griekAthene – Op 25 januari gaan de Grieken naar de stembus en kunnen de rechts conservatieve regering die IMF-leningen binnenhaalde in ruil voor draconische bezuinigingsmaatregelen naar huis sturen. Wat blijkt de afgelopen jaren is de staatsschuld van Griekenland met meer dan 50% gestegen en met deze stijging zijn de schulden aan grote Europese banken deels afgelost.

De Griekse nationale schuld stond op 113% van het GDP in 2009  nog voor de crisis en de interventie door de  Troika en is nu gestegen naar 175% van het GDP in 2014. Met andere woorden de inmenging van de EU zorgde juist voor een toename van de Griekse schuld! Een analyse van de ontwikkeling van deze schuld.

Tussen 2010 and 2012 werden de leningen, toegekend door de Troika aan Griekenland, grotendeels gebruikt om de belangrijkste schuldeisers van die tijd, namelijk de Franse en Duitse banken af te betalen. In 2009 was 80% van de Griekse nationale schuld in handen van grote banken van zeven EU-landen, waarvan vijftig procent van Franse en Duitse banken.

In feite zijn de schulden van Griekenland aan de Europese zakenbanken omgezet in leningen van Griekenland aan EU-lidstaten, op die manier is het risico overgeheveld naar de Europese belastingbetaler.

Griekenland is niet gered, maar een handvol grote particuliere banken in de sterkste landen van de EU.

Europese zakenbanken verhoogden hun leningen aan Griekenland tussen eind 2005 en 2009 (met €60 miljard naar €140 miljard) zonder rekening te houden met de terugbetaal capaciteit van Griekenland. De banken rekenden blijkbaar op de Europese autoriteiten die hen te hulp zouden komen als er een probleem was.

De Troika (ECB, EUcommissie en ECB) organiseerden in maart 2012 een herstructurering van de Griekse schuld die werd gepresenteerd als een groot succes.

De strikte voorwaarden waaronder deze leningen aan Griekenland werden toegekend waren in strijd met een reeks fundamentele rechten zoals vastgelegd in internationale verdragen. Denk aan het recht op gezondheidsvoorziening, onderwijs, huisvesting, sociale zekerheid, rechtvaardig salaris. Deze regels werden ter zijde geschoven ten koste van honderdduizenden Grieken en uitsluitend ten gunste van een aantal grote particuliere banken.

Daarnaast was er grote tevredenheid aan EU zijde. In een assessment report van april 2014 door de EU over de invoering van het bezuinigingsprogramma wordt tevredenheid geuit over het elimineren van 20% van alle overheidsbanen (150.000 banen)!

De EU houdt er merkwaardige ideeën op na om een lidland uit de economische problemen te helpen.

Bron: artikel verschenen in CADTM, vertaling Rob Vellekoop.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.