violentdisorderLONDEN – Tijdens een vreedzame demonstratie deze week tegen de Amerikaanse politie-moord op Eric Garner in New York van zo’ n  1000 voornamelijk jongeren in het Westfield shopping centre zijn 76 van hen gearresteerd en aangeklaagd voor ‘gewelddadige wanorde‘(violent disorder) zonder dat er geweld was! Op deze aanklacht staat een maximale celstraf van 5 jaar.

De organisatoren riepen mensen op om deel te nemen aan een niet-gewelddadig ‘ die-in’ protest tegen het niet veroordelen van de politie-agent die Garner wurgde, het racisme van de politie zowel in de VS als Groot-Brittannië en de moorden op zwarten die ongestraft kunnen plaatsvinden.

Een van de deelnemers vertelt dat de betogers voor het gesloten winkelcentrum stonden en door de politie geen duimbreed in de weg gelegd werd. Echter nadat de deuren van het centrum waren geopend werden zij binnen door de politie omsingeld. Door deze omsingeling liepen de gemoederen hoog op. Het leek dat de politie hier op uit was. De organisatoren werden op deze manier bij elkaar gedreven en vervolgens gearresteerd samen met andere deelnemers.

De ‘ gewelddadige wanorde’ aanklacht stamt uit de 80-er jaren toen er veel stakingen waren. Dankzij deze wet kunnen demonstranten gemakkelijker worden veroordeeld. Wanneer een ‘normaal’ persoon aanwezig tijdens de demonstratie zich bedreigd voelt door het gewelddadige gedrag of de dreiging er van, dan is sprake van ‘gewelddadige wanorde’.

Net zoals in Spanje een demonstratieverbod is uitgevaardigd, doen ze er ook in Engeland alles aan om protestmanifestaties in de kiem te smoren. Je vraagt je af waarom de machthebbers in Europa bang zijn voor kritische tegengeluiden, terwijl zij toch democratisch (door hetzelfde volk dat demonstreert) zijn verkozen. In Engeland bereiken ze er in ieder geval mee dat mensen die het niet met het regeringsbeleid eens zijn zich sneller zullen bedenken. Er staat, wel of niet uitgelokt, immers 5 jaar cel op geweld of op het oproepen van het gevoel van bedreiging tijdens een demonstratie!

Bron WSWS

Rob Vellekoop, 17 december 2014

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.