bankenunieDe vorming van een bankenunie is voltooid. Voortaan zullen banken elkaar binnen de eurozone overeind houden wanneer deze dreigen failliet te gaan. Zij zullen bij problemen eerst hun eigen broek moeten ophouden door kapitaal van investeerders te vragen, pas daarna kan een beroep gedaan worden op een door de grote banken te vormen stroppenpot van 55 miljard (in 10 jaar te vormen).
Zie Rijksoverheid

Laten we eens proberen te begrijpen hoe een bank failliet kan gaan. De bank ontvangt van rekeninghouders enorme bedragen, die deze bewaart voor de rekeninghouder en liefst met wat rente na enige tijd weer terug kan krijgen.

De belangrijkste functie van een bank is dus geld bewaren voor de rekeninghouders. Daarnaast verstrekken zij kredieten waarvoor zij het ontvangen geld van de bankrekeninghouders aanvullen met door hen zelf aangegane leningen (tegen lage rentes). Theoretisch gesproken. Echter wat blijkt in de praktijk: banken hoeven slechts 3% van elke uitgeleende euro in eigendom te hebben (kapitaaldekking). De rest creëren zij door alle schulden en vorderingen die zij iedere dag hebben tegen elkaar weg te strepen waardoor ze per saldo bijna geen geld hoeven bij te lenen. Over dit gecreëerde geld vragen zij rente en aflossing! Dit maakt het bankwezen zo lucratief. Failliet gaan kan dus alleen door wanbeleid en hebzucht van de bank, want de faciliteiten die zij hebben om winst te maken zijn ongekend!

Zij moeten natuurlijk samen met andere banken nog wel de stroppenpot vullen, waardoor ze iets meer geld in reserve moeten houden dan voorheen, maar zij mogen nog steeds de genoemde 3% kapitaaldekking aanhouden. Er komt hoogstens meer controle vanuit de ECB. Voor de rest kunnen zij rustig doorgaan met het gegraai van voorheen.

Banken blijven echter inclusief de gemeenschappelijke stroppenpot met de kleine dekking die zij moeten aanhouden gevoelig voor maatschappelijke ontwikkelingen. Een goed voorbeeld is de DSB-affaire, toen rekeninghouders massaal hun geld kwamen opeisen, ging de bank failliet. Het meeste geld van de rekeninghouders was er immers niet meer. En deze situatie verandert MET bankenunie nagenoeg niet.

Rob Vellekoop, 19 december 2013, partijvoorzitter BIP

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.