bankenDe Main Stream Media, je weet wel die Nederlandse mediaclub van 8 eigenaren, onder leiding van de NOS spreken al jaren over de schuld van de Grieken. Het Griekse volk heeft echter geen eurocent schuld. Het is de nationale schuld van de Griekse overheid, die gek gemaakt door de EU veel te veel leende. Wat blijkt de afgelopen jaren is de staatsschuld van Griekenland met meer dan 50% gestegen en met deze stijging zijn de schulden aan grote Europese banken grotendeels afgelost.

In 2009 nog voor de crisis was de Griekse nationale schuld 113% van het GDP en na de ‘reddingsoperatie’ in 2012 door de Troika (Europese Centrale Bank, EUcommissie en Internationale Monetaire Fonds) is deze schuld gestegen naar 175% van het GDP in 2014. Met andere woorden de inmenging van de EU zorgde juist voor een toename van de Griekse schuld! Daar konden de Griekse burgers dus helemaal niets aan doen.

Tussen 2010 and 2012 werden de leningen, toegekend door de Troika aan Griekenland, grotendeels gebruikt om de belangrijkste schuldeisers van die tijd, namelijk de Franse en Duitse banken af te betalen. In 2009 was 80% van de Griekse nationale schuld in handen van grote banken van zeven EU-landen, waarvan vijftig procent van Franse en Duitse banken. Ze kwamen helemaal niet ten goed aan de Grieken, maar werden gebruikt om slechte leningen af te lossen, waarvoor de banken normaal gesproken veel minder voor zouden hebben teruggekregen.

In feite zijn de schulden van Griekenland aan de Europese zakenbanken omgezet in leningen van Griekenland aan EU-lidstaten, op die manier is het risico overgeheveld naar de Europese belastingbetaler (als de Noord-Europese banken weer in de problemen komen).

Griekenland is niet gered, maar een handvol grote particuliere banken in de sterkste landen van de EU.

Europese zakenbanken verhoogden hun leningen aan Griekenland tussen eind 2005 en 2009 (met €60 miljard naar €140 miljard) zonder rekening te houden met de terugbetaal capaciteit van Griekenland. De banken rekenden blijkbaar op de Europese autoriteiten die hen te hulp zouden komen als er een probleem was. Precies daar waar zij op rekenden, gebeurde ook met hulp van de EU, het IMF en de ECB.

De strikte voorwaarden waaronder deze leningen aan Griekenland werden toegekend waren in strijd met een reeks fundamentele rechten zoals vastgelegd in internationale verdragen. Denk aan het recht op gezondheidsvoorziening, onderwijs, huisvesting, sociale zekerheid, rechtvaardig salaris. Deze regels werden ter zijde geschoven ten koste van honderdduizenden Grieken en uitsluitend ten gunste van een aantal grote particuliere banken. Dus wie betaalden uiteindelijk de grotere schulden en niet te vergeten de hogere rentelasten? Juist de Griekse burger door een reeks bezuinigingsmaatregelen die Griekenland veranderde in een sociale ruïne.

De EU houdt er merkwaardige ideeën op na om een lidstaat zogenaamd uit de economische problemen te helpen.

Rob Vellekoop, 16 februari 2015

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.