Londen – Een rapport over de slaapkamerbelasting concludeert dat twee jaar na de invoering van deze belasting de huurders lijden aan meer stress, angsten, slechte gezondheid, honger en depressies. Deze belasting treft huurders van sociale huurwoningen tot hun 65e en is in feite een korting per vrije kamer op de huurtoeslag. Een vrije slaapkamer kost 14% en twee of meer kosten 25% van de ontvangen huursubsidie.

In theorie lijkt het redelijk om huurders te vragen te verhuizen naar een kleinere woning nadat de kinderen zelfstandig zijn gaan wonen of meer te betalen voor hun te grote behuizing.  In de praktijk zijn er echter geen kleinere woningen beschikbaar of is het huis aangepast aan gezondheidsproblemen, welke aanpassingen niet mee kunnen verhuizen. Daarnaast leven deze mensen al van een karig inkomen waar zij geen penny van kunnen missen. In plaats daarvan blijven de huurders waar ze zijn en krijgen een korting op hun karige uitkeringen. De gevolgen zijn een stijging van onbetaalde huren met 16% of minder geld voor voeding.

bedroomDe gepubliceerde studie in het Journal of Public Health rept over gevoelens van hopeloosheid en wanhoop, gevangen in een vicieuze cirkel van eenzaamheid en isolatie bij de huurders die kampen met zorgen over schulden, huurachterstand en het vooruitzicht om gedwongen te verhuizen uit hun familiewoning. Zij raken sociaal geïsoleerd. De studie concludeert dat er een toename van armoede is en dat het een breed scala van negatieve effecten op de gezondheid en sociale relaties van de betrokkenen geeft.

Als gevolg van deze belasting zijn het afgelopen jaar 4% van de huurders verhuisd en de rest dompelt onder in nog meer armoede. Dat had de Engelse regering op een andere manier gepresenteerd, het is echter een ordinaire bezuinigingsmaatregel.

De bezuinigingsziekte die Europa teistert als een besmettelijke pest verziekt de levens van steeds meer burgers. Zij worden veroordeeld tot een leven vol zorgen, honger en kommernis. Ondertussen wordt een kleine kliek van de wereldbevolking steeds rijker. Steeds meer geld vloeit weg uit de samenleving en komt in de klauwen van enkele rijke graaiers terecht. Conservatieven laten zich als lamme schapen voor hun karren spannen, uit angst dat zij zelf ook aan de beurt zullen komen.

Bron: The Guardian
Rob Vellekoop

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.