griekenlandAMSTERDAM – Tijdens het door Reinform georganiseerde debat over de winnaars/verliezers van de crisis in Griekenland heeft een van de sprekers Dimitri Pavlopoulos duidelijk gemaakt dat de verliezers de burgers zijn en de winnaars de Griekse banken en hun aandeelhouders. De banken ontvingen meer dan 200 miljard euro aan cash en garanties. Voor de burgers liep het bezuinigingsproject van de EU minder goed af.

De EU-steun heeft geleid tot een jeugdwerkloosheid van meer dan 60%, een algemeen werkloosheidscijfer van 12%. Daarnaast hebben 1,4 miljoen Grieken geen enkel inkomen meer, hebben werkende armen slechts recht op 586 euro minimumloon per maand, zijn er geen CAO’s meer, hebben 3 miljoen Grieken geen recht meer op gezondheidszorg en zijn de zelfmoordcijfers verdubbeld.

Het is zelfs nog erger. De Griekse schuldenlast steeg van 119% in 2009 naar 179% in 2014. Maar de media papegaaien de EU-autoriteiten na dat de steun een regelrecht succes is.

De noordelijke Europese landen zijn gewaarschuwd voor de kille bezuinigingsdrift van de neo-liberale regeringen waaronder Nederland. Hier tekent zich stap voor stap hetzelfde scenario af, maar wij weten nu wat ons te wachten staat.

Rob Vellekoop, 5 november 2014

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.