Wajongers Centraal onderzoekt hoe het staat met armoedebeleving in Nederland. Zij willen dat iedereen een reëel beeld krijgt van wat er aan de hand is in Nederland en welke beleidsdoelen prioriteit hebben. Daarom vragen ze zo veel mogelijk mensen deze enquete in te vullen.

Het opvallende is dat de deelnemers gevraagd wordt schrijnende keuzes te maken tussen drinken, voedsel en kleding omdat uitkeringsgerechtigden gewoon geen geld genoeg hebben voor deze primaire levensbehoeften.  Dat betekent dat zij moeten bezuinigen op of eten, of voedsel of kleding. Het zou goed zijn wanneer mensen die het hardst schreeuwen dat de uitkeringen aanzetten tot inactiviteit zich eens realiseren wat dit betekent.

Een uitkering is geen luxe, maar bezorgt de ontvanger enorme stress. Honger en een kledingstuk kunnen kopen of geen honger maar wel steeds ouder wordende kleding. Ook beperkt een uitkering het aantal sociale contacten ernstig. Omgang met vrienden en kennissen kost geld. Daarnaast is er de schaamte, wanneer iemand met een uitkering moet toegeven dat hij niet mee kan gaan naar het theater of de bioscoop. Want deze uitgaven zijn een onbetaalbare luxe wanneer je nog geen 6,50 euro per dag te besteden hebt.

Kortom deze enquete verzamelt niet alleen informatie, maar zet de (niet wetende) invuller ook aan tot denken over armoede in NL.
Meer info: ´Ze denken dat ik rondkom`.

2 Comments

  1. Beste Team voor armoede bestrijding. Door veel te lezen in kranten weet dat er in Nederland grote armoede is en dat veel mensen schulden maken omdat ze de boodschappen niet kunnen betalen. Dubbeltje op zijn kant komt voor deze mensen op. Dat vind ik een goed plan. Mijn ouders hebben mij geleerd om te sparen. Ik ging pas op 34 op mezelf wonen en ik had veel gespaard. Veel kracht om te voorkomen dat mensen met wajong in de problemen komen.

  2. Ze mogen een halfjaartje met me ruilen en dan wel alleen met dezelfde handvaten die ik heb. Kijken of ze dan nog steeds positief staan op de bank en of ze zich met 4 euro per maand leefgeld redden. Ik moet dat ook.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.