een aandeel duurzame energie in 2020 van 16%, om aan de Europese doelstelling te voldoen (aandeel in 2011 was 4,3% volgens ‘Windenergie op het land’) Echter windmolens leveren meer dan 50% van de tijd geen energie op, waardoor de kolen/gas gestookte centrales het moeten blijven overnemen wanneer het niet of te veel waait. De verwachting is dat het initiatief amper nieuwe banen oplevert en dat deze bedrijfstak zonder subsidies niet op eigen benen kan staan. (rapport groene rekenkamer)

Duurdere energierekening
Aldus het rapport van de Groene Rekenkamer moet de belastingbetaler jaar na jaar tot tenminste 2031 tientallen euro’s per maand meer aan koopkracht inleveren om de wind fantasieën van Rutte 2 te betalen. In
2020 is een gemiddeld huishouden € 63 per maand aan energiebelasting kwijt.
Door de netbeheerder doorberekende extra kosten komen hier nog bij. Hier
bovenop komt mogelijk, vanwege het concept Nationaal Energieakkoord, nog
eens € 9,- per maand, mits het akkoord in de huidige vorm daadwerkelijk van
kracht wordt. De schatting is dat in 2020 de gemiddelde energiebelasting
hierdoor uitkomt op ongeveer € 90 per maand per huishouden.

Commentaar
Naast windambities heeft Rutte 2 ook schaliegas wensen, die minstens even desastreus zijn voor de burgers. Het is onvoorstelbaar hoe het mogelijk is dat een kabinet fout op fout stapelt en hier misschien wel 4 jaar mee weg komt en het land in een grote puinhoop achter laat.

Rob Vellekoop, 23 augustus 2013, delangemars.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.