geldcreatieRadar, het tv-programma van de TROS, laat in 35 minuten zien dat banken geld uit het niets maken, nog steeds even gemakkelijk failliet kunnen gaan als voor de crisis van 2008, dat De Nederlandsche Bank (DNB) als toezichthouder van de banken zelf door niemand gecontroleerd wordt en de crisis 60 miljard per jaar kost.

Evenals op de langemars.nl al diverse keren beschreven, bevestigt ook Radar dat banken geld creëren. Zij maken geld uit het niets, namelijk door een simpele boeking. Tegenover iedere 100.000 euro schuld, boeken zij een vordering van 100.000. En klaar is Kees. Op deze manier maken banken geld door schulden te creëren. Daardoor is 97% van het geld dat in omloop is schuld. Voor iedere euro die zij uitlenen hoeven zij slechts 3 eurocent als buffer aan te houden.Volgens Ewald Engelen zijn “Banken wolven in schaapskleren en consumenten suckers waaruit zoveel mogelijk geld wordt geknepen”.

Het fabeltje dat banken spaargeld nodig hebben om geld uit te kunnen lenen, verdwijnt hiermee in het Sprookjesboek van Andersen. Leningen zijn centraal komen te staan in het bankwezen. Door de kleine buffer van 3% die zij sinds kort verplicht zijn aan te houden (daarvoor was er geen limiet  en was het helemaal wild west) betekent dat door een klein verlies een bank al failliet kan gaan. Hierdoor zijn de banken nog steeds instabiel en kunnen alleen voortbestaan doordat de overheid garandeert dat ze niet om kunnen vallen. Met andere woorden de belastingbetaler betaalt mee aan de ontembare hebzucht van de banken.

De bankiers weigeren echter om ook maar te denken over een verhoging van deze buffer. Logisch want ze verdienen heel veel rente over de 97% die ze als bank creëert. Zij zitten op een goudmijn zonder beperkingen en zij kunnen het goud delven zonder kosten.

Het toezicht op de banken gebeurt door DNB. De Nederlandsche Bank op zijn beurt wordt echter door niemand gecontroleerd, dankzij hun geheimhoudingsclausule. DNB weigerde om mee te werken aan het programma van Radar. Dat is veelzeggend.

De kosten van de kredietcrisis aan groei die onze maatschappij misloopt bedraagt naar schatting 60 miljard per jaar. Hierdoor kunnen salarissen niet meer stijgen en bezuinigt de overheid op haar uitgaven.

Commentaar
Alle lof voor Tros Radar, die een waar taboe durft open te breken met dit programma. Het feit dat particuliere banken geld creëren ontkennen zij namelijk in alle toonaarden. Het belang van dit programma is dan ook groot. Wanneer burgers zich realiseren wat er mis is met ons bankwezen en dat de banken de veroorzakers zijn van de crisis waarin we nu zitten, zal er voor kunnen zorgen dat ook de overheid durft op te treden tegen het machtige bankenkartel dat de wereld in haar greep heeft.

Rob Vellekoop, partijvoorzitter Basis Inkomen Partij, 24 december 2013

2 Comments

  1. Het grootste gevaar voor een monetaire eenheid is dat banken geld lenen dat niet bestaat en schulden als ingevorderd boeken zonder dat het er is. Als banken geld genereren is dit in principe gelijk aan valsmunterij aangezien beschermende waarde tegenover dit geld staat. De bestaande beschermende waarde wordt herverdeeld over meer reeel of virtueel geld dat in omloop is de waarde van het geld daalt en product kosten stijgen.

    • Als dan de Nederlandse Bank niet voor de TV wilt verschijnen,
      vraag dan de RABO, die beweer zo voor h.et belang van klanten te gaan

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.